• Business

    Επι ποδός πολέμου στο Λονδίνο Καραμούζης-Καραβίας. Ολα έτοιμα για την αύξηση

    Νίκος Καραμούζης

    Νίκος Καραμούζης. Ετών 63. Πρόεδρος της Eurobank


    Στo Λονδίνο μεταφέρεται το αρχηγείο της Eurobank από σήμερα και το διοικητικό συμβούλιο , οι οποίοι θα αποτελέσουν τη βάση για την κάλυψη των 2,12 δισ.ευρώ που επιδιώκει η τράπεζα. Αύριο νωρίς το πρωι ανοίγει το βιβλίο προσφορών με στόχο των Νίκου Καραμούζη και Φωκίωνα Καραβία να κλείσει το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης, επιτυγχάνοντας την πλήρη ιδιωτικοποίηση.
    Η τράπεζα αναμένει 877 εκ.ευρώ από την πρόταση ανταλλαγής ομολόγων που λήγει σήμερα και κατά τα λοιπά, η Fairfax του Prem Watsa, ο Wilbur Ross, το Mackenzie, το Fidelity και το Brookfield και πιθανόν και άλλοι επενδυτές έκπληξη.
    Η διοίκηση συγκαλεί την γενική συνέλευση των μετόχων για τις 16 Νοεμβρίου οπότε θα τεθεί προς έγκριση reverse split σε αναλογία 100 προς 1 μετοχή και η αύξηση κεφαλαίου με παραίτηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων.
    Η στρατηγική για κάλυψη του συνόλου των αναγκών οδηγεί σε μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ, σε «αποφυγή» των ακριβών coco΄s – ενώ οι προνομιούχες μετοχές παρέχουν περισσότερη ευελιξία, σε διατήρηση του υφιστάμενου σχεδίου αναδιάρθρωσης ώστε να κρατήσει η τράπεζα τις κερδοφόρες θυγατρικές της καθώς αν η τράπεζα λάβει κρατική βοήθεια για παράδειγμα άνω των 500 εκ.ευρώ αναγκάζεται να αποεπενδύσει από όλες τις θυγατρικές της. Οσο αφορά τις προνομιούχες, η Eurobank χωρίς κρατική βοήθεια, τις διατηρεί το αργότερο ως το Δεκέμβριο του 2017 με προοπτική να τις αποπληρώσει νωρίτερα.



    ΣΧΟΛΙΑ