• Business

    Επίθεση ξένου fund στη Folli Follie – Τα στοιχεία-φωτιά που ρίχνουν 30% τη μετοχή – Όλη η έκθεση

    • NewsRoom

    Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Βαριές απώλειες της τάξης του 30% καταγράφει σήμερα η Folli Follie με την τιμή της μετοχής της να υποχωρεί στο επίπεδο των 10,80 ευρώ, μετά την έκθεση-κόλαφο του αμερικανικού fund Quintessential Capital Management που, ούτε λίγο ούτε πολύ, χαρακτηρίζει την εταιρεία «ελληνική Parmalat», ενώ ανακοίνωσε ότι έχει πάρει θέση short για τη μετοχή των Folli Follie, εταιρεία στην οποία κατέχει, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, το 2%. Η μετοχή ξεκίνησε με απώλειες 5,4% και έφτασε να διαπραγματεύεται στο limit down. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Quintessential Capital Management, είναι δύσκολο να αντιστοιχήσει κανείς τα στοιχεία για το μέγεθος, τα έσοδα και την ανάπτυξη της εταιρείας «με την πραγματικότητα».

    Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι μετά από έρευνά της σε τρεις ηπείρους, που περιελάμβανε συνεντεύξεις και επιτόπιες επισκέψεις, συστηματική εξέταση του δικτύου καταστημάτων της Folli Follie και ανάλυση, η εικόνα που αποκόμισαν δεν συνάδει με τα στοιχεία για το μέγεθος, τα έσοδα και την ανάπτυξη της εισηγμένης και υπάρχει η ανησυχία ότι οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας δεν παρουσιάζουν ακριβή εικόνα της εταιρείας.

    Αποκαλύψεις-φωτιά

    Το fund επισημαίνει ότι η μετοχή της Folli Follie «είναι υπερτιμημένη τη στιγμή που η εταιρεία είναι αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα» και αποκαλύπτει ότι στην πραγματικότητα ο όμιλος έχει 64 σημεία πώλησης στην Κίνα ενώ έχει δηλώσει πως διαθέτει 240 και “πιθανώς έχει 289 σημεία πώλησης διεθνώς ενώ στα τέλη του 2016 είχε δηλώσει πως διαθέτει 630”.  Το QCM, όπως σημειώνει, ανησυχεί ότι η FF Group δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της.

    «Ανησυχούμε πως ο όμιλος θα μπορούσε να οδεύει προς σοβαρά οικονομικά προβλήματα και πως η μετοχή είναι αντίστοιχα υπερβολικά υπερτιμημένη», σημειώνεται, μεταξύ άλλων.

    Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, «η εικόνα που λάβαμε από την εξέταση των οικονομικών καταστάσεων και επίσημων ανακοινώσεων της Folli Follie κατά τη διάρκεια του έτους είναι μια εικόνα μιας ταχύτατα αναπτυσσόμενης πολυεθνικής εταιρείας μόδας που εμφανίζει διψήφια ανάπτυξη στη βασική της αγορά, την Ασία. Δυστυχώς, κατόπιν μιας εκτεταμένης και επιμελούς ερευνητικής εργασίας, βρίσκουμε αδύνατον να συμβιβάσουμε την εικόνα αυτή με τα επιτόπια ευρήματά μας, που παραπέμπουν σε μια μη κερδοφόρα εταιρεία που αντιμετωπίζει δυσκολίες, με σημαντικά μικρότερα και ταχύτατα μειούμενα έσοδα, μέγεθος δικτύου και ταμειακά υπόλοιπα.

    Ο πυρήνας του ζητήματος φαίνεται να επικεντρώνεται στις ασιατικές και, συγκεκριμένα, στις κινεζικές θυγατρικές της Folli Follie»

    Όπως τονίζει, «τα συμπεράσματά μας τεκμηριώνονται από τα ακόλουθα σημεία:

    1. Το δίκτυο των σημείων πώλησης φαίνεται σημαντικά μικρότερο του αναμενόμενου: Διενεργήσαμε εκτεταμένο due diligence και ελέγξαμε κάθε σημείο πώλησης, συχνά με πολλαπλούς τρόπους: σε αντίθεση με τα 630 σημεία πώλησης που αναφέρονται στην ετήσια έκθεση του 2016 για το brand Folli Follie, βρήκαμε αποδείξεις μόνο για 289 σε λειτουργία σημεία πώλησης. Η πλειονότητα των υπολοίπων φαίνεται πως έχει σταματήσει να λειτουργεί.
    2. Επιτόπιοι έλεγχοι: επισκεφθήκαμε προσωπικά αρκετά σημεία πώλησης Folli Follie σε στρατηγικά σημεία-κλειδιά (π.χ. στην πόλη της Νέας Υόρκης και στο Τόκιο της Ιαπωνίας) και μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως πολλά κρίσιμης σημασίας περιουσιακά στοιχεία που η εταιρεία εξακολουθεί να εμφανίζει στην ιστοσελίδα της (π.χ. τα καταστήματα FF Soho ή το FF Madison Avenue), είναι πράγματι κλειστά. Παρατηρήσαμε επίσης πως ένας αριθμός σημείων πώλησης, και σε τοποθεσίες-κλειδιά, φαίνεται πως είναι αμελητέου μεγέθους (συχνά απλώς ένα μικρό παράθυρο) και στην διαδικασία της ρευστοποίησης.
    3. Ψηφιακή παρουσία: διενεργήσαμε έλεγχο της παρουσίας της Folli Follie online, ελέγχοντας την κίνηση της ιστοσελίδας και την δημοφιλία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συγκρίνοντάς τα με αυτά των ανταγωνιστών της Folli Follie. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν πως η ψηφιακή παρουσία της Folli Follie, ιδιαίτερα στην Ασία, μπορεί να είναι ενδεικτικά μιας πολύ μικρότερης εταιρείας.
    4. Χρηματοοικονομική ανάλυση: τα επίσημα στοιχεία της Folli Follie δείχνουν αυξανόμενα έσοδα και κέρδη, όμως συνεχώς αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων εξηγείται από το μεγάλο και αυξανόμενο κεφάλαιο κίνησης στις ασιατικές θυγατρικές. Το ύψος των λογιστικών απαιτήσεων και αποθεμάτων των ασιατικών θυγατρικών της Folli Follie φαίνεται ξεκάθαρα δυσανάλογο συγκριτικά με τις αντίστοιχες εταιρείες.
    5. Κινεζικές θυγατρικές: η Folli Follie  υποστηρίζει πως έσοδα 1 δισ. δολαρίων προέρχονται από την Ασία, από τα οποία η Κίνα υποτίθεται πως έχει τη μερίδα του λέοντος (το 70% του ασιατικού δικτύου θα βρίσκονταν εκεί). Προς έκπληξή μας, βρήκαμε πως οι μόνες δύο θυγατρικές στην ηπειρωτική Κίνα, οι Fu Li Fu Lei και Binlianyun, παράγουν έσοδα μόλις 40 εκατ. δολαρίων και μαζί αντιστοιχούν σε μόλις 50 σημεία πώλησης.
    6. Ανησυχίες για τους ελεγκτές: έχοντας ελέγξει τους λογαριασμούς αρκετών ετών μέσω της Baker Tilly, η Folli Follie πρόσφατα προσέλαβε την Ecovis, μια σχετικά άγνωστη εταιρεία. Επιπλέον, οι ελεγκτές της οντότητας που ενοποιεί της πωλήσεις της Folli Follie στην Ασία, που ανέρχονται συνολικά σε περίπου 1 δισ. δολάρια, φαίνεται πως είναι μια σκοτεινή εταιρεία με προσωπικό μόλις δυο ατόμων. Σύμφωνα με ανώτατους Κινέζους ελεγκτές από τις Τέσσερις Μεγάλες εταιρείες, η εταιρεία αυτή μπορεί να μην είναι επαρκής για να πραγματοποιήσει ελέγχους τέτοιου μεγέθους (πωλήσεις 1 δισ. δολαρίων, εκατοντάδες σημεία πώλησης σε πολλές χώρες).

    ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΔΩ: QCM has opened a SHORT position in Folli Folli Group

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Όταν η Quintessential Capital Management είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο της ελληνικής Globo Technologies

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί το fund QSM χαρακτηρίζει τη Folli Follie «Parmalat» – Το σκάνδαλο μεγατόνων της ιταλικής γαλακτοβιομηχανίας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Folli Follie: Τι αποκαλύπτει η ανεξήγητη… σιγή της διοίκησης

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επίθεση ξένου fund στη Folli Follie – Τα στοιχεία-φωτιά που ρίχνουν 30% τη μετοχή – Όλη η έκθεση

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τι λέει ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τη Folli Follie – 108 εκατ. χάνει η οικογένεια Κουτσολιούτσου



    ΣΧΟΛΙΑ