• Οικονομία

    Κυρανάκης: Θωρακίζουμε τα ακριτικά νησιά – Έρχεται έργο για ενίσχυση του σήματος

    Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

    Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης


    Μία ακόμα σημαντική δράση έχει στα σκαριά το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κάνοντας ένα βήμα μπροστά προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

    Όπως λέει μιλώντας στο mononews.gr ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης, το υπουργείο σχεδιάζει έργο για ενίσχυση του σήματος και των 5G Corridors στο Ανατολικό Αιγαίο.

    «Τα μικρά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπως για παράδειγμα το Καστελόριζο, έχουν μεγάλο πρόβλημα καθώς η ισχύς του σήματος είναι πολύ μικρή και μάλιστα εκπέμπει πολύ o Turkcell. Εκεί λοιπόν εμείς θέλουμε να βάλουμε επιδοτούμενες υποδομές-πυλώνες όπου θα πάνε οι ελληνικοί πάροχοι, θα βάλουν σήμα δημιουργώντας έτσι 5G corridors μεταξύ των νησιών», επισημαίνει ο υπουργός.

    Όπως μας λέει ο κ. Κυρανάκης, αυτό το έργο έχει διπλή σημασία καθώς εκτός από την ενίσχυση του σήματος, «στόχος είναι να μπορούμε με drones να στέλνουμε φάρμακα στα μικρά νησιά ή μικρές προμήθειες χωρίς την ανάγκη της άγονης γραμμής».

    Το έργο αυτό, το οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε εθνικής σημασίας, βρίσκεται ήδη υπό σχεδιασμό και το επόμενο διάστημα αναμένεται να βγει και ο σχετικός διαγωνισμός.

    «Αυτή τη περίοδο καταγράφουμε τις ανάγκες, σε ποια σημεία των ανατολικών νησιών πρέπει να μπουν οι κεραίες , πόσα είναι αυτά τα σημεία, τι εμβέλεια θα έχουν, πως θα κάνουμε connect τα πιο κοντινά νησιά μεταξύ τους και θεωρούμε ότι είναι ένα έργο δύσκολο μεν αλλά απολύτως εφικτό» επισημαίνει.

    Έρχεται chatbot μόνο για Κτηματολόγιο

    Το Κτηματολόγιο, έργο το οποίο αποτελεί στοίχημα του υφυπουργού που έχει αναλάβει να το τρέξει, προχωράει με γρήγορους ρυθμούς με στόχο το 2025 να έχει ολοκληρωθεί.

    «Το Κτηματολόγιο είναι προσωπικό στοίχημα για εμένα» τονίζει. «Όταν ξεκίνησε εγώ ήμουν οκτώ ετών, θέλω να τελειώσει επί των ημερών μας. Το 2025 η χώρα θα έχει Κτηματολόγιο. Επιπλέον θα φτιάξουμε ένα χάρτη που από εκεί θα βλέπει ο ενδιαφερόμενος το ακίνητό του θα πατάει «κλίκ» και θα βλέπει τι θέλει να κάνει, ποιες ενέργειες του απομένουν και έτσι όλα θα γίνονται πλέον γρηγορότερα και ψηφιακά.

    Όπως έχει πει η διοίκηση του υπουργείου, ετοιμάζεται ένα chatbot το οποίο θα διευκολύνει την επικοινωνία των πολιτών με το gov.gr. Ωστόσο η δράση του chatbot δεν θα περιοριστεί εκεί, καθώς όπως μας λέει ο κ. Κυρανάκης, το υπουργείο ετοιμάζει chatbot το οποίο θα λειτουργεί αποκλειστικά για το Κτηματολόγιο.

    «Αυτά που έχουμε κάνει είναι βήματα, όλη μέρα ασχολούμαστε με το Κτηματολόγιο και πως θα εκσυγχρονίσουμε και θα ψηφιοποιήσουμε το Κτηματολόγιο. Δεν είμαστε ακόμα ικανοποιημένοι από τη σημερινή κατάσταση, την μεγάλη αλλαγή θα την δει ο πολίτης όταν θα μπορεί ψηφιακά να μεταβιβάσει το ακίνητό του, κάτι το οποίο θα γίνει από τον Ιανουάριο. Αυτό θα είναι το πιο σημαντικό επίτευγμα για εμάς».

    Άλλη μια μεγάλη αλλαγή που θα γίνει από αρχές του νέου έτους, είναι ότι δεν θα υπάρχουν πλέον υποθηκοφυλακεία, θα υπάρχουν μόνο Κτηματολογικά γραφεία. Σκοπός είναι μέχρι τέλος του 2024, σε όλα τα υποθηκοφυλακεία, που θα γίνουν Κτηματολογικά γραφεία, ο έλεγχος τίτλων ακινήτου να γίνεται μόνο ψηφιακά από τα «σκαναρισμένα αρχεία». Η μεταβίβαση θα γίνεται μόνο ψηφιακά και άρα τα γραφεία θα είναι μόνο για τις ειδικές περιπτώσεις ή για καταστάσεις όπως όταν εκκρεμούν πολλές πράξεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Τι είναι το νέο wallet και πώς θα αλλάξει τις συναλλαγές με το Δημόσιο

    Κυρανάκης: Από 01/01/2024 ξεκινά η ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτων

    Το «νέο» Κτηματολόγιο – Τι γίνεται με τα πρόστιμα στις εκπρόθεσμες δηλώσεις



    ΣΧΟΛΙΑ