• Business

    Όταν η Quintessential Capital Management είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο της ελληνικής Globo Technologies

    • NewsRoom


    Tο αμερικανικό hedge fund Quintessential Capital Management, που δημοσίευσε σήμερα την έκθεση-κόλαφο για την Folli-Follie δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε άγνωστο στην χρηματιστηριακή αγορά. Πριν από τρία χρόνια είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας το σκάνδαλο με την ελληνική Globo Technologies, η οποία θεωρείτο τότε εταιρεία-θαύμα της ελληνικής αγοράς, κατηγορώντας την για λογιστικές αλχημείες και παραποίηση οικονομικών δεδομένων.

    Η Globo αποτελούσε τότε έναν από τους μεγαλύτερους “παίκτες” του κόσμου στον χώρο ανάπτυξης των ολοκληρωμένων εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας και του Software as a Service (SaaS), με παρουσία σε περισσότερες από 50 ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες αγορές, ενώ απασχολούσε 320 εργαζόμενους στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στη Μέση Ανατολή και στην Ασία. Αντικείμενο της Globo ήταν το mobile working, η χρήση της mobile τεχνολογίας σε επίπεδο καταναλωτών και εργαζομένων.

    Είχε χαρακτηριστεί ελληνική «εταιρεία-θαύμα» με το 90% των εσόδων της να προέρχονται από το εξωτερικό.

    Όλα άλλαξαν όμως όταν ήρθε η δημοσιοποίηση κατηγοριών από το αμερικανικό hedge fund Quintessential Capital Management για λογιστικές αλχημείες και παραποίηση οικονομικών δεδομένων.

    Το Hedge Fund αναφέρει πως “μετά από μήνες βαθιάς και δέουσας επιμέλειας και συγκέντρωσης πληροφοριών σχετικά με τη δραστηριότητα, έχουμε συλλέξει συντριπτικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι αυτό που φαίνεται σε μας είναι μια μεγάλης κλίμακας συνωμοσία για να παραπλανήσουν τους επενδυτές και τους πιστωτές μέσω συστηματικής χειραγώγησης των λογιστικών” και ότι τελικώς η Globo Plc υπερεκτίμησε έσοδα και κέρδη μέσω δημιουργίας εικονικών τιμολογίων πώλησης από εταιρείες-πυραμίδες που έχουν δημιουργηθεί και ελέγχονται από την Globo.

    Επίσης στην έκθεση αναφερόταν ότι για να δικαιολογήσει η Globo το αντίστοιχο έλλειμμα σε μετρητά, χρησιμοποιούσε εικονικές εταιρείες ως προμηθευτές που δημιουργούσαν πλασματικές δαπάνες, μέρος των οποίων στη συνέχεια κεφαλαιοποιούνται.

    Η εταιρεία διέψευσε τις κατηγορίες

    Η Globo αντέδρασε και εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία “διαψεύδει πλήρως όλους τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται στην παρούσα έκθεση”, ενώ ζήτησε την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχή της, ώστε να μπορεί να παρέχει μια πιο λεπτομερή απάντηση

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Globo, την Παρασκευή 23η Οκτωβρίου του 2015 το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου έλαβε γνώση της έκθεσης που δημοσιεύθηκε από το “Quintessential Capital Management”, (QCM).

    Το Δ.Σ. συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015. Στη συνεδρίαση ο Κωστής Παπαδημητρακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου υπέβαλλε την παραίτησή του, όπως έκανε και ο Δημήτρης Γρυπάρης, οικονομικός διευθυντής του ομίλου.

    Μετά τη συνάντηση και τη λήψη νομικών συμβουλών, συστάθηκε επιτροπή του διοικητικού συμβουλίου από μη εκτελεστικά μέλη. Η Επιτροπή έκανε δεκτές τις παραιτήσεις των Κωστή Παπαδημητρακόπουλου και Δημήτρη Γρυπάρη με άμεση ισχύ. Επίσης πάφθηκε προσωρινά από τα καθήκοντά του ο Γεράσιμος Μπονάνος (Μakis Bonanos) Chief Operational Officer.

    Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την πρώην Globo Technologies, να έχει μετονομαστεί σε Security & Technologies Evolution Ανώνυμη Εταιρεία Ιδιωτική Επιχείρηση Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας), στην οποία δεν εμφανίζεται ο κ. Παπαδημητρακόπουλος.

    Η Globo Technologies SA. κατέθεσε στις 4 Σεπτεμβρίου του 2017 στο Πρωτοδικείο Αθηνών, αίτηση λήψης προληπτικών μέτρων, που θα της επιτρέψουν να συνεχίσει τις προσπάθειες εξυγίανσης.

    Σύμφωνα με την αίτηση της εταιρείας, ζητείται «να διαταχθεί η λήψη Προληπτικών Μέτρων των άρθρων 10 & 106-106α του Ν. 3588/2007, που θα αναστέλλουν και θα απαγορεύουν προσωρινά κάθε διαδικασία ατομικής, διοικητικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης για τον οριζόμενο από το νόμο χρόνο και πάντως μέχρι την υποβολή αίτησης επικύρωσης της συμφωνίας της αιτούσας με τους πιστωτές της».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επίθεση ξένου fund στη Folli Follie – Τα στοιχεία-φωτιά που ρίχνουν 30% τη μετοχή – Όλη η έκθεση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί το fund QSM χαρακτηρίζει τη Folli Follie «Parmalat» – Το σκάνδαλο μεγατόνων της ιταλικής γαλακτοβιομηχανίας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Folli Follie: Οι βαριές κατηγορίες και η ανεξήγητη… σιγή ασυρμάτου της διοίκησης

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τι λέει ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τη Folli Follie – 108 εκατ. χάνει η οικογένεια Κουτσολιούτσου

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Folli Follie: «Ανυπόστατη, ψευδής και συκοφαντική» η έκθεση της Quintessential



    ΣΧΟΛΙΑ