• Business

    Έρχονται αλλαγές στις διοικήσεις (κάποιων) τραπεζών;


    Eφεδρείες στις τράπεζες επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρχει ομάδα στελεχών που να μπορεί να περάσει τις εξετάσεις του SSM και να τοποθετηθεί σε θέσεις κλειδιά, όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες.

    Πρόκειται στην ουσία για μια δεύτερη φάση, στην προσπάθεια ελέγχου των τραπεζών. Η πρώτη φάση, η οποία είχε στηριχθεί σε παλαιότερες αντιλήψεις περί ελέγχου του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ξεκίνησε με υψηλές προσδοκίες περί εκπαραθύρωσης διοικήσεων ιδιωτικών τραπεζών και περιορίστηκε εύλογα σε αλλαγή διοίκησης μόνο στην Εθνική Τράπεζα.

    Και εκεί ακόμη, η κυβέρνηση είχε αρχικώς δυστοκία να «περάσει» την πρώτη επιλογή της, τον Γιώργο Μιχελή, από τον SSM. Εστω και με τον τρόπο αυτό, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη κατανόησαν ότι οι κινήσεις χειρισμού των τραπεζών, και μάλιστα άγαρμπα, θα συναντήσουν την αντίθεση των ευρωπαίων, και με την έναρξη του 2016, παράλληλα με την προσπάθεια δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος με επίκεντρο την Attica Bank, θα επιχειρήσουν σταδιακά, σύμφωνα με πληροφορίες, να παρέμβουν και στον βασικό πυρήνα των τραπεζών.

    Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς εκτιμούν ότι ορισμένοι στην κυβέρνηση «δεν το βάζουν κάτω» όσο αφορά την επιδίωξη να τοποθετήσουν στελέχη διοικήσεις στις συστημικές τράπεζες. Αυτή τη φορά προετοιμάζονται καλύτερα και επιχειρούν να συγκεντρώσουν βιογραφικά που να αντέχουν στην εξέταση από τον SSM.

    Tο «παράθυρο» είναι το νέο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης που απαιτεί από τις τράπεζες να ανανεώσουν ριζικά τα διοικητικά τους συμβούλια με νέες προδιαγραφές όσο αφορά τα προσόντα των μελών τους, την  εμπειρία και την πλήρη διάκριση από την πολιτική εξουσία.

    Για το λόγο αυτό και οι ίδιες οι τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία επιλογής στελεχών ενώ η σπουδή της κυβέρνησης να «συμβάλλει» φαίνεται να είναι εκ του πονηρού με δεδομένη την προηγούμενη προσπάθειά της ένα έτος πριν.

    Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση είναι για τον ίδιο λόγο το θέμα της Λούκας Κατσέλη, την οποία «πιάνει» ο νόμος περί εταιρικής διακυβέρνησης. Το νέο πλαίσιο ισχύει χωρίς να υπάρχει χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του ενώ το επιχείρημα για την παραμονή της προέδρου της Εθνικής Τράπεζας είναι ότι έχει λάβει την έγκριση του SSM και ότι η ενασχόλησή της με την πολιτική το κρίσιμο διάστημα δεν αφορούσε την κεντρική πολιτική σκηνή αλλά περιοριζόταν στην Κοινωνική Συμφωνία που είχε ιδρύσει.

    Αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών θα μπορούσε δυνητικά να φέρει η διαδικασία αξιολόγησης των διοικήσεων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αν και σε μια μικρή αγορά όπως η ελληνική, δεν υπάρχει μεγάλη δεξαμενή στελεχών και τα έμπειρα στελέχη της τελευταίας εικοσαετίας, τα οποία μπορούν να αναλάβουν θέσεις ευθύνης είναι αυτά που τις έχουν και σήμερα ενώ η εμπειρία αξιοποίησης αλλοδαπών έχει στεφθεί με αποτυχία.



    ΣΧΟΛΙΑ