• Business

    Έπεσαν οι υπογραφές για το μεγάλο έργο στο Ελληνικό – Οδ. Αθανασίου: Ιστορική ημέρα για τη Lamda Development

    • NewsRoom


    Έπεσαν οι υπογραφές για το Ελληνικό και τη μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. στη Lamda Development, μετά από 9,5 χρόνια από τότε που προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός.

    Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Lamda Development στην οποία έχει παραχωρηθεί η έκταση για 99 χρόνια. Η υπογραφή έγινε παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκου Παπαθανάση και του Διευθύνοντος Συμβούλου του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), κ. Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη.

    Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης δήλωσε: «Απαιτήθηκαν σχεδόν δέκα χρόνια από τη στιγμή που ξεκίνησε ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του Ελληνικού το 2012 μέχρι και τη μεταβίβαση της Ελληνικό Α.Ε. Η σημερινή υπογραφή σφραγίζει την υλοποίηση μιας εμβληματικής για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας επένδυσης, η οποία προσεγγίζει τα 8 δισ. ευρώ και δημιουργεί την προοπτική χιλιάδων θέσεων εργασίας με πολλασιαστικά οικονομικά οφέλη για το ελληνικό δημόσιο, την τοπική και ευρύτερη οικονομία και κοινωνία. Η Αττική τα επόμενα χρόνια θα αποκτήσει το μεγαλύτερο αστικό πάρκο σε όλη την Ευρώπη. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ για την άοκνη προσπάθεια και αφοσίωση που επέδειξαν, τους νομικούς και τεχνικοοικονομικούς συμβούλους μας, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν τα μέγιστα για να ολοκληρωθεί αυτό το εξαιρετικά απαιτητικό έργο».

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου (Δ) και ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Σταμπουλίδης (Α) συμμετέχουν στην υπογραφή της μεταβίβασης των μετοχών της “¨Ελληνικό Α.Ε.” από το ΤΑΙΠΕΔ στην Lamda Development, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το ΤΑΙΠΕΔ εισέπραξε το ποσό των 300 εκατ. ευρώ ως πρώτη δόση από το τίμημα των συνολικά 915 εκατ. ευρώ και επιπλέον, παρέλαβε την εγγυητική επιστολή πιστούμενου τιμήματος μέγιστου ποσού 347.191.349 ευρώ.

    Ιστορική ημέρα

    Ο επικεφαλής της Lamda Development  Οδυσσέας Αθανασίου, τόνισε ότι «σήμερα είναι μία ιστορική ημέρα για τη Lamda Development. Μια μέρα που έρχεται, στην ίδια αίθουσα που υπογράψαμε 7 χρόνια πριν, μετά από 7 χρόνια σκληρού αγώνα και επίπονης προσπάθειας. Αυτό όμως που είναι πιο σημαντικό για όλους είναι ότι το έργο αυτό θα επηρεάσει την ζωή όλων. Το πάρκο των τεραστίων διαστάσεων και η πανέμορφη παραλία που θα φτιάξουμε, τα δεκάδες χιλιόμετρα ποδηλατοδιαδρομών και περιπάτου θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα όλων.

    Η αισθητική των αρχιτεκτονικών τοποσήμων θα καταστήσει την χώρα παγκόσμιο σημείο αναφοράς στον παγκόσμιο αρχιτεκτονικό χάρτη και θα αναβαθμίσει γενικότερα την εικόνα της χώρας διεθνώς. Η χρήση τεχνολογίας τελευταίας γενιάς θα διευκολύνει την ζωή όχι μόνο αυτών που θα μένουν στο Ελληνικό ή τα εκατομμύρια που θα το επισκέπτονται αλλά καθώς σταδιακά θα απλώνεται σε ολόκληρη την χώρα θα επηρεάσει και την ζωή άλλων. Τα πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία και τον τουρισμό θα επηρεάσουν θετικά την ζωή εκατομμυρίων πέρα από την Αθήνα και πέρα από την Αττική. Τελειώνοντας να σας πω ότι όραμα μας, δεν είναι να δημιουργήσουμε μια ανάπτυξη ακινήτων, αν θέλετε μια αστική ανάπτυξη ακόμα και αυτού του τεράστιου βεληνεκούς. Όραμα μας είναι να κάνουμε περήφανους όλους τους Έλληνες που αυτό το έργο πραγματοποιείται στην Ελλάδα, στην δική μας χώρα».

    Η πρόεδρος & διευθύνουσα σύμβουλος της “Ελληνικό ΑΕ” Νανά Σπυροπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) Γρηγόρης Δημητριάδης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Σταμπουλίδης και ο ΓΓ Ιδιωτικών Επενδύσεων & ΣΔΙΤ Ορέστης Καβαλάκης συμμετέχουν στην υπογραφή της μεταβίβασης των μετοχών της “¨Ελληνικό Α.Ε.” από το ΤΑΙΠΕΔ στην Lamda Development, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στην σύντομη ομιλία του προς του μετόχους κατά την τακτική γενική συνέλευση της Lamda Development ο πρόεδρος της εταιρείας, Τάσος Γιαννίτσης, ανέφερε ότι οι διαδικασίες (μελέτες κ.λ.π.) είναι 1,5 χρόνο μπροστά και αυτό θα φανεί τους αμέσως επόμενους μήνες.

    «Οι προοπτικές της επένδυσης βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του ευρύτερου κοινού γιατί έχουν επίδραση συνολικά στη χώρα. Μετά από 9,5 χρόνια από τότε που προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός φτάσαμε στο ιστορικό σημείο της μεταβίβασης των μετοχών . Η προσπάθεια για το αποτέλεσμα που έχουμε καταβλήθηκε σε μία περίοδο με μεγάλη αβεβαιότητα, εν μέσω επενδυτικής καθίζησης, ρίσκων και δυσκολιών στη χώρα» πρόσθεσε ο πρόεδρος Lamda.

     



    ΣΧΟΛΙΑ