• Business

    Εταιρείες πληροφορικής: Γιατί ξεχώρισαν στο ταμπλό το 2023

    Θεόδωρος Φέσσας (Quest) - Ιωάννης Μίχος (Epsilon Net) - Ιωάννης Μερτζάνης (Space Hellas) - Λάμπρος Παπακωνσταντίνου (Ideal) - Αντώνης Κοτζαμανίδης (Entersoft) - Ευάγγελος Αγγελίδης (Profile)

    Θεόδωρος Φέσσας (Quest) – Ιωάννης Μίχος (Epsilon Net) – Ιωάννης Μερτζάνης (Space Hellas) – Λάμπρος Παπακωνσταντίνου (Ideal) – Αντώνης Κοτζαμανίδης (Entersoft) – Ευάγγελος Αγγελίδης (Profile)


    Πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά για τις εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας αυτή που έκλεισε, κυρίως από πλευράς αριθμών. Αύξηση κερδών και τζίρων, νέες επενδύσεις και σημαντικές εξαγορές είχαν την τιμητική τους το έτος που πέρασε, με τις εταιρείες του κλάδου που βρίσκονται στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου να παίρνουν τα…πάνω τους.

    Το αφήγημα που έχουν δημιουργήσει, με κεντρικό πυλώνα τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα της χώρας, τις έχουν φέρει στο προσκήνιο, με την επενδυτική κοινότητα να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης, οδηγώντας πολλές εξ αυτών σε ιστορικά υψηλά μέσα στο έτος. Αποτυπώνοντας παράλληλα την δυναμική που μπορούν να αποκτήσουν και από το νέο έτος.

    Σίγουρα μέσα στο έτος, ειδικά μετά το διάλειμμα του καλοκαιριού, πολλές εταιρείες πληροφορικής είδαν μία μεγάλη διόρθωση στο ταμπλό, η οποία όμως δεν είχε μεγάλη διάρκεια, καθώς γρήγορα επανήλθαν σε πορεία ανόδου. Ωστόσο οι περισσότερες έκλεισαν μακριά από τα υψηλά τους στο τέλος του έτους.

    Ideal: Το όραμα του Λ. Παπακωνσταντίνου

    Η εξαγορά των Attica το καλοκαίρι έθεσαν τον πήχη ακόμα υψηλότερα για την Ideal. Η οποία αναμένεται το 2023 να ξεπεράσει σε τζίρο τα 380 εκατ. ευρώ και τα EBITDA να διαμορφωθούν πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ.

    Το αφήγημα του κ .Παπακωνσταντίνου για τη δημιουργία μιας Holding που θα δώσει νέα πράγματα στην αγορά και θα αποτελεί αξία για τους συνεργάτες και τους μετόχους, έχει «περάσει» απόλυτα στην επενδυτική κοινότητα.

    Αυτό άλλωστε αποτυπώθηκε και πρόσφατα, όταν το ομόλογο των 100 εκατ. ευρώ που εξέδωσε υπερκαλύφθηκε κατά 1,9 φορές, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 5,5%.

    Η τιμή της μετοχής, από την αρχή του έτους σχεδόν διπλασιάστηκε, αφού το 2022 έκλεισε στα 3,59 ευρώ, ενώ την τελευταία συνεδρίαση του 2023 βρέθηκε στα 6,32 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση να ανέρχεται στα 303.384.781 ευρώ.

    Epsilon Net: Η αναπτυξιακή πορεία και το λογιστικό λάθος

    Η EpsilonNetσυνεχίζει να πρωταγωνιστεί στον κλάδο της τεχνολογίας με κεντρική στρατηγική εξαγορές και ανάπτυξη.

    Το λογιστικό λάθος που διαπιστώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου κλόνισε την πορεία της μετοχής, όχι όμως και τον πρόεδρο και CEOτου ομίλου Γιάννη Μίχο. Ο οποίος αμέσως μετά ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές για να μην επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο στο μέλλον.

    Η EpsilonNetσυνεχίζει δυναμικά καταγράφοντας άλμα 30% στον τζίρο το 9μηνο, στα 59,4 εκατ. ευρώ από 45 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Συνεχίζει τις εξαγορές, οι οποίες είναι στο DNAτης, όπως πολλές φορές έχει τονίσει ο βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας ενώ παράλληλα κοιτάει να αναπτυχθεί και στο εξωτερικό καθώς στόχος είναι να ενισχυθεί η παρουσία της εταιρείας σε Κύπρο και Ρουμανία, αλλά και να προωθηθεί η επέκταση και σε άλλες αγορές.

