• Business

    Εθνική: Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης εξετάζει εναλλακτικές για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

    Φραγκιαδάκης Εθνική

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας (Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Εκπνέει την άλλη Παρασκευή η προθεσμία για την οριστικοποίηση από την πλευρά του Exin Group του μετοχικού σχήματος που θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η συναλλαγή, που αναμένετο να έχει θετικό αντίκτυπο της τάξεως των περίπου 110 μονάδων βάσης στον pro forma δείκτη CET1 της ΕΤΕ, αποτελεί βασική δέσμευση της τράπεζας στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει υποβάλλει στις εποπτικές αρχές και ήδη η διοίκηση του ομίλου εξετάζει τις εναλλακτικές δυνατότητες για την τύχη της μεγαλύτερης θυγατρικής της.

    Η ακύρωση της συμφωνίας που θα κριθεί σε μια εβδομάδα, αποτελεί βασική ανατροπή στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου και έρχεται μετά την ακύρωση της πώλησης της ρουμανικής Banca Romaneasca (BROM) στον ουγγρικό όμιλο OTP. Αν και μικρότερης σημασίας η συναλλαγή, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, αναμένετο να αυξήσει τον δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET1) της ΕΤΕ κατά περίπου 5 μονάδες βάσης (1) και να ενισχύσει τη ρευστότητά της κατά περίπου 650 εκατ. ευρώ, αφού ληφθεί υπόψη και η αποπληρωμή του ενδοομιλικού δανεισμού.

    Σε χθεσινή ανακοίνωσή της η ΕΤΕ σημειώνει ότι η απόφαση δεν επηρεάζει την επιχειρηματική δραστηριότητα και λειτουργία της BROM. Η BROM συνεχίζει να επικεντρώνεται στην κάλυψη των αναγκών των πελατών της, διατηρώντας τα επίπεδα κερδοφορίας της και την ισχυρή κεφαλαιακή της βάση, στο πλαίσιο της απρόσκοπτης στήριξής της από τον όμιλο ΕΤΕ. Η ΕΤΕ διερευνά τις διάφορες στρατηγικές επιλογές για τις δραστηριότητες της στην Ρουμανία στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, καταλήγει η ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι η Credit Suisse International ενεργεί ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΕΤΕ, η Freshfields Bruckhaus Deringer ενεργεί ως Διεθνής Νομικός Σύμβουλος και η PeliFilip σαν τοπικός νομικός σύμβουλος της ΕΤΕ.

    Σύμφωνα με πηγές του ομίλου της ΕΤΕ η εξέλιξη δεν φαίνεται ότι θα έχει επίπτωση στα μεγέθη ή στο υπό εξέλιξη stress test. Σημειώνεται ότι το stress test της ΕΚΤ πραγματοποιείται με βάση τον ισολογισμό 31.12.2017 και τα οικονομικά στοιχεία έχουν αποσταλεί στις εποπτικές αρχές εδώ και λίγες εβδομάδες. Υπενθυμίζεται πως η Εθνική γνωστοποίησε τις προηγούμενες ημέρες ότι η επίπτωση από την υιοθέτηση του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9 θα ανέλθει στο 1,45 δισ. ευρώ. Οι πρόσθετες προβλέψεις οδηγούν στην αύξηση των συσσωρευμένων προβλέψεων για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων του ομίλου κατά περίπου 10,7%. Σύμφωνα με την ΕΤΕ, η αρχική εφαρμογή του IFRS 9 εκτιμάται ότι θα μειώσει τον Δείκτη Κοινών Μετοχών (CET1) του ομίλου κατά περίπου 50 μ.β. ενώ χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν οι μεταβατικές διατάξεις, οι εκτιμώμενες αρνητικές επιπτώσεις στον CET1 ανέρχονται σε 350 μ.β.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέα αγωγή Κάλαμου κατά Exin – Τι υποστηρίζει για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε «κοράκια» των αγορών αναζητά χρηματοδότη η Exin για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ραγδαίες εξελίξεις: Στον αέρα η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Όλο το παρασκήνιο



    ΣΧΟΛΙΑ