• Business

    Επιμένει η Fosun για την Εθνική Ασφαλιστική

    Εθνική Ασφαλιστική


    Ζωντανό διατηρεί το ενδιαφέρον του για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής ο κινέζικος όμιλος Fosun, σύμφωνα με δήλωση της εκτελεστικής αντιπροέδρου και γενικής διευθύντριας του ομίλου κ. Κανγκ Λαν στο Bloomberg, στην οποία εξηγεί ότι ο κινεζικός χρηματοοικονομικός όμιλος επιθυμεί να επανέλθει, αν και με διαφορετική προσφορά. «Η Fosun εξακολουθεί να ενδιαφέρεται να γίνει ο βασικός μέτοχος της Εθνικής Ασφαλιστικής», είναι η απάντηση της εκπροσώπου του κινεζικού ομίλου σε ερώτημα του ξένου ειδησεογραφικού πρακτορείου, σημειώνοντας ότι «η στρατηγική της Fosun και η εμπιστοσύνη της προς την εταιρεία έχουν αναγνωριστεί από τον πωλητή, από τον οποίο αναμένουμε να το λάβει υπόψη στην περίπτωση που η Exin αποτύχει να ολοκληρώσει τη συμφωνία».  

    Σε μια τέτοια περίπτωση «η Fosun θα χρειαστεί να επανεκτιμήσει τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας, πριν κληθεί να επικαιροποιήσει την προσφορά της», σημειώνει η κ. Λαν, η οποία είναι επικεφαλής του ασφαλιστικού ομίλου Fosun. Να σημειωθεί ότι η προθεσμία για την ολοκλήρωση της συναλλαγής μεταξύ της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Exin, που πλειοδότησε στο διαγωνισμό προσφέροντας 718,3 εκατ. ευρώ, λήγει την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 28 Μαρτίου. Μέχρι στιγμής ο επικεφαλής της Exin Ματ Φαίρφιλντ δεν έχει οριστικοποιήσει το μετοχικό σχήμα που θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά, μετά την αποχώρηση του Τζον Κάλαμος από την επένδυση και την κατάθεση αγωγής κατά του επικεφαλής της Exin. Μέχρι χθες ο σχετικός φάκελος δεν είχε υποβληθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, παρά τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών που έφεραν τον Ματ Φαίρφιλντ να έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την εξεύρεση των αναγκαίων κεφαλαίων. 

    Η συναλλαγή, που αναμένετο να έχει θετικό αντίκτυπο της τάξεως των περίπου 110 μονάδων βάσης στον pro forma δείκτη CET1 της ΕΤΕ, αποτελεί βασική δέσμευση της τράπεζας στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει υποβάλλει στις εποπτικές αρχές και ήδη η διοίκηση του ομίλου εξετάζει τις εναλλακτικές δυνατότητες για την τύχη της μεγαλύτερης θυγατρικής της. 

    Ο όμιλος Fosun με έδρα τη Σαγκάη έχει επενδύσει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα μέσω της άμεσης επένδυσης στον κατάστημα λιανικής πώλησης πολυτελών ειδών της Folli Follie  και έμμεσα μέσω Thomas Cook Group Plc και Club Med SAS. Μετά την αρχική επένδυση το 2011, η Fosun συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της Folli Follie στην ευρύτερη περιοχή της Κίνας όσον αφορά την επέκταση του δικτύου πωλήσεων αλλά και το χτίσιμο του brand. Πριν από το 2011 υπήρχαν λιγότερα από 100 καταστήματα στην Κίνα και σήμερα ο αριθμός τους έχει ήδη αυξηθεί σε πάνω από 250. Σήμερα η Folli Follie έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο παγκόσμιο brand, με το καθαρό κέρδος να αυξάνεται κατά 24,6% στα 53,8 εκατ. ευρώ μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2017. Μέσω της συμμετοχής της σε μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς όπως οι Thomas Cook και Club Med, η Fosun συμβάλλει στην αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα και στη βελτίωση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τέλος, ο κινεζικός όμιλος συμμετέχει επίσης σε κοινοπραξία με την Lamda Development SA για την επένδυση στο Ελληνικό.

    Στον ασφαλιστικό κλάδο η Fosun διαθέτει ήδη μια παγκόσμια ασφαλιστική πλατφόρμα που εκτείνεται από την Αμερική μέχρι την Ευρώπη και την Ασία. Στην Ευρώπη, η Fosun απέκτησε πριν από 4 χρόνια την Fidelidade, τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Πορτογαλίας. Η Fidelidade αναπτύσσεται και σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα καλό παράδειγμα είναι η πρόσφατη ανακοίνωση της απόκτησης πλειοψηφικού ποσοστού στη λατινοαμερικανική ασφαλιστική εταιρεία La Positiva.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέα παράταση ζητά η Exin για Εθνική Ασφαλιστική 

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόλεμος: O Calamos καλεί Exin για το που πήγαν τα 41,7 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