Business

Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών: Επί τάπητος η καθολική ευρυζωνικότητα με τον πήχη στα 10 Mbps

WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Κωνσταντίνος Μασσέλος, πρόεδρος της ΕΕΤΤ


Στην τελική φάση επεξεργασίας βρίσκεται το κείμενο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για την αναμόρφωση του περιεχομένου της καθολικής υπηρεσίας στις τηλεπικοινωνίες προκειμένου να συμπεριλάβει την ευρυζωνικότητα.

Πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το επόμενο διάστημα ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία για την επιλογή του παρόχου ή των παρόχων καθολικής υπηρεσίας.

Η ένταξη της ευρυζωνικότητας στην καθολική υπηρεσία προβλέπεται στο ν.4727/2020 του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «Ψηφιακή Διακυβέρνηση (Ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2102 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1024) – Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (Ενσωμάτωση στο Ελληνικό Δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972) και άλλες διατάξεις».

Όπως εξήγησε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Κωνσταντίνος Μασσέλος, προχθές, με αφορμή τα πεπραγμένα της Επιτροπής για το 2019, η Επιτροπής εξετάζει ποιο θα είναι το επίπεδο της ταχύτητας σύνδεσης στο internet που θα παρέχεται καθολικά και το ενδεχόμενο να υπάρχει και κινητή ευρυζωνικότητα στο πακέτο της καθολικής υπηρεσίας.

Για να αποφασίσει η ΕΕΤΤ το επίπεδο της ταχύτητας λαμβάνει υπόψη της τη μέση ταχύτητα σύνδεσης στο internet που έχουμε σήμερα στην Ελλάδα, αλλά και τις δυνατότητες των τηλεπικοινωνιακών δικτύων ανά τη χώρα καθώς η καθολική υπηρεσία (όπως λέει και το όνομά της) παρέχεται παντού ακόμα και στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές, χωρίς εξαιρέσεις και με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα από τα σενάρια είναι η καθολική ευρυζωνικότητα να «κλειδώσει» τουλάχιστον στα 10 Mbps, ωστόσο, δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις. Για να καταλήξει η ΕΕΤΤ θα λάβει υπόψη της, μέσω της διαβούλευσης, τις απόψεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων αλλά και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που έχει τη συνολική εικόνα των έργων που πρόκειται να γίνουν το επόμενο διάστημα για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας.

Σήμερα καθολικός πάροχος για τη παροχή υπηρεσιών φωνής και απλού intrenet είναι η Forthnet και παλιότερα ήταν ο ΟΤΕ, ενώ να σημειωθεί ότι το κόστος της επιμερίζεται σε όλους τους παρόχους (με μια χρονική καθυστέρηση καθώς η ΕΕΤΤ σήμερα έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο για τα έτη 2012 – 2016 και ξεκίνησε για 2017 – 2019).

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Μασσέλο η ΕΕΤΤ το διάστημα αυτό επεξεργάζεται και αναπτύσσει το νέο βασικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τις χονδρικές αγορές τοπικής και κεντρικής πρόσβασης σε σταθερή θέση (ανάλυση των αγορών 3α και 3β). Όπως είπε στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαίο να συζητηθεί το «copper switch off» δηλαδή η κατάργηση του χαλκού στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και η μετάβαση καθολικά σε οπτική ίνα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής επεσήμανε ότι «πρόκειται για πολιτική που συζητείται σε πολλές χώρες της Ευρώπης και γενικότερα σε όλο τον κόσμο και είναι ο κατάλληλος χρόνος να συζητήσουμε κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι υπάρχουν ευκαιρίες, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ευρώπη, που υποστηρίζει δράσεις ανάπτυξης τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

Η πανδημία, εκ των πραγμάτων, δημιούργησε περισσότερες ανάγκες συνδεσιμότητας με δίκτυα υψηλότερων ταχυτήτων και επίσης, δεν πρέπει να παραβλέπουμε την διάσταση των πράσινων τεχνολογιών, δεδομένου ότι το δίκτυο του χαλκού είναι ενεργοβόρο, ενώ οι οπτικές ίνες είναι ένα πιο πράσινο δίκτυο».

Διαβάστε επίσης:

Ταμείο Ανάκαμψης: Εντάσσονται πάνω από 170 έργα

Cenergy: Νέα έργα καλωδίων από Ευρώπη- χρονιά ρεκόρ το 2021

Όλα τα σενάρια για τα τεκμήρια διαβίωσηςΣΧΟΛΙΑ