• Business

    Entersoft: Τι συμβαίνει με τη δημόσια πρόταση και την έξοδο από το ΧΑ

    Πάνος Γερμανός (Olympia Group) - Αντώνης Κοτζαμανίδης (Entersoft)

    Πάνος Γερμανός (Olympia Group) – Αντώνης Κοτζαμανίδης (Entersoft)


    Στην τελική ευθεία για την έξοδο(;) από το Χρηματιστήριο βρίσκεται η Entersoft, καθώς με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, έχει εξασφαλισθεί συνολικά το 87,31% των μετοχών της εταιρείας από την Verdalite Limited.

    H εταιρεία συμφερόντων Πάνου Γερμανού, μπορεί να κάνει δημόσια πρόταση οποιαδήποτε στιγμή και να προχωρήσει στην έξοδο της εταιρείας από το ΧΑ. Ηδη βρίσκεται μια ανάσα από το 90% όπου στην περίπτωση αυτή είναι υποχρεωτικό και για τους υπόλοιπους κατόχους μετοχών να αποδεχθούν τη δημόσια πρόταση.

    Όπως ανακοίνωσε χθες ο όμιλος Olympia αποκτήθηκαν, μέσω της συνδεδεμένης του εταιρείας Verdalite Limited, επιπλέον 2.458.077 μετοχές της Entersoft που αντιπροσωπεύουν το 8,19% του μετοχικού της κεφαλαίου. Έτσι πλέον συνολικά η Verdalite Limited κατέχει 10.075.120 μετοχές της Entersoft, που αντιπροσωπεύουν το 33,58% του μετοχικού της κεφαλαίου.

    Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία για να αποκτήσει το 33,58% δαπάνησε περί τα 80,6 εκατ. ευρώ, καθώς οι μετοχές αγοράστηκαν στα 8 ευρώ. Επίσης αναφέρεται ότι έχει συναφθεί δεσμευτική συμφωνία με μετόχους της Entersoft που αντιπροσωπεύουν το 53,73% του μετοχικού της κεφαλαίου.

    Έτσι, με το 33,58% που ήδη έχει πάρει στα χέρια του το Verdalite σε συνδυασμό με το υπόλοιπο 53,73% που έχει ήδη συμφωνηθεί από το Olympia Group– θα γίνει εντός 20 ημερών υποχρεωτική δημόσια πρόταση-, έχει ήδη εξασφαλισθεί το 87,31%.

    Ωστόσο για να βγει η εταιρεία από το Χρηματιστήριο, θα πρέπει να συγκεντρώσει πάνω από 90%, κάτι που με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν προκύπτει. Ωστόσο πηγές της αγοράς θεωρούν δεδομένο ότι θα πουληθεί ακόμα ένα ποσοστό κοντά στο 3%, για να μπορέσει το Olympia να βγάλει την εταιρεία από το ΧΑ. Χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται ακόμα το χρονικό πλαίσιο που θα γίνει αυτό.

    Η Olympia και η Rucio, εταιρεία που εδρεύει στο Λουξεμβούργο ελέγχουν από κοινού την Verdalite και η καθεμία κατέχει το 50% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου αυτής.

    Το τίμημα

    Η ανακοίνωση της 4ης Μαρτίου ανέφερε χαρακτηρίστηκα ότι το Olympia θα εξαγοράσει το 53,73% της Entersoft ήτοι 16.119.831 μετοχές, έναντι 8 ευρώ εκάστη, με ένα τίμημα που θα ανέλθει στα 129 εκατ. ευρώ.

    Γεγονός που σημαίνει ότι για το 100%, θα πρέπει να δαπανηθεί ένα ποσό πέριξ των 240 εκατ. ευρώ, δηλαδή 18,9 φορές το EBITDA του 2023, που ανήλθε στα 12,7 εκατ. ευρώ. Ή 27,3 φορές τα κέρδη προ φόρων που ανήλθαν στα 8,8 εκατ. ευρώ το 2023.

    Μέχρι στιγμής, για το 87,31% που έχει συνολικά εξασφαλισθεί, με την απόκτηση του 33,58% από το Verdalite και το 53,73% που έχει συμφωνηθεί, το Olympia θα βγάλει από τα «ταμεία» του συνολικά 209,5 εκατ. ευρώ.

    Το εν λόγω τίμημα κρίνεται από την αγορά ως ιδιαίτερα απαιτητικό, δικαιολογούμενο μόνο από τις προσδοκίες για σημαντική ανάπτυξη της Entersoft τα επόμενα χρόνια.

    Μάλιστα σε αυτό το deal η Olympia δεν είναι μόνη της, αφού συμμετέχει η Rucio Investments S.a.r.l». που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, η οποία ελέγχεται από την Imker Capital, που η ίδια πάλι ελέγχεται από την Steflot.

    Η εξαγορά της Entersoft θα αλλάξει εντελώς στο τοπίο, αφού πλέον το Olympia θα ελέγχει τις δύο από τις τρεις κορυφαίες εταιρείες στο business software και θα σχηματιστεί πλέον ένα…κοινό μέτωπο που θα βρεθεί απέναντι από την Epsilon Net του Γιάννη Μίχου.

    Η Entersoft συνεχίζει να μεγαλώνει με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς σύμφωνα με τη χρήση του 2023, κατέγραψε αύξηση τζίρου κατά 28%, στα 37,8 εκατ. ευρώ, το EBITDA διαμορφώθηκε στα 12,7 εκατ. ευρώ με αύξηση 33%, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 8,8 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Πώς αγόρασε ο Πάνος Γερμανός το 53,73% της Entersoft – Το υψηλό τίμημα και η επικείμενη έξοδος από το Χ.Α.

    Στρατηγική συνεργασία μεταξύ DynaRep και Kinay Agency στον χώρο της ναυτιλίας

    Μαλαματίνα: Νέο λογότυπο για μία Νέα Εποχή – Νέες επενδύσεις 2,5-3 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