    Η τιμή της μετοχής στις 30/12/2022 ήταν στα 6,44 ευρώ, μέσα στο έτος έφτασε σε ιστορικά υψηλά στα 12 ευρώ, ωστόσο το έτος έκλεισε στα 9,5600. Καταγράφοντας εντυπωσιακή άνοδο κατά 48,45%% συνολικά στο έτος. Με την κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνεται στα 518.152.000 ευρώ, μία από τις μεγαλύτερες στον κλάδο.

    Entersoft: Εξαγορές και ανάπτυξη έδωσαν ώθηση στη μετοχή

    Μία από τις πιο σταθερά ανοδικές μετοχές του κλάδου στο ταμπλό είναι αυτή της Entersoft, δείχνοντας ότι το businessplanτου Αντώνη Κοτζαμανίδη αποδίδει.

    Στο 9μηνο του 2023 τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 26,8 εκατ.ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 29% σε σχέση με το εννεάμηνο 2022, ενώ τα EBITDAανήλθαν στα 8,1 εκατ.ευρώ, αυξημένα κατά 45% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

    Παράλληλα συνέχισε τις εξαγορές μέσα στο έτος.Πήρε το 62% της startup λογισμικού διαχείρισης προσλήψεων SmartCV, έναντι 528.000 ευρώ, ενώ τον Ιούλιο υπέγραψε Ιδιωτικό Συμφωνητικό για την εξαγορά του 100% των μετοχών της SW RetailSoft, έναντι 1,2 εκατ. ευρώ.

    Πρόσφατα υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό για την εξαγορά του 100% της Infopower HR Solutionsέναντι 900.000 ευρώ. Επίσης στις αρχές του έτους εξαγόρασε το 100% της εταιρείας λογισμικού CGSoft έναντι 3,5 εκατ. ευρώ.

    Όλα αυτά, οδήγησαν την μετοχή μέσα στο έτος, καταγράφοντας μια μεγάλη άνοδο της τάξης του 66,93%. Από 3,81% στο τέλος του 2022, στα 6,36 ευρώ την τελευταία συνεδρίαση του 2023. Με την κεφαλαιοποίηση να είναι στα 190.800.000ευρώ.

    Quest: Οι νέες ευκαιρίες στο retail

    Ένα πιο δυνατό έτος με ώθηση από την ανάπτυξη στην αγορά της Ρουμανίας με τη Xiaomi αλλά και από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης περιμένει η Quest, με τον τζίρο να αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,1 δις το 2023.

    Στο 9μηνο ο όμιλος εμφάνισε αύξηση στις πωλήσεις κατά 11,8%, στα 827 εκατ. ευρώ, τα EBITDA επίσης αυξήθηκαν κατά 9,6% στα 59,7 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν ελαφρώς κατά 0,9% στα 32,2 εκατ. ευρώ.

    H ρευστότητα του Ομίλου παραμένει ισχυρή, με συνολικά διαθέσιμα και γραμμές χρηματοδότησης άνω των 200 εκατ. ευρώ.

    Η μετοχή ωστόσο δεν έχει δει μεγάλη άνοδο μέσα στο έτος. Από τα 4,71 ευρώ που είχε στις 30/12/22, έκλεισε το 2023 στα 5,62 ευρώ. Με την κεφαλαιοποίηση να είναι στα 602.591.507ευρώ.

    Space Hellas: Μακριά από τα υψηλά έτους

    Η μετοχή της Space έγραψε μέσα στο έτος υψηλά στα 9,4 ευρώ, ωστόσο το έτος έκλεισε 2 ευρώ κάτω, στα 7,42 ευρώ.

    Ωστόσο από την αρχή του έτους η άνοδος είναι σημαντική, αφού από τα 5,44 ευρώ, η δύση του 2023 την βρήκε με μια αύξηση 36,40%.

    Profile: Το ενδιαφέρον στο Λονδίνο

    Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των επενδυτών στο πρόσφατο roadshow της Morgan Stanley για την εταιρεία πληροφορικής που τρέχει ο Ευάγγελος Αγγελίδης.

    Η Profile συνεχίζει το επενδυτικό της πλάνο, κλείνοντας μεγάλες δουλειές κυρίως στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα παίρνοντας έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Μέσα στο έτος η μετοχή έγραψε υψηλά στο ταμπλό του ΧΑ, κλείνοντας τελικά το 2023 με άνοδο 45,55%.

    Διαβάστε επίσης:

    NTT Group: Νέες επενδύσεις στην Ελλάδα από τον ιαπωνικό κολοσσό των $100 δισ.

    Quest: Στα 827 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις στο εννεάμηνο – Αύξηση 9,6% στα EBITDA



    ΣΧΟΛΙΑ