• Πολιτική

    Επιστρεπτέα προκαταβολή: 138.000 επιχειρήσεις εκδήλωσαν ενδιαφέρον

    • NewsRoom
    «Λίφτινγκ» στον προϋπολογισμό πριν ψηφιστεί – Το «μέρισμα» και τα... «κρυφά» στοιχεία της ανάπτυξης

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Στις 138 χιλιάδες ανέρχεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την επιστρεπτέα προκαταβολή, ανέφερε μόλις πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

    Πλέον οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις αναμένουν τις ανακοινώσεις από το υπουργείο Οικονομικών για τους όρους και τις προϋποθέσεις που η κάθε επιχείρηση θα μπορέσει να συμμετάσχει στην επιστρεπτέα προκαταβολή. Πηγές, δεν αποκαλύπτουν το επιτόκιο με το οποίο θα «δανειστούν» οι επιχειρήσεις, διότι περί δανείου πρόκειται, αλλά από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ διευκρινίζουν ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί, όσο θα αποκαθίσταται το κλίμα της λήψης οριζόντιων μέτρων, όπως έγινε τις πρώτες μέρες που ξέσπασε η πανδημία στη χώρα μας και η κυβέρνηση εκλήθη να λάβει σημαντικά μέτρα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων.

    Είναι πολύ πιθανό, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΥΠΟΙΚ κάποια επιχείρηση να έχει μεγαλύτερη αναλογία από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Οι πληρωμές δε, θα ξεκινήσουν στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαϊου.

    Στις βασικές προϋποθέσεις χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής, λαμβάνεται υπόψη, όχι το αν είναι ζημιογόνος μία επιχείρηση, αλλά να τον τελευταίο χρόνο έχει χάσει τα μισά ίδια κεφάλαιά της. Αυτός είναι ένας λόγος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, που δεν θα δικαιούται της επιστρεπτέας προκαταβολής.



    ΣΧΟΛΙΑ