• Business

    Εστίαση: Αγωνία για τον χρόνο και τον τρόπο επαναλειτουργίας – Φλέγον ζήτημα το ΦΠΑ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην αγορά της εστίασης αναφορικά με τον χρόνο και τον τρόπο επαναλειτουργίας των εστιατορίων, τα οποία παραμένουν κλειστά από τις αρχές Νοεμβρίου.

    Η αβεβαιότητα γύρω από την άρση του «απαγορευτικού» (lockdown) εντείνει την αγωνία στους επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι δηλώνουν ιδιαίτερα ανήσυχοι για την επιβίωσή τους.

    Η απόφαση για δραστική μείωση των ενοικίων κατά 80% το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου δίνει βαθιά «ανάσα» στις επιχειρήσεις, ωστόσο παράγοντες του κλάδου επιμένουν στην ανάγκη επιστροφής σε μια στοιχειώδη κανονικότητα το συντομότερο δυνατό. «Οι αντοχές έχουν τελειώσει… το μέτρο της μείωσης των ενοικίων από μόνο του δεν αρκεί…», σημειώνει ο γενικός διευθυντής της ΕΠΟΕΣ (Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης), Γιάννης Λιάρος, προσθέτοντας πως τα όποια νέα μέτρα στήριξης ληφθούν να έχουν μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, τουλάχιστον έξι μηνών.

    «Πρέπει να υπάρξει μια ασφάλεια στις επιχειρήσεις που σήμερα δυσκολεύονται αφόρητα ότι θα έχουν ελαφρύνσεις για κάποιο διάστημα», αναφέρει χαρακτηριστικά. Εκτός από τα ενοίκια και τους εργαζομένους, ο κ. Λιάρος κάνει ιδιαίτερη μνεία στο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στο 6%, το οποίο όπως λέει με βάση τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά είναι μείζονος σημασίας τόσο για τους επιχειρηματίες όσο και για τους καταναλωτές, αφού θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των τιμών.

    Το στέλεχος της ΕΠΟΕΣ θεωρεί ότι ακόμη και μετά την επαναλειτουργία της οικονομίας, όποτε αυτή αποφασισθεί, η κατανάλωση θα παραμείνει υπό πίεση με δεδομένη το πλήγμα που έχουν υποστεί τα εισοδήματα των καταναλωτών μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. «Υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι που βρίσκεται σε καθεστώς αναστολής για πάρα πολύ καιρό, και είναι δύσκολο η καταναλωτική δαπάνη να επιστρέψει αμέσως στα προ Covid-19 επίπεδα», αναφέρει.

    Στο μεταξύ, η απόφαση για την μερική επαναλειτουργία του λιανεμπορίου μέσω του «click away» (παράδοση εκτός) δεν βοήθησε στην τόνωση της ζήτησης του «take away (για το σπίτι) ενώ όσον αφορά στο «delivery» (διανομή φαγητού κατ’ οίκον) παρατηρείται μια ελαφρά κάμψη, με δεδομένο πως αυτή την περίοδο, οι περισσότεροι καταναλωτές μαγειρεύουν μόνοι τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Παπαθανάσης: Δύσκολη η πρόβλεψη για το άνοιγμα της εστίασης

    Έρευνα Opinion Poll: Απαισιοδοξία μεταξύ των επιχειρηματιών για την επιβίωση εν καιρώ πανδημίας

    Εστίαση & λιανεμπόριο για ενοίκια: «Εισακούστηκαν τα αιτήματά μας» – Αναμένουν τις λεπτομέρειες για τη μείωση του 80%



    ΣΧΟΛΙΑ