• Business

    AΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Ο γαλαζοαίματος Καταριανός που έχει χάσει το… 83,2% των κεφαλαίων που επένδυσε στην ΜLS

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Contributor


    Ένα ήσυχο και αραιοκατοικημένο  δρομάκι, που έχει τοξοειδή κατεύθυνση και βρίσκεται στο Δήμο της Λακατάμιας, στην Λευκωσία της Κύπρου, είναι η οδός Αλεξάνδρειας. Εκεί, στον αριθμό 42, εδρεύει η ΜAL Holding Limited. Την οποία διευθύνουν τρία πρόσωπα. Ο Μουρτάντα Μωχάμεντ Αλή Σαουγκί,η Αντρούλα Σιαξιατέ και η Μαρία Θεοφάνους.

    Η συγκεκριμένη αυτή εταιρεία ανήκει όμως στον… γαλαζοαίματο Καταριανό σεΐχη Χαλίντ Μπίν Γιασίμ Αλ Θανί (της ομώνυμης και μεγάλης βασιλικής οικογένειας). Και ουσιαστικά είναι εκείνη που τον διασυνδέει  με την βορειοελλαδίτικη τεχνολογική εταιρεία MLS, του θεσσαλονικιού  Γιάννη Καματάκη… Πιστοποιώντας με τον τρόπο αυτό ότι στις μπίζνες και τις επενδύσεις, δεν υπάρχουν στερεότυπα. Ακόμη και τα πιο αναπάντεχα μπορεί να συμβούν. Ενδεχομένως και μυστηριωδώς.  Όπως έγινε με τη «χιονάτη» MLS, που βρήκε το δικό της… επενδυτικό «βασιλόπουλο».

    Παραμένουν άγνωστα τα επιχειρηματικά θέλγητρα που πρίν από 7 χρόνια «μάγεψαν» τον σεΐχη του Κατάρ. Ο οποίος διέθεσε βαθμιαία 2,22 εκατ. ευρώ για να «χτίσει» μετοχική θέση, στην εισηγμένη στο ελληνικό χρηματιστήριο. Μπορεί για τα δεδομένα του εμιράτου αυτά τα λεφτά να λογίζονται ώς ψίχουλα, αλλά για την ΜLS ήταν αρκετά να αναγάγουν τον επενδυτή σε δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο. Μετά τον Καματάκη.  Ωστόσο, όπως συμβαίνει στη ζωή , έτσι και στις επενδύσεις, οι εξελίξεις δεν έχουν πάντα το ευτυχισμένο τέλος των παραμυθιών…

    Τα αρνητικά γεγονότα ήρθαν καλπάζοντας τον τελευταίο καιρό για την πολλά υποσχόμενη την τεχνολογική εταιρεία. Η μετοχή λιθοβολήθηκε άγρια στο χρηματιστήριο, μέσα στο βαρύ απόηχο που προκάλεσαν τα δαπανηρά, αλλά πολύ κατώτερα των προσδοκιών επιχειρηματικά ανοίγματα με την πολυσυζητημένη ψηφιακή πλατφόρμα MAIC. Εδώ και δυό βδομάδες οι μετοχές ( και τα ομόλογα) της ΜLS έχουν τεθεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης έπειτα από παρέμβαση της επιτροπής κεφαλαιαγοράς, για το «γκρίζο» κονδύλιο των αύλων περιουσιακών στοιχείων.

    Μετά από όλα αυτά, το χαρτοφυλάκιο του σεΐχη του Κατάρ έχει γίνει κατακόκκινο από τις ζημιές. Με τις απώλειες να φτάνουν στα επίπεδα του 83,2% και να κινδυνεύουν να μεγαλώσουν κι άλλο. Μπορεί πιθανότατα για εκείνον να μην έχουν ιδιαίτερη σημασία τα μέχρι τώρα «καμένα» κεφάλαια. Όμως θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο οτι σε κανέναν δεν αρέσει να χάνει λεφτά. Ακόμη κι αν είναι πολύφερνος γαλαζοαίματος…

    Η Κύπρος και η αλυσίδα των τοποθετήσεων

    Η εδρεύουσα στην επαρχία της Λευκωσίας ΜAL Holding Limited, ήρθε στον αφρό της δημοσιότητας πέρσι τον Μάιο όταν και έγινε ο δεύτερος υποδοχέας της μετοχικής θέσης (5,36%) του Καταριανού σεΐχη στην MLS. Είχε προηγηθεί η επίσης δικών του συμφερόντων ΚM CO Limited.

    Τυπικά και ουσιαστικά , η φωνή του Χαλίντ Μπίν Γιασίμ Αλ Θανί, δεν είναι άλλος από τον Μουρτάντα Μωχάμεντ Αλή Σαουγκί. Καθώς εκτός από την παρουσία του στην κυπριακή εταιρεία, κατέχει επί σειρά ετών και θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΜLS. Ώς ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό μέλος.

