• Business

    Ερχονται…mega deals στο λιανεμποριο

    Áðü ôçí Óõíåäñßáóç ôïõ Õðïõñãéêïý Óõìâïõëßïõ óôçí Áßèïõóá Õðïõñãéêïý Óõìâïõëßïõ, óôç ÂïõëÞ, ÊõñéáêÞ 13 Ìáñôßïõ 2011. ÁÐÅ ÌÐÅ/www.papandreou.gr/ÂÁÓÉËÇÓ ÖÉËÇÓ


    Τον δρόμο για επερχόμενα mega-deals στον χώρο των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου ανοίγει η εξαγορά της προβληματικής αλυσίδας super markets Βερόπουλος από την υγιή METRO ΑΕΒΕ, η ολοκλήρωση της οποίας αναμένεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας με τις τελικές υπογραφές.

    Με την εξαγορά αυτή η METRO AEBE καθίσταται ηγέτιδα στον χώρο του Ελληνικού λιανεμπορίου, ο οποίος ταλανίζεται από οικονομική δυσπραγία δεδομένης της γενικευμένης αρνητικής συγκυρίας που βιώνει η ελληνική οικονομία.

    Περισσότερα από 240 super markets, 50 Cash and Carry, τζίρο 1,1 δις ευρώ και 9.000 εργαζόμενοι, θα συνθέτουν την νέα εταιρία που θα δημιουργηθεί από την συνένωση Βερόπουλου-METRO ΑΕΒΕ. Ετσι, λοιπόν, η νέα εποχή θα περιλαμβάνει νέες επενδύσεις ύψους 50 εκατ.ευρώ μέχρι το 2018 για εκσυγχρονισμό του δικτύου, σταδιακή μετάβαση των καταστημάτων Βερόπουλος σε “My market” αλλά και ανάπτυξη στη λιανική και τη χονδρική στην Ελλάδα, Cash and Carry στην Κύπρο το 2017. Στόχος της διοίκησης είναι εντός της 3ετίας ο τζίρος να φθάσει το 1,5 δις ευρώ και τα κέρδη τα 45-50 εκατ.ευρώ. Από τα 179 καταστήματα Βερόπουλος θα γίνει διακοπή, σε πρώτη φάση, σε 19 των οποίων οι υπάλληλοι θα απορροφηθούν στα άλλα καταστήματα. Επίσης, στο σχεδιασμό προβλέπεται και η πρόσληψη 1.000 νέων εργαζομένων προκειμένου ο αριθμός των υπαλλήλων να φθάσει τους 10.000. Παράλληλα, η διοίκηση της νέας εταιρίας, θα προχωρήσει σε εξορθολογισμό δικτύου με επέκταση αποθηκευτικών χώρων μέσω αγοράς νέας αποθήκης στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενοικίασης αποθήκης ψυγείων και καταψύξεων, εκσυγχρονισμό της αποθήκης στη Μάνδρα Αττικής αλλά και μέσω επέκτασης αποθήκης Οινοφύτων. Την ίδια στιγμή, οι αναπτυξιακοί σχεδιασμοί της METRO προβλέπουν τη λειτουργία 9-10 νέων σημείων λιανικής σε διάφορες περιοχές όπως: Χαλάνδρι, Ανάβυσσος, Μέγαρα, Αγρίνιο, Πρέβεζα, Θεσσαλονίκη καθώς και δυο cash and carry ένα στη συμπρωτεύουσα και ένα στα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Επίσης, θα “τρέξει” και πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και ανανέωσης των καταστημάτων με κεφάλαια της τάξεων των 4-5 εκατ.ευρώ.

    Η νέα εταιρία θα διέπεται απο ενιαία οργανωτική δομή και οι τιμές των καταστημάτων Βερόπουλος θα διαμορφωθούν στα ίδια επίπεδα με εκείνες που βρήσκουν οι πελάτες των super markets “My market”. Ειδικότερα, η μείωση τιμών θα είναι της τάξεως του 4,5-5% και αναμένεται να ολοκληρωθεί σταδιακά σε διάστημα δυο εβδομάδων. Θα γίνει ενοποίηση προσφορών, διαφημίσεων και φυλλαδίων καθώς και ομογενοποίηση ποικιλίας στα ράφια ενώ θα υπάρχουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας METRO σε όλα τα καταστήματα. Η διοίκηση της εταιρίας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην υγιεινή και ασφάλεια εργαζομένων και πελατών ενώ στόχος της είναι η αύξηση της συχνότητας τροφοδοσίας απο τις κεντρικές αποθήκες αλλά και η άψογη εξυπηρέτηση σε όλα τα σημεία και η επίτευξη ακόμα καλύτερων τιμών. Οι σταθεροί και επαναλαμβανόμενοι πελάτες είναι οι καλύτεροι διαφημιστές, σύμφωνα με την διοίκηση της METRO ΑΕΒΕ. Οσον αφορά στο υπάρχον δίκτυο της Βερόπουλος, προβλέπεται η πλήρης ανακαίνιση του καθώς και η μεταφορά ωφέλειας συμφωνιών στις τιμές. Για τους εργαζομένους το “μυστικό της επιτυχίας” είναι η απόλυτη στρατηγική προτεραιότητα διαχρονικά και στους στόχους περιλαμβάνονται οι σχέσεις εμπιστοσύνης πελατών-υπαλλήλων και το περιβάλλον αξιοκρατίας και ασφαλούς εργασίας. Επιδίωξη της διοίκησης είναι νέα εκπαιδευτικά προγράμματα και η κουλτούρα εξυπηρέτησης.

