• Οικονομία

    Ταμείο Ανάκαμψης: Εντάσσονται πάνω από 170 έργα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Βασίλης Τσεκούρας
    Εγκρίθηκε το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης από το Ecofin

    Θόδωρος Σκυλακάκης – Χρήστος Σταϊκούρας


    Πάνω από 1.000 σελίδες αριθμεί το τελικό κείμενο της ελληνικής πρότασης για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 15 Απριλίου.

    Ανώτατες πηγές του Υπουργείου Οικονομικών τονίζουν πως το ελληνικό σχέδιο που παρουσιάστηκε στο Ecofin από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα περιλαμβάνει 150 – 170 έργα, ενώ αυτή την ώρα λείπουν κάποιες τελικές συζητήσεις με Υπουργεία αναφορικά με τις αρμοδιότητες για τα χαρτοφυλάκια των έργων.

    Το χρονοδιάγραμμα

    Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το τελικό σχέδιο:

    * θα είναι έτοιμο στις 29 Μαρτίου,

    * θα παρουσιαστεί στις αρχές Απριλίου,

    *θα συζητηθεί στη Βουλή το πρώτο 10ήμερο Απριλίου και

    *θα κατατεθεί προς ψήφιση έως τις 15 του μήνα.

    Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως η Ελλάδα θα ανήκει στην 1η ομάδα χωρών, που θα υποβάλουν στην Κομισιόν το σχέδιό τους για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενώ η χώρα μας θα είναι από τα ελάχιστα κράτη – μέλη που θα ζητήσουν από την αρχή ολόκληρο το ποσό των δανείων που της αναλογεί. Μάλιστα, η ελληνική πρόταση έχει αποσταλεί στην ΕΕ και πλέον εκκρεμεί μια τεχνική συζήτηση για να ολοκληρωθεί το σκέλος των δανείων.

    Το βαθμολόγιο της Κομισιόν

    Αρμόδιες πηγές του Υπουργείου οικονομικών τονίζουν πως η Κομισιόν θα έχει και… βαθμολόγιο για την κάθε πρόταση, με κλίμακες «Α», «Β» και «C». Σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος καταθέσει ένα σχέδιο χωρίς να πληροί τις προδιαγραφές της ΕΕ, τότε θα «κόβεται», με κίνδυνο να χάσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

    «Πάγωσαν» οι προχρηματοδοτήσεις

    Λίγες εβδομάδες μετά την ψήφιση του νόμου για την προχρηματοδότηση έργων από τον κρατικό προϋπολογισμό, που στη συνέχεια θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, φαίνεται πως το οικονομικό επιτελείο – μπροστά και στην δραματική αλλαγή των επιδημιολογικών δεδομένων που οδηγούν σε ασφυκτική πίεση στα ταμειακά διαθέσιμα – «πάγωσαν» κάθε σκέψη για εκκίνηση έργων και μεταρρυθμίσεων.

    Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του Υπουργείου Οικονομικών, οι προχρηματοδοτήσεις έργων θα βγουν από το συρτάρι του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, μόλις κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο, δηλαδή μετά τον Απρίλιο.

    Οι βασικές μεταρρυθμίσεις

    Στόχος του Σχεδίου είναι η αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ, δίνοντας έμφαση στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση με «κλειδί» την κινητοποίηση σημαντικών πόρων του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να αυξηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις.

    Ειδικότερα, οι βασικές μεταρρυθμίσεις έχουν ως εξής:

    1. Κίνητρα για επενδύσεις ενεργειακής αποδοτικότητας (κατοικίες, επιχειρήσεις και Δημόσιος Τομέας).
    2. Ηλεκτρικές διασυνδέσεις των ελληνικών νησιών και επενδύσεις ενεργειακής αποθήκευσης.
    3. Εθνικό σχέδιο αναδάσωσης και επενδύσεις στη βιοποικιλότητα.
    4. Υποδομές 5G, υποδομή οπτικών ινών σε κτίρια, ψηφιακή διασύνδεση των ελληνικών νησιών.
    5. Ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημόσιου Τομέα (Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη κ.λπ.), συμπεριλαμβανομένης υποδομής και υπηρεσίας κεντρικού υπολογιστικού νέφους, ψηφιακή διαλειτουργικότητα εντός της Γενικής Κυβέρνησης και Ολοκληρωμένη Διαχείριση Συναλλασσόμενων με τη Γενική Κυβέρνηση.
    6. Πλήρης ψηφιοποίηση των φορολογικών Αρχών, νέες έξυπνες μέθοδοι καταπολέμησης της φοροδιαφυγής (έλεγχοι με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, on line παρακολούθηση της μεταφοράς αγαθών κ.λπ.), εισαγωγή διασυνδεδεμένων ταμειακών μηχανών και POS, ηλεκτρονική τιμολόγηση για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα.
    7. Μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, διευκόλυνση του επιχειρείν και υποστήριξη των επενδύσεων.
    8. Ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις (πράσινος, ψηφιακός μετασχηματισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων, «έξυπνες» βιομηχανικές επενδύσεις, εξωστρέφεια, καινοτομία/έρευνα και ανάπτυξη).
    9. Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα σε νέα, μεγάλα έργα υποδομών (αρδευτικά έργα, εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου κ.λπ.).
    10. Επενδύσεις στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και της αγροδιατροφής, ως κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης.
    11. Μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας (εκσυγχρονισμός και απλοποίηση), μεταρρύθμιση ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης, μεγάλες επενδύσεις στην κατάρτιση και επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού (έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες).
    12. Επενδύσεις στην κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων, υποβοήθηση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας για άτομα με αναπηρία, διευκόλυνση της δημιουργίας μονάδων φροντίδας παιδιών στις εγκαταστάσεις ιδιωτικών εταιριών. Πρόσθετες αντίστοιχες επενδύσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα.
    13. Μεταρρύθμιση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εκσυγχρονισμός νοσοκομείων και κέντρων Υγείας και εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Δημόσιας Υγείας και Πρόληψης Ασθενειών.

    Οι επενδύσεις

    Τα δάνεια για τη χρηματοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων θα αποδεσμεύονται με βάση αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας των υπό χρηματοδότηση έργων, για:

    -Πράσινη μετάβαση

    -Ψηφιακή μετάβαση

    -Εξωστρέφεια

    -Καινοτομία

    -Οικονομίες κλίμακος μέσω επιχειρηματικών συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων.

    Τα κριτήρια χρηματοδότησης

    Η αποδέσμευση των ποσών θα γίνεται με τους εξής όρους:

    – Αποκλειστικά με κριτήρια της αγοράς

    – Με μέγιστη κρατική χρηματοδότηση 50% της αξίας του έργου, μειώνοντας το κεφαλαιακό κόστος

    – Με χρηματοδοτική συμμετοχή τραπεζών και επενδυτών (τουλάχιστον 30% και 20% αντιστοίχως).

    Διαβάστε επίσης:

    – Όλο το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης που παρουσίασε ο Χρ. Σταϊκούρας στο Ecofin

    – Το Eurogroup άνοιξε τον δρόμο για φοροελαφρύνσεις και το 2022

    ΙΟΒΕ: Αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