• Business

    Θ. Τρύφων: Παράλογη η αντιμετώπιση των φθηνών φαρμάκων

    • NewsRoom

    Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος ΠΕΦ


    Για ένα σπιράλ τιμολογιακής απαξίωσης, που στρέφεται κυρίως κατά της ελληνικής παραγωγής, έκανε λόγο -μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής».

    Ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στο «στρεβλό» σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης της χώρας, τονίζοντας ότι επικεντρώνεται άνισα και καταχρηστικά στην τιμολογιακή αφαίμαξη των παλαιών και δοκιμασμένων καθώς και των γενόσημων φαρμάκων, οδηγώντας τα στην απόσυρση και αντικατάστασή τους από εισαγόμενα ακριβά φάρμακα.

    Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, στα γενόσημα φάρμακα επιβάλλονται κάθε χρόνο μειώσεις 10% με 12%, την ίδια στιγμή που οι αντίστοιχες μειώσεις στα νέα ακριβά εισαγόμενα φάρμακα είναι 1,5%-2%.

    «Μόνο την περίοδο 2015-2017 οι τιμές των γενοσήμων υπέστησαν «κούρεμα» της τάξης του 31,9% όταν την ίδια περίοδο οι τιμές των εισαγόμενων νέων φαρμάκων μειώθηκαν 5,6%. Έχουμε μια παράλογη αντιμετώπιση των φτηνών φαρμάκων που επιπλέον έχουν μικρό όγκο στην αγορά. Πρόκειται για ένα σπιράλ τιμολογιακής απαξίωσης, που στρέφεται κυρίως κατά της ελληνικής παραγωγής. Τα πρακτικά αποτελέσματα αυτής της απαξίωσης αφορούν όλους μας: οικονομικά και αποτελεσματικά φάρμακα (με τιμές από 1 έως 4 ευρώ) αντιμετωπίζουν το φάσμα της απόσυρσης από την αγορά καθώς το κόστος παραγωγής τους είναι αδύνατο να καλυφθεί. Στη θέση τους συνταγογραφούνται αναπόφευκτα ακριβά και πολύ ακριβά εισαγόμενα φάρμακα και αυτό έχει δυσάρεστες συνέπειες για την οικονομία, τα Ταμεία και τους ασθενείς», τόνισε ο κ. Τρύφων

    Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, αναγνώρισε την ανάγκη για εισαγωγή νέων καινοτόμων φαρμάκων, επισημαίνοντας, όμως,  την έλλειψη μηχανισμού αξιολόγησης καινοτομίας, που καθιστά αδύνατη τη διάκριση των φαρμάκων που έχουν μία μοναδικότητα ή είναι απαραίτητα στην φαρμακευτική περίθαλψη. «Η ΠΕΦ και ο ΣΦΕΕ έχουν αναδείξει την σημασία της δημιουργίας ενός φορέα αξιολόγησης της καινοτομίας προκειμένου να γνωρίζουμε την σχέση αποτελεσματικότητας και τιμής ενός φαρμάκου και να το αποζημιώνουμε αναλόγως. Δεν μπορεί η Ελλάδα να παραμένει πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στην διείσδυση των νέων ακριβών φαρμάκων ανεξάρτητα από την αποτελεσματικότητα τους“, σημείωσε ο κ. Τρύφων.

    Αναφερόμενος στις διαρκώς αυξανόμενες υπερβάσεις στην φαρμακευτική δαπάνη και τις επιστροφές στο δημόσιο, ο πρόεδρος της ΠΕΦ, υπογράμμισε ότι αυτές επιβαρύνουν, άνισα τα γενόσημα φάρμακα, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που επιβάλλει clawback στα γενόσημα, τα οποία αποτελούν και την κύρια παραγωγή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

    Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), τόσο για τις τιμές, όσο και για το clawback (επιστροφές), ενώ έχει υποβάλλει και αναλυτικές προτάσεις σε κυβέρνηση και θεσμούς, οι οποίες εστιάζουν στη μεταρρύθμιση του συστήματος και τον εξορθολογισμό της αγοράς, στον έλεγχο της συνταγογράφησης και την ενίσχυση της διείσδυσης των γενόσημων και οικονομικών φαρμάκων.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ιδιωτικές κλινικές: «Μπάχαλο» με τις καρτέλες του ΕΟΠΥΥ για τον συμψηφισμό του clawback
     
      
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιατροτεχνολογικά προϊόντα: Ενστάσεις από τις επιχειρήσεις για το Νέο Σύστημα Προμηθειών
     
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ξανθός για φάρμακο: Διεκδικούμε ένα σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον τιμολόγησης



    ΣΧΟΛΙΑ