    Οι προμηθευτές αποτελούν ένα πολύ σοβαρό κεφάλαιο για την νέα εταιρία και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί αποδοτική συνεργασία και για τις δυο πλευρές διαχρονικά αλλά και να καλλιεργηθούν σχέσεις ειλικρίνειας, αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης. Παράλληλα, όμως αναζητείται η καλή συνεργασία και υποστήριξη απο τους προμηθευτές στο νέο αυτό εγχείρημα με βελτίωση των όρων συνεργασίας και η διατήρηση κουλτούρας αμοιβαίου οφέλους. Η ενοποίηση θα επιτευχθεί με προσεκτικό σχεδιασμό αλλά και ετοιμότητα απο το σύνολο του οργανισμού για άμεση υλοποίηση.

    Η Βερόπουλος

    Η εταιρεία Βερόπουλος ιδρύθηκε το 1973 και περιλαμβάνει 179 καταστήματα. Απασχολεί 4.200 εργαζόμενους ενώ ο τζίρος το 2015 ανήλθε σε 385 εκατ. ευρώ, σημαντικά μειωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

    Η METRO ΑΕΒΕ

    η METRO ιδρύθηκε το 1976, είναι 100% ελληνική εταιρεία και αποτελείται από 67 My Market και 46 METRO Cash & Carry (45% μερίδιο σε αξία αγοράς Cash & Carry). Απασχολεί 4.600 εργαζόμενους. Ο τζίρος το 2015 ανήλθε σε 737 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 5,7% σε σχέση με το 2014 ενώ τα καθαρά κέρδη σε 20,4 εκατ. ευρώ.

     

     

     

     

    Οι συμφωνίες του μέλλοντος

    Μέσα στο 2016 μετά την ολοκλήρωση την επόμενη εβδομάδα της συμφωνίας μεταξύ Βερόπουλου και My Market, ο όμιλος Μασούτης έχει ανακοινώσει ότι ενδιαφέρεται για την εξαγορά αλυσίδας στην περιοχή της Αττικής – Νοτίου Ελλάδας με τζίρο άνω των 50 εκατ. ευρώ.

    Ομως, ένα mega-deal, συνολικού ύψους 600 εκατ.ευρώ αναμένεται να ξαναμοιράσει την τράπουλα στο τραπέζι των επιχειρήσεων λιανεμπορίου και αυτό δεν είναι άλλο απο την ίδρυση κοινής εταιρίας μεταξύ Μαρινόπουλου και Σκλαβενίτη. Από το ποσό των κεφαλαίων 600 εκατ. ευρώ το deal των δύο ομίλων,  περί τα 150 εκατ. ευρώ θα καταβάλει η Σκλαβενίτης για τη συμμετοχή της στην κοινή εταιρεία, καθώς η αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας της κοινής εταιρείας ανέρχεται περίπου στα 150 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι βάσει των όσων προβλέπει η συμφωνία η συμμετοχή των δύο εταιρειών στο νέο σχήμα θα είναι ισοβαρής.

    Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο και για ενδεχόμενη συμμετοχή της Grivalia στο όλο project, η οποία έχει ήδη εξαγοράσει και εκμισθώσει τα εννέα καταστήματα της Makro Cash & Carry που απέκτησε σχετικά πρόσφατα η Σκλαβενίτης, ενώ διατηρεί αντίστοιχες συμφωνίες και για ακίνητα της Μαρινόπουλος. Με τον τρόπο αυτό η Σκλαβενίτης εξασφαλίζει μέρος των αναγκαίων κεφαλαίων για την κάλυψη της συμμετοχής της στη νέα εταιρεία. Ετσι θα πετύχει αναχρηματοδότηση ή μετοχοποίηση δανείων ύψους 180 εκατ. ευρώ που έχουν δοθεί προς τη Μαρινόπουλος από τις τράπεζες καθώς και εξασφάλιση νέου δανεισμού άνω των 100 εκατ. ευρώ για την εταιρεία. Σημειώνεται ότι στη Μαρινόπουλος έχουν ήδη εισρεύσει 75 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους, με αύξηση κεφαλαίου και τραπεζικό δανεισμό.

     

    nikas_0

    Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και άλλες… εκπλήξεις, κυρίως στη ζώνη των μικρομεσαίων αλυσίδων. Επίσης, στον κλάδο των τροφίμων που αποτελεί για την Ελλάδα ένα διαρκές ελκυστικό κεφάλαιο για επενδύσεις, μέσα στο 2016 αναμένεται η ολοκλήρωση σειράς συμφωνιών συγκέντρωσης στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών με εμπλεκόμενες τις Νηρέας, Σελόντα – Δίας, καθώς και εξελίξεις στην αλλαντοβιομηχανία Νίκας για την οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον το σχήμα Chipita και Impala Invest. Παράλληλα εκτιμάται ότι θα υπάρξει και κατάληξη στο τι μέλλει γενέσθαι με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, όπου επιδιώκεται η είσοδος στρατηγικού επενδυτή.

     



    ΣΧΟΛΙΑ