• Business

    Έρχεται νέο ριζοσπαστικό ενεργειακό νομοσχέδιο-σκούπα για δάση, νερά, αγορά ενέργειας

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος


    Σε μια ευρεία και ριζοσπαστική νομοθετική παρέμβαση θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Ενέργειας, την οποία και συζήτησαν στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΕΝ ο υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, με συμμετοχή όλης της ηγεσίας του υπουργείου και  τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο και στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου.

    Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων που πραγματοποιούνται ανά τρίμηνο για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου και υπό το πρίσμα των νέων αναγκών που δημιουργεί η κλιματική κρίση.

    Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΕΝ ετοιμάζει μια σειρά ριζοσπαστικών παρεμβάσεων- μηχανισμών που θα δώσουν λύσεις σε χρόνια προβλήματα και δυσλειτουργίες και για τις οποίες ο υπουργός θα ενημερώσει το αυριανό υπουργικό Συμβούλιο.

    Στο επίκεντρο μπαίνει ο εκσυγχρονισμός της δασικής υπηρεσίας, στη δημιουργία μιας νέα αγοράς πιστοποιημένης βιομάζας και σε άλλα μέτρα που αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία και την αντιπλημμυρική ανθεκτικότητα, αλλά και την επίσπευση και επέκταση της ενεργειακής μετάβασης.

    Η ευρεία σύσκεψη ήταν εφ’ όλης της ύλης και αφορούσε το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν στο υπουργείο Ενέργειας, την εξέλιξή τους μέχρι σήμερα και όλες τις εκκρεμότητές που απομένουν και πρέπει να διευθετηθούν.

    Όπως αναφέρουν πληροφορίες, στις επόμενες εβδομάδες θα συγκεντρωθούν οι προτάσεις από όλους τομείς αρμοδιότητας του ΥΠΕΝ, από δάση και διαχείριση υδάτων, μέχρι την αποτελεσματικότερη ανάπτυξη των ΑΠΕ και την αγορά ενέργειας και θα διαμορφωθούν μια σειρά νέων μέτρων που θα πάρουν το δρόμο για τη δημιουργία ενός νέου νόμου- σκούπα.

    Τα περιβαλλοντικά θέματα, συζητήθηκαν εκτενώς, με επίκεντρο τα δάση, την καλύτερη διαχείριση των υδάτων, τα αντιπλημμυρικά έργα, και τον καλύτερο συντονισμό των ευθυνών και των αρμοδιοτήτων.

    Η συντήρηση του δικτύου των ομβρίων, και η αναδιανομή των ευθυνών των φορέων εξετάστηκε υπό το πρίσμα της λειτουργικότητας.

    Επίσης, πλέον μαζί με την «αντιπλημμυρικής προστασίας» προτεραιότητα αποτελεί και η «αντιπλημμυρική ανθεκτικότητα» με μια σειρά νέων προδιαγραφών και μέτρων  που θα δημιουργεί κίνητρα για αυστηρότερες προδιαγραφές συντήρησης και οικοδόμησης των υποδομών.

    Σημειώνεται ότι όλες αυτές οι παρεμβάσεις θα συγκεντρωθούν σε ένα νέο κλιματικό σχέδιο για την αύξηση της ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση και την προσαρμογή, το οποίο και θα προσαρτηθεί στο υπάρχον Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

    Εκατοντάδες προσλήψεις στη Δασική Υπηρεσία – Νέα αγορά πιστοποιημένης απάληψης βιομάζας

    Το υπουργείο Ενέργειας σχεδιάζει  τη διαμόρφωση νέων εργαλείων και μέτρων που αποσκοπούν για την καλύτερη δυνατή πρόληψη κατά των δασικών πυρκαγιών, μια απειλή που αυξάνεται γεωμετρικά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

    Εντοπίζεται η ανάγκη ενός μηχανισμού μόνιμης αποτελεσματικής διαχείρισης των δασών και το υπουργείο επεξεργάζεται ένα πλέγμα κινήτρων με τη δημιουργία μια νέας αγοράς πιστοποιημένης απάληψης βιομάζας των δασικών οικοσυστημάτων.

    Στόχος είναι να πετύχει ταυτόχρονα και βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης των μέτρων αντιπυρικής πρόληψης στα ελληνικά δάση. Αυτό θα το πετύχει αξιοποιώντας την υπερβάλλουσα βιομάζα των δασικών οικοσυστημάτων που θα προκύπτει από τον καθαρισμό τους, δημιουργώντας μια νέα αγορά  που θα παρέχει μονίμως διαθέσιμους πόρους για την προστασία των δασών, ώστε να μπορεί να αυτοχρηματοδοτείται.

    Για να γίνουν τα παραπάνω, θα αναδιοργανωθεί η δασική υπηρεσία και θα ενισχυθεί με εκατοντάδες νέες προσλήψεις δασολόγων και δασοπόνων ενώ θα αυξηθεί και το εποχικό προσωπικό. Η δασική υπηρεσία θα ενισχυθεί και τεχνολογικά, ώστε να λειτουργεί εξ ολοκλήρου ψηφιακά.

    Τιμές ενέργειας

    Το ενεργειακό κόστος, απασχολεί επίσης σταθερά, τους σχεδιασμούς του ΥΠΕΝ, παρότι δεν μπορεί να προβλεφθεί η πορεία των τιμών ενέργειας τους επόμενους μήνες.

    Αν και η στήριξη των πολιτών έναντι του ενεργειακού κόστους  είναι δεδομένη, πλέον τα μέτρα θα αφορούν τους οικονομικά και ενεργειακά ευάλωτους.

    Προβληματίζει το υπουργείο, η αποδοτικότητα των μηχανισμών που σήμερα λειτουργούν και διερευνώνται νέες δυνατότητες.

    Διαβάστε επίσης:

    Πού θα φτάσουν πετρέλαιο θέρμανσης και ρεύμα

    Θεόδωρος Σκυλακάκης: Έρχεται ριζοσπαστικό πακέτο μέτρων τον Νοέμβριο

    Σκυλακάκης: Περαιτέρω μείωση των προστίμων που πληρώνει η Ελλάδα για τις παράνομες χωματερές



    ΣΧΟΛΙΑ