• Πολιτική

    Χρήστος Σταϊκούρας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναληφθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή και το «800άρι»

    • NewsRoom
    Τα 22 SOS για την επανένταξη στην πάγια ρύθμιση της εφορίας

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Στα 6 – 8 δισ. ευρώ θα μπορούσε να φτάσει το συνολικό ποσό για την Ελλάδα από τα εργαλεία που ανακοινώθηκαν χθες από το eurogroup, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, κατά τη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

    Ο κ. Σταϊκούρας, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του, έδειξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αν κι εφόσον χρειαστεί, για το πακέτο χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και της εργασίας και όχι τόσο για το υγειονομικό του ESM, που αφορά σε χρήση του 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας και το οποίο θα συνοδεύει προφανώς, μία τύπου εποπτεία, στα πρότυπα του μνημονίου.

    Ο κ. Σταίκούρας είπε ότι δόθηκε παράταση μέχρι τις 21 Απριλίου για την ένταξη των επιχειρήσεων στην επιστρεπτέα προκαταβολή, ενώ μέχρι σήμερα είχαν ενταχθεί περίπου 50 χιλιάδες επιχειρήσεις. Η επιστρεπτέα προκαταβολή ανέρχεται σε 1 δις. ευρώ και μπορεί να επαναληφθεί, όπως είπε ο κ. Σταίκούρας, όπως, επίσης, μπορεί να επαναληφθεί και η καταβολή των 800 ευρώ στους εργαζόμενους, που οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται, είτε έχουν κλείσει με κυβερνητική εντολή, είτε πλήττονται οι τζίροι τους, αλλά παραμένουν ανοιχτές.

    Ο κ. Σταϊκούρας απέφυγε την εκτίμηση για το πόσο θα ανέλθει η ύφεση φέτος, αρκούμενος στα ευρωπαϊκά ποσοστά προβλέψεων που μιλούν για ύφεση 8 – 10%, ενώ προανήγγειλε και νέες ρυθμίσεις χρεών για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, αλλά, όπως είπε, «δεν θα πρέπει να το ευχόμαστε αυτό», ευχόμενος να ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση και να επέλθει η ομαλότητα.

    Το συνολικό κόστος πάντως, στήριξης της οικονομίας αναμένεται με τα μέχρι στιγμής δεδομένα πάνω από 10 δις. ευρώ και πως κάθε μήνας που περνάει με την οικονομία σε lock down κοστίζει 2,5% του ΑΕΠ.



    ΣΧΟΛΙΑ