• Business

    Εστιάτορες: Θετική εξέλιξη η επαναλειτουργία την 25η Μαΐου – Αναμένουν τώρα τα μέτρα στήριξης του κλάδου

    • Contributor


    Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζουν επαγγελματίες της εστίασης την απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει την επαναλειτουργία των εστιατορίων κατά περίπου μια εβδομάδα, μετά το «πράσινο φως» από τους λοιμωξιολόγους. Τονίζουν ωστόσο πως τη παραπάνω εξέλιξη πρέπει να ακολουθήσουν άμεσα τα μέτρα ενίσχυσης που προανήγγειλε η κυβέρνηση για την εστίαση και τον τουρισμό.

    Μάλιστα, ο πρόεδρος της Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς σημειώνει πως πρέπει το άνοιγμα των εστιατορίων την Δευτέρα 25 Μαϊού να συνδυαστεί με πλέγμα μέτρων για τον κλάδο, ο οποίος έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από το δίμηνο lockdown. Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της Γρηγόρης και αντιπρόεδρος της ΕΠΟΕΣ (Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης) Βλάσης Γεωργάτος, ο οποίος τονίζει πως τα βλέμματα τώρα στρέφονται στην εξειδίκευση των μέτρων για την τόνωση της εστίασης και του τουρισμού.

    Στα μέτρα που πρέπει να περιλαμβάνει το κυβερνητικό πακέτο, επισημαίνουν οι επαγγελματίες της εστίασης χρειάζεται να είναι η δραστική μείωση του ΦΠΑ, η παροχή πρόσθετης χρηματοδότησης πέραν όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί για όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και η αποκλιμάκωση του μη μισθολογικού κόστους. Πρόκειται, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, για τρεις απαραίτητες παρεμβάσεις για την βιωσιμότητα του κλάδου την επόμενη μέρα της πανδημίας. Με δεδομένο μάλιστα πως τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με περιορισμένο αριθμό τραπεζοκαθισμάτων.

    Όπως έγινε γνωστό, οι ειδικότεροι κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων θα ανακοινωθούν από τον αρμόδιο Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση αύριο, Κυριακή 17 Μαΐου, στις 18:00 από την ΕΡΤ.

    Το υπουργείο Ανάπτυξης πάντως, όπως ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή που παραχώρησε στο mononews.gr ο κ. Παπαθανάσης εξετάζει τρόπους να ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης, με τη μέγιστη δυνατή χωρητικότητα έτσι ώστε να αγγίξουν τουλάχιστον το 80% της αρχικής -προς κρίσης-  χωρητικότητας.

    Για τους εξωτερικούς χώρους, επεσήμανε πως θα υπάρχει αύξηση των τετραγωνικών μέτρων που θα προσφέρουν οι Δήμοι, χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών, προκειμένου να αξιοποιηθεί μεγαλύτερη επιφάνεια στην οποία θα μπορούν, τηρουμένων των αποστάσεων να τοποθετήσουν τραπεζοκαθίσματα, χωρίς βεβαίως να παρεμποδίζεται η διέλευση πεζών και Ατόμων με Αναπηρία.

    Σημείωσε δε πως «παραδείγματα της χρήσης οδοστρώματος για τραπεζοκαθίσματα μπορούμε να δούμε με πολύ καλά αποτελέσματα σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις» ενώ τόνισε «σκοπός μας είναι να λειτουργήσουν όλα τα καταστήματα, να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας και να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα».

    Όσον αφορά στους εσωτερικούς χώρους, η προσπάθεια τους υπουργείου εστιάζεται να δοθεί όσο το δυνατόν περισσότερος χώρους, όπου βέβαια είναι εφικτό, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τον φυσικό φωτισμό και αερισμό, ώστε να λειτουργήσουν ως ημιυπαίθριοι χώροι χωρίς κλιματισμό. «Σκοπός μας είναι να λειτουργήσουν όλα τα καταστήματα, να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας και να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα», είχε αναφέρει ο κ. Παπαθανάσης.

    Να σημειωθεί ότι το σχέδιο «Γέφυρα Ασφαλείας για μια νέα καθημερινότητα» που ανακοινώθηκε στα τέλη Απριλίου τα εστιατόρια και οι καφετέριες προβλέπεται να επαναλειτουργήσουν σε εξωτερικούς χώρους, με τις εξής προϋποθέσεις:

    -Ελάχιστη απόσταση μεταξύ τραπεζιών/stands: 2 μέτρα

    -Υποχρεωτική χρήση μάσκας και γαντιών μίας χρήσης από τους εργαζόμενους, χρήση αντισηπτικού

    -Μέγιστος αριθμός πελατών: 1 πελάτης ανά 3τμ

    -Μέγιστη συμμετοχή ανά τραπέζι: 4 άτομα

     



    ΣΧΟΛΙΑ