• Business

    Επιτροπή Παιγνίων: Εισήγηση για αύξηση του ορίου απωλειών στα φρουτάκια online στα 20 ευρώ

    Δημήτρης Ντζανάτος (Επιτροπή Παιγνίων): Ναι σε μια λελογισμένη αύξηση του ορίου απωλειών στο online

    Δημήτρης Ντζανάτος, Πρόεδρος στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων


    Σήμερα συνεδριάζει η Ολομέλεια της Επιτροπής Παιγνίων με θέμα την εισήγησή της στο Υπουργείο Οικονομικών για την αύξηση του ορίου απωλειών για τα φρουτάκια online.

    Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η εισήγηση θα είναι η αύξηση του ορίου απωλειών να αυξηθεί από τα 2 ευρώ στα 20 ευρώ.

    Σημειώνεται, ότι έχει ήδη παραλάβει τη μελέτη της Ernst and Young για τα τυχερά παιχνίδια Online σχετικά με τα σενάρια αύξησης του ορίου απωλειών και τις επιπτώσεις τους στο παιχνίδι φρουτάκια online.

     Στη μελέτη περιγράφονται σενάρια αύξησης (από τα 2 ευρώ που είναι σήμερα) από τα 5 ευρώ μέχρι τα 30 ευρώ.  Ειδική Ομάδα της Επιτροπής Παιγνίων έχει εξετάσει τη μελέτη για να προτείνει το σενάριο που θα επιλεγεί.

    Ακολούθως αφού εγκρίνει την πρόταση η Ολομέλεια της Επιτροπής Παιγνίων θα εισηγηθεί την πρότασή της στο υπουργείο Οικονομικών ώστε να αναμορφωθεί ο Κανονισμός του παιχνιδιού.

     Από τον Ιούλιο του 2021 το όριο απωλειών έγινε 2 ευρώ

    Υπενθυμίζεται ότι το όριο απωλειών στα 2 ευρώ ανά ποντάρισμα θεσπίστηκε με το νέο θεσμικό πλαίσιο που εφαρμόζεται με τις μόνιμες άδειες, από τον Ιούλιο του 2021.

    Οι κύριοι περιορισμοί που έφερε το νέο καθεστώς, ήταν το όριο απωλειών 2 ευρώ ανά ποντάρισμα στα φρουτάκια online, τα 3 δευτερόλεπτα καθυστέρηση ανά ποντάρισμα, και τον αυτοπεριορισμό απωλειών ημέρας, μήνα, έτους. Ταυτόχρονα από την 1η Ιουλίου του 2021, ισχύει και ο φόρος παίκτη μειώνοντας συνολικά τα διαθέσιμα ποσά πονταρίσματος των παικτών και μειώνοντας, για όσες εταιρείες δεν επέλεξαν να τον πληρώνουν οι ίδιες, και τα έσοδα του στοιχήματος.

    Ειδικά για τον περιορισμό του ορίου απωλειών στα 2 ευρώ ανά ποντάρισμα (από απεριόριστο πριν), οι τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου είχαν ενημερώσει από πριν την Επιτροπή Παιγνίων για τις επιπτώσεις που θα είχε στην αγορά online. Ειδικότερα, σε υπόμνημα που είχαν καταθέσει, τόνιζαν ότι το 47% των πονταρισμάτων είναι κάτω των 2 ευρώ αλλά αντιστοιχούν μόνο στο 6% των συνολικών εσόδων των RNG παιχνιδιών (φρουτάκια online). Δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων στα φρουτάκια online προερχόταν από τα μεγάλα πονταρίσματα, που μετά τον περιορισμό στα 2 ευρώ δε μπορούσαν να γίνουν, με αποτέλεσμα οι μεγάλοι παίκτες να αποχωρούν από τη νόμιμη αγορά. Συνολικά η εκτίμηση για το 2021 ήταν ότι 80 εκατ. ευρώ μετακινήθηκαν στην παράνομη αγορά.



    ΣΧΟΛΙΑ