    Ο 42χρονος σήμερα  Σαουγκί έχει διατελέσει Εμπορικός Ακόλουθος από το 2007 μέχρι το 2012 στην Πρεσβεία της Ελλάδας, στην Ντόχα του Κατάρ… Στοιχείο που δίνει την αίσθηση ότι αυτός μπορεί να διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο, στο να γνωρίσει ο σεΐχης τις… αρετές της ΜLS. Τις οποίες άλλωστε εκθείαζε όλα τα τελευταία χρόνια και ο ίδιος ο Γιάννης Καματάκης, σε διαχειριστές χαρτοφυλακίων και Fund Managers . Προς τους οποίους επιχειρούσε να εκχωρήσει μετοχικά «πακέτα» της εταιρείας. Ορισμένους έπεισε, τους περισσότερους όμως, όχι.

    Τέτοιες μέρες του 2013 (22 Μαΐου) η εταιρεία του Χαλίντ Αλ Θανί, έκανε την πρώτη κίνηση τοποθέτησης στην ΜLS. Αγοράζοντας το 2,5% της εταιρείας ( 310.425 μετοχές) έναντι συνολικού τιμήματος 838.148 ευρώ. Δηλαδή 2,7 ευρώ ανά μετοχή. Το «πακέτο» αυτό παραχωρήθηκε από τον Γιάννη Καματάκη.

    Τέλη Δεκεμβρίου του 2013, ο σεΐχης ενίσχυσε τη θέση του αγοράζοντας άλλες 150.000 μετοχές με συνολικό τίμημα 495.000 ευρώ( στα 3,3 ευρώ ανά μετοχή). Ένα χρόνο μετά, ακολούθησε νέα αγορά 172.842 μετοχών, έναντι 4,5 ευρώ τη μία, με το συνολικό ποσό που διατέθηκε τότε να είναι 777.789 ευρώ. Ο πωλητής των δύο τελευταίων «πακέτων» δεν έχει διευκρινιστεί αν ήταν και πάλι ο Γιάννης Καματάκης. Πάντως, με τη νέα αυτή κίνηση ο σεΐχης έφτασε να κατέχει το 5,1 της εταιρείας. Και τότε έγιναν οι πρώτες διθυραμβικές, επίσημες ανακοινώσεις.

    Βαρύγδουπες δηλώσεις

    Ο διοικητικός και μετοχικός ηγέτης  της τεχνολογικής εταιρείας δήλωσε επί λέξει:  «Καλωσορίζουμε την Αυτού Μεγαλειότητα Sheikh Khalid Bin Jassim A.J. Al-Thani στους βασικούς μετόχους της MLS και ελπίζουμε σε μια μακροχρόνια και αποδοτική συνεργασία. Η συμμετοχή του ως βασικός μέτοχος αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο στην εταιρεία μας αλλά και στην ελληνική επιχειρηματικότητα». Τέτοια ωραία και νόστιμα.

     Από την άλλη πλευρά, στον  σεΐχη του Κατάρ  αποδόθηκε  η ακόλουθη δήλωση  για την επένδυση στην ελληνική εταιρεία: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συγκαταλεγόμαστε στους βασικούς μετόχους της MLS. Σκοπεύουμε μαζί με τους ανθρώπους της εταιρείας να ανοίξουμε νέους ορίζοντες και να υλοποιήσουμε μαζί τα επενδυτικά μας σχέδια». Αν όντως τα σκέφτηκε ο ίδιος όσα είπε, τότε μάλλον είναι ένας πολύ αισιόδοξος άνθρωπος…

    Το κόστος των απωλειών

    Όπως και να΄χει στις 13 Μαΐου της περσινής χρονιάς, το ποσοστό του Καταριανού στην MLS ανέβηκε από 5,10% στο 5,36%. Έτσι ο συνολικός αριθμός των μετοχών διαμορφώθηκε σε 655.267, καθώς στις μέχρι τότε υπάρχουσες προστέθηκαν κι άλλα 32.000 «κομμάτια».  Αγοραστικής αξίας 166.400 ευρώ, την ημέρα της ανακοίνωσης της αύξησης του ποσοστού, όταν η μετοχή ήταν στα 5,2 ευρώ.

    Με αυτά τα δεδομένα το συνολικό κόστος κτήσης έφτασε στα 2.277.337 ευρώ ή 2.226.346 ευρώ, αν αφαιρεθούν τα εισπραχθέντα μερίσματα και η επιστροφή κεφαλαίου. Εκεί όπου τώρα έχει «παγώσει» η μετοχή ( 0,57 ευρώ) η αξία της θέσης που έχει «χτίσει» ο σεΐχης  του Κατάρ αποτιμάται στα 373.502 ευρώ. Με τις απώλειες να ανέρχονται στα 1.852.854 ευρώ, μεταφραζόμενες στο – 83,2%.

    Το  αναπάντητο ερώτημα είναι πως αν ο Χαλίντ Αλ Θανί είχε πιστέψει τόσο πολύ στην εταιρεία, τότε τι συνέβη  και  δεν άνοιξαν οι» νέοι ορίζοντες»-όπως ειπώθηκε- για την MLS ;  Τουλάχιστον μέχρι τώρα ,δεν έχει υπάρξει κάποια δήλωση από την πλευρά του, που να επαναβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του. Εκτός κι αν έχει κατανοήσει ότι το επενδυτικό του κελεπούρι, δεν είναι πιά και τόσο κελεπούρι…



    ΣΧΟΛΙΑ