• Business

    Επιστρεπτέα προκαταβολή: Κλείδωσε κάτω από 1% το επιτόκιο για το κρατικό δάνειο στις επιχειρήσεις

    • NewsRoom
    Τα 22 SOS για την επανένταξη στην πάγια ρύθμιση της εφορίας

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Αύριο δημοσιεύεται η ΚΥΑ για την επιστρεπτέα προκαταβολή, 1 δισ. ευρώ, σε περίπου 130.000 επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτηση.

    Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, το επιτόκιο, το οποίο είναι και το επίμαχο ζήτημα για τη χρηματοδότηση, ειδικά ως προς το αν συμφέρει τον επιχειρηματία να τύχει της κρατικής χρηματοδότησης θα διαμορφωθεί σε λιγότερο από 1%.

    Αυτή την ώρα, γράφονται οι τελευταίες λεπτομέρειες, ως προς τον αλγόριθμο που θα εφαρμοστεί και αυτοματοποιημένα θα δίνει το «πράσινο φως» στις επιχειρήσεις να δανειστούν ή θα τις «πετάει» εκτός συστήματος.

    Στην κρατική χρηματοδότηση αναμένεται να αναφερθεί αύριο στην ομιλία του στη Βουλή και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

    Του ευεργετικού δανείου αναμένεται να τύχουν περίπου 90.000 – 100.000 επιχειρήσεις, τελικά. Αυτές, δηλαδή, που θα πληρούν τα κριτήρια. Η μέση χρηματοδότηση θα πρέπει να υπολογίζεται περί τις 11 χιλιάδες ευρώ.

    Με βάση την απόφαση της κυβέρνησης για την επιστρεπτέα προκαταβολή θα λαμβάνονται υπ’ όψη:

    1. Οι τζίροι Μαρτίου των τελευταίων τριών ετών. Με τον έλεγχο αυτό θέλει να διαπιστώσει σε κανονικές συνθήκες τον τζίρο που έκανε κάθε επιχείρηση τον συγκεκριμένο μήνα προκειμένου να διαπιστωθεί η ζημία.

    2. Στην περίπτωση που κάποια επιχείρηση έκανε χρήση των ευνοϊκών μέτρων που προβλέπουν την αναστολή συμβάσεων και την πληρωμή των εργαζομένων από το κράτος με το ποσό των 800 ευρώ, καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών, θα μειωθεί το ποσό του κρατικού δανείου.

    3. Για τη χορήγηση του δανείου θα ληφθεί υπόψη και η μείωση των κερδών κατά τον μήνα Μάρτιο. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μία επιχείρηση που πουλάει τηλεοράσεις έχει πτώση του τζίρου 5 εκατ. ευρώ. Φυσικά δεν θα πληρώσουμε τις τηλεοράσεις που δεν πωλήθηκαν αλλά θα συνυπολογισθεί στον αλγόριθμο η μείωση του κέρδους για τον Μάρτιο.

    4. Τα στοιχεία των εισροών, δηλαδή των αγορών που πραγματοποίησε τον Μάρτιο η επιχείρηση.



    ΣΧΟΛΙΑ