• Business

    Επτά αλλαγές μελών στο ΔΣ της Folli Follie φέρνει η δικαστική παρέμβαση της Κεφαλαιαγοράς

    • Του Δημήτρη Κόκκορη και του Γιώργου Μανέττα
    Κουτσολιούτσος Folli Follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Επτά νέα μέλη αναμένεται να στελεχώσουν το 11μελές διοικητικό συμβούλιο της Folli Follie, μετά από τη δικαστική παρέμβαση που έχει στα «σκαριά» η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλάνο των αντικαταστάσεων αφορά αρχικά τα ήδη παραιτηθέντα τρία μέλη του συμβουλίου. Δηλαδή, τον Μάκη (Αβραάμ) Γούναρη, Νίκο Κανελλόπουλο και Γιώργο Κυριακό. Σε αυτούς, αναμένεται να προστεθούν οι Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, Νίκος Φαλδαμής, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης και Ανδρέας Κουτούπη που κατέχει και τη θέση του προέδρου στην Επιτροπή Ελέγχου της εταιρείας.

    Στο διοικητικό συμβούλιο θα παραμείνει, όπως αναφέρουν πηγές που είναι κοντά στις εξελίξεις, ο Γιώργος Σάμιος, νυν διευθύνων σύμβουλος, μαζί με τα δυο πρόσφατα διορισθέντα μέλη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Δημήτρης Βαλαχής και Γιώργος Ιωαννίδης. Στο συμβούλιο θα παραμείνει επίσης και ο Κινέζος εκπρόσωπος της Fosun, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Folli Follie, μετά τον Δ. Κουτσολιούτσο, Ζhang G. Haolei. Οι πληροφορίες λένε ότι τα επτά νέα πρόσωπα έχουν ήδη «κλειδώσει» για τις νέες θέσεις που πρόκειται να αναλάβουν.

    Οι κινήσεις της Κεφαλαιαγοράς έχουν ουσιαστικά προαναγγελθεί προ ημερών, με επίσημη ανακοίνωσή της, στην οποία και αναφέρει ότι «θα προβεί άμεσα στις νόμιμες ενέργειες σε σχέση με τη διοίκηση της εταιρείας». Ωστόσο, στους κόλπους του σημερινού διοικητικού συμβουλίου και ειδικά σε ότι αφορά ορισμένα από τα τέσσερα πρόσωπα που δεν έχουν παραιτηθεί, αλλά αναμένεται να αντικατασταθούν αναπτύσσονται δυνάμεις «μετωπικής αντιπαράθεσης» αναφορικά με τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Λέγεται μάλιστα, κάποιος ή κάποιοι εξ’ αυτών είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν μέχρι τέλους την παραμονή τους στο συμβούλιο της Folli Follie, στοχεύοντας μάλιστα να υπερασπιστούν την απόφασή τους αυτή, ακόμη και στη διαδικασία της εκδίκασης της δικαστικής προσφυγής της Κεφαλαιαγοράς.

    Όλο το διάστημα των τελευταίων ημερών και μετά την προκλητική κίνηση του Δ. Κουτσολιούτσου να ελέγξει ο ίδιος τις αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο, τοποθετώντας πρόσωπα της αρεσκείας, επικρατεί κυριολεκτικά αναβρασμός ανάμεσα στο δ.σ., κύριο συστατικό των οποίων είναι η οικονομική διαχείριση που έχει γίνει, με επίκεντρο τις χαρακτηριζόμενες ως υπέρογκες αμοιβές που έχουν δοθεί σε διάφορους συμβούλους και όχι μόνο.

    Πέραν τούτων, οι πληροφορίες λένε ότι ο Δ. Κουτσολιούτσος, βασικός μέτοχος με ποσοστό περίπου 36% στην αμαρτωλή εταιρεία «δέχεται υποδείξεις» να αποσύρει την πολυσυζητημένη του πρόταση ενόψει της γενικής συνέλευσης που έχει προγραμματισθεί να γίνει την ερχόμενη Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, στον Άγιο Στέφανο. Ακόμη όμως, δεν έχει υπάρξει κάποια ουσιαστική κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση από πλευράς Κουτσολιούτσου που μαζί με τον γιό του Τζώρτζη επιχειρούν να διατηρήσουν στα χέρια τους, τα νήματα των εξελίξεων.

    Θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι πριν από την κρίσιμη γενική συνέλευση θα έχει γίνει ήδη η παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο πλαίσιο των αυξημένων αρμοδιοτήτων που της δίνει το αναμορφωμένο άρθρο 40 του νόμου 4640/2019. Προχωρώντας, σε αντικαταστάσεις μελών διοικητικού συμβουλίου εταιρείας, για τα οποία κρίνεται ότι συνιστούν απειλή στην ομαλή λειτουργία της επιχείρησης, στα συμφέροντα των επενδυτών, αλλά και στην αξιοπιστία της αγοράς.

    Ήδη, η Εποπτική Αρχή κάνοντας χρήση της αναμορφωμένης νομοθεσίας έχει θέσει προς συζήτηση στη γενική συνέλευση το αιχμηρό θέμα που αφοράς: «Αναλυτική ενημέρωση των Μετόχων σε σχέση με την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση της Εταιρείας από τις αναμορφωμένες οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2017 έως σήμερα, τις νομικές ενέργειες που έχουν γίνει από την πλευρά της Εταιρείας κατά παντός υπευθύνου, καθώς και τις ενέργειες για την εξυγίανση της Εταιρείας».

    Όπως είναι εμφανές, από την στιγμή κατά την οποία το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας δώσει το «πράσινο φως» για τον ορισμό των επτά νέων μελών στο διοικητικό συμβούλιο, ο Δ. Κουτσολιούτσος δεν θα μπορεί να τους κουνήσει από τη θέση τους, έτσι ώστε να φέρει δικά του πρόσωπα στη διοίκηση.



    ΣΧΟΛΙΑ