• Business

    Επιτυχία Vodafone: Κέρδισε τη μονομαχία για τη Cyta

    • NewsRoom
    Χάρης Μπρουμίδης

    Χάρης Μπρουμίδης . CEO Vodafone


    Στη Vodafone, μετά τους επιτυχημένους χειρισμούς της διοίκησης του Χάρη Μπρουμίδη, περνάει τελικά η Cyta, όπως ανακοινώθηκε από την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», «η πρόταση Vodafone καλύπτει και τις βασικές απαιτήσεις που τίθενται, δηλαδή καλύπτει τις τελευταίες πρόσθετες υποχρεώσεις της μητρικής έναντι της Cyta Hellas, που όπως αποδείχθηκε είναι πολύ ψηλές -ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ-, όπως και τον δανεισμό της Cyta Hellas, που ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ και για τον οποίο ουσιαστικά η υποχρέωση αποπληρωμής πέφτει επίσης στη μητρική Cyta».

    Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται πως η προσφορά της Vodafone υπερκαλύπτει «και τα πέραν των 10 εκατ. ευρώ που δόθηκαν επί προηγούμενου δ.σ. στη θυγατρική ως προπληρωμή υπηρεσιών για τα επόμενα χρόνια, ως έμμεση οικονομική ενίσχυση, ώστε να μη διαφανεί το πραγματικό μέγεθος των οικονομικών προβλημάτων και να μη χρειαστούν για πολλοστή φορά έγκριση κυβέρνησης και Βουλής για πρόσθετους προϋπολογισμούς.

    Ο υπολογισμός της τελευταίας διαγραφής κεφαλαίου, της τάξης των €40 εκατ., έγινε με σκοπό η εταιρεία της Ελλάδας να είναι «καθαρή» στη διαδικασία πώλησης. Κανένας δεν κάνει λόγο για ανάκτηση των ζημιών που καταγράφηκαν από τη σύσταση της Cyta Hellas το 2007 μέχρι και τώρα, που είναι της τάξης των €220 εκατ. τουλάχιστον και ουσιαστικά αλλά και τυπικά έχουν διαγραφεί από τα τεφτέρια του ημικρατικού οργανισμού».

    Όπως ανακοινώθηκε, η εταιρεία VODAFONE – PANAFON HELLENIC TELECOMMUNICATIONS S.A. ανακηρύχθηκε ως ο προτιμώμενος πλειοδότης (Preferred Bidder) για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας CYTA HELLAS TELECOMMUNICATIONS S.A., επικρατώντας της Wind Ελλάς, που είχε επίσης υποβάλει δεσμευτική προσφορά για τον τέταρτο μεγαλύτερο πάροχο στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών.

    Η PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. (Ελλάδα) ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και οι Μπερνίτσας Δικηγορική Εταιρεία (Ελλάδα) και Γεωργιάδης & Πελίδης LLC (Κύπρος) ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι των Πωλητών κατά την εν λόγω συναλλαγή.

    Το «δυνατό χαρτί» στην περίπτωση της Cyta είναι οι σημαντικές επενδύσεις που έχει υλοποιήσει στην Ελλάδα, όπως και το γεγονός ότι διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα ιδιόκτητα δίκτυα οπτικών ινών, μήκους άνω των 5.500 χιλιομέτρων. Μάλιστα, αυτό το δίκτυο είναι συμπληρωματικό με τις επενδύσεις άλλων παρόχων.

    Επιπλέον, η Cyta Hellas διαθέτει ισχυρότατη παρουσία στην Κρήτη, με αξιόλογο χαρτοφυλάκιο εταιρικών πελατών (κυρίως ξενοδοχεία).

    Χάρης Μπρουμίδης
    Χάρης Μπρουμίδης . CEO Vodafone

     



    ΣΧΟΛΙΑ