• Business

    Enterprise Greece: Δεν τίθεται ζήτημα αποφυγής της δημοσιότητας και διαφάνειας επί των συμβάσεων και αναθέσεων της εταιρείας

    • NewsRoom
    Enterprise Greece: Δεν τίθεται ζήτημα αποφυγής της δημοσιότητας και διαφάνειας επί των συμβάσεων και αναθέσεων της εταιρείας

    Γιάννης Σμυρλής- Πρόεδρος Enterprise Greece


    «Δεν τίθεται ζήτημα αποφυγής της δημοσιότητας και διαφάνειας επί των συμβάσεων και αναθέσεων της εταιρείας» απαντάει η Enterprise Greece σε δημοσιεύματα για δήθεν αίτημα εξαίρεσης της «Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου» από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

    Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής:

    Με αφορμή συνεχή και επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα στον Τύπο, σχετικά με δήθεν υποβολή αιτήματος εξαίρεσης της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ AE», (δ.τ. Enterprise Greece) από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, η Διοίκηση της εταιρείας διευκρινίζει, όπως εξάλλου τονίσθηκε και σε σχετική επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας κ. Γ. Φιλιόπουλου προς τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ότι ουδέν αίτημα εξαίρεσης της «Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου» από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και το πεδίο εφαρμογής του ν. 3861/2010 υπεβλήθη προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

    Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) αποτελεί γνωμοδοτικό όργανο και δεν έχει την αρμοδιότητα και δυνατότητα να επιλαμβάνεται τέτοιων ζητημάτων (εξαίρεσης), τα οποία ανήκουν στη νομοθετική εξουσία.

    Επισημαίνεται ότι το αίτημα, το οποίο διατυπώθηκε προς το ΝΣΚ, αφορούσε σε παροχή γνωμοδότησής του προκειμένου να διευκρινιστεί εάν η «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» εξακολουθούσε να υπάγεται στις διατάξεις του ν. 3861/2010, δεδομένης της πρόσφατης (κατά το χρόνο εκείνο) ψήφισης του ν. 4635/2019 που προέβλεπε, μεταξύ άλλων, ότι η εταιρεία δεν ανήκει στο Δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός εκάστοτε ορίζεται.

    Η ενέργεια αυτή ήταν η απολύτως ενδεδειγμένη, αλλά και θεσμικά επιβεβλημένη για την αποσαφήνιση και την προσήκουσα συνδυαστική ερμηνεία του σύνθετου πλέγματος κανόνων δικαίου από το Νομικό Σύμβουλο του Κράτους, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του για την έκδοση γνωμοδοτήσεων σε ερωτήματα της Διοίκησης και την ορθή και ασφαλή εφαρμογή του νόμου.

    Το ΝΣΚ απάντησε θετικά και φυσικά η Enterprise Greece συνέχισε, όπως και πριν, να τηρεί απαρέγκλιτα τη διαδικασία δημοσιότητας που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

    Σε κάθε περίπτωση, η EΝΤΕRPRISE GREECE, ως αναθέτουσα αρχή, καταχωρεί όλα τα στοιχεία για όλες τις συμβάσεις της που αφορούν προμήθειες, υπηρεσίες, έργα, βάσει του άρθρου 38 του Ν.4412/2016, στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημόσιων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ). Συνεπώς, και μόνο εκ του λόγου αυτού, ουδέν ζήτημα αποφυγής της δημοσιότητας και διαφάνειας επί των συμβάσεων και αναθέσεων της εταιρείας υφίσταται, όπως υπονοείται σε κάποια εκ των δημοσιευμάτων.

    Διαβάστε επίσης:

    Ολοκληρώθηκε η συγχώνευση της πρώην ΑΧΑ Ασφαλιστικής από την Generali Hellas

    Μπήκαν οι υπογραφές για την σύμβαση αναβάθμισης της οδικής ασφάλειας στον αυτοκινητόδρομο «Πάτρα – Πύργος»



    ΣΧΟΛΙΑ