• Business

    Επισήμως στρατηγική επένδυση το mega θέρετρο της Goldman Sachs στη Χαλκιδική

    G Hotels

    G Hotels


    Στις στρατηγικές επενδύσεις εντάσσεται επίσημα προσεχώς το έργο της Goldman Sachs Asset Management.

    Η εταιρεία αιτήθηκε την υπαγωγή του επενδυτικού της σχεδίου στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων πριν από περίπου ένα χρόνο, το οποίο αναμένεται να ενταχθεί στις σχετικές διατάξεις τις επόμενες ημέρες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις έχει εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του Enterprise Greece και αναμένεται να λάβει το πράσινο φως και από τη Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων τις επόμενες ημέρες.

    Η Goldman Sachs έχει εξαγοράσει τρία ξενοδοχεία στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, τα οποία εξαγόρασε από τη G Hotels της οικογένειας Γρηγοριάδη, με το τίμημα να φέρεται να ξεπερνά τα 70 εκατ. ευρώ.

    Πρόκειται για μία συμφωνία που υπογράφηκε στις 13 Απριλίου του 2022 και αφορούσε στο τετράστερο Pallini Beach, το πεντάστερο Theophano Imperial Palace και το τετράστερο Athos Palace.

    Στόχος του βραχίονα επενδύσεων του αμερικανικού τραπεζικού κολοσσού είναι αναμόρφωση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Καλλιθέα Χαλκιδικής, μέσω επένδυσης ύψους 108 εκατομμυρίων ευρώ, που θα απασχολεί περισσότερους από 500 εργαζόμενους ετησίως.

    Το συγκρότημα εκτείνεται σε έκταση 158 στρεμμάτων κι έχει 850 μέτρα πρόσωπο στην παραλία, ενώ το σύνολο της δομημένης επιφάνειας ανέρχεται σε περίπου 69 στρέμματα.

    Σε ό,τι αφορά την κατάσταση των ξενοδοχείων, πρέπει να σημειωθεί ότι το Pallini Beach κατασκευάστηκε το 1972 και ανακαινίστηκε πριν το 2000, το Athos Palace κατασκευάστηκε το 1976 και ανακαινίστηκε το 2005, ενώ το πέντε αστέρων Theophano Imperial Palace ανεγέρθηκε το 1976 και η τελευταία ανακαίνιση έγινε το 2010.

    Στο συγκρότημα περιλαμβάνονται εστιατόρια, bars, πισίνες, αίθουσες συνεδριάσεων, καταστήματα τουριστικών ειδών, αθλητικές εγκαταστάσεις, θαλάσσια σπορ, θέσεις στάθμευσης και αποθηκευτικούς χώρους.

    Με 11 ξενοδοχεία στην Ελλάδα η Goldman Sachs

    Όταν η επένδυση της Goldman Sachs υλοποιηθεί, θα έχει δημιουργηθεί ένα ενιαίο λειτουργικά, υπερσύγχρονο τουριστικό θέρετρο υψηλών προδιαγραφών, δυναμικότητας 1.000 κλειδιών, σύμφωνα με το πλάνο.

    Θα αποτελείται από πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες πέντε αστέρων, αυτόνομα πολυτελή διαμερίσματα (bungalows) και ολοκληρωμένες υπηρεσίες εστίασης, spa και ψυχαγωγίας.

    Στις λεπτομέρειες, στη δασική έκταση των 20 στρεμμάτων, βορειοανατολικά του συγκροτήματος, θα διαμορφωθούν πάρκα και χώροι αναψυχής, χώρος λατρείας, αμφιθέατρο και παιδική χαρά.

    Το πλάνο αναδιαμόρφωσης προβλέπεται να πληροί τα ενεργειακά πρότυπα και τις πρακτικές αειφόρου ανάπτυξης, ενώ θα συμβάλλει και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, σύμφωνα με τους επενδυτές.

    Το deal με τη G Hotels – που ήρθε δύο χρόνια μετά την πανδημία, η οποία έπληξε τα τρία ξενοδοχεία – δεν ήταν η πρώτη, αλλά ούτε και η πιο πρόσφατη κίνησης της Goldman Sachs στην ελληνική τουριστική αγορά.

    Η αμερικανική τράπεζα κατείχε ποσοστό στη Sani/Ikos που ίδρυσε η οικογένεια Ανδρεάδη, το οποίο μεταβιβάστηκε (μαζί με τα ποσοστά των Moonstone, Florac και Hermes GPE) στο sovereign fund της Σιγκαπούρης (GIC).

    Επίσης, βάσει συμφωνία με τη Fosun, στο χαρτοφυλάκιο της Goldman Sachs έχουν περιέλθει τα οκτώ ξενοδοχεία των Casa Cook και Cook’s Club σε Μύκονο, Σάμο, Ρόδο, Κέρκυρα, Κω και Κρήτη, τα οποία ο κινεζικός όμιλος είχε πάρει «προίκα» από τη διάσωση της Thomas Cook.

    Διαβάστε επίσης:

    Eurobank: Το σχέδιο Καραβία για παρουσία στο εξωτερικό – Σε ποιες χώρες ανοίγει γραφεία

    Πλειστηριασμοί: Τα βαριά «σφυριά» του Φεβρουαρίου – Σαραντόπουλος, Λαϊνόπουλος, ξενοδοχεία

    Πλαίσιο: Τζίρος 470 εκατ. ευρώ με ώθηση από τις λευκές συσκευές



    ΣΧΟΛΙΑ