• Ενέργεια

    Τουρκία: Το κόστος ενέργειας ασκεί πιέσεις στον κρατικό εισαγωγέα BOTAS να αυξήσει τις τιμές

    • NewsRoom
    Ο κρατικός εισαγωγέας της Τουρκίας BOTAS

    Ο κρατικός εισαγωγέας της Τουρκίας BOTAS


    Το αυξανόμενο παγκόσμιο ενεργειακό κόστος συσσωρεύει πιέσεις στον κρατικό εισαγωγέα ενέργειας της Τουρκίας BOTAS να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές καθώς πέφτει στο κόκκινο, ακόμη και όταν οι κατασκευαστές διαμαρτύρονται ότι οι πρόσφατες αυξήσεις τιμών απειλούν τις δραστηριότητές τους.

    Η εταιρεία, διαχειρίστρια των αγωγών και της εμπορικής δραστηριότητας, έχει βρεθεί στο κόκκινο. Oι απώλειες επιταχύνθηκαν από τότε που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε ακόμη υψηλότερα τις τιμές της ενέργειας.

    Οι αρχές στην Τουρκίας βρίσκονται ενώπιον προκλήσεων. Η χώρα καλύπτει με εισαγωγές σχεδόν το σύνολο των ενεργειακών αναγκών της.

    Η BOTAS αγόρασε δισ. δολάρια από την Κεντρική Τράπεζα για να προχωρήσει σε αγορές, διαβρώνοντας τα ήδη χαμηλά συναλλαγματικά αποθεματικά. Οι δε επιχορηγήσεις του Δημοσίου προς την BOTAS διευρύνουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

    H BOTAS αύξησε την τιμή του φυσικού αερίου από τα τέλη του 2020

    Όμως, οποιαδήποτε αύξηση της τιμής που θα επιβάλει η BOTAS στην τουρκική βιομηχανία θα μπορούσε να βλάψει την προσπάθεια της κυβέρνησης για οικονομική ανάπτυξη με πυλώνα τις εξαγωγές, ενώ παράλληλα θα διατηρήσει τις ανοδικές τάσεις του πληθωρισμού, που έχει ξεπεράσει το 60%.

    Μέχρι στιγμής η BOTAS έχει διατηρήσει τις τιμές του φυσικού αερίου πολύ κάτω από τα 830 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα που πλήρωσε τον Απρίλιο. Οι πιο πρόσφατες αυξήσεις των τιμών της, την 1η Απριλίου, εξακολουθούν να αφήνουν τα νοικοκυριά με επιδότηση 70%.

    «Η BOTAS έχει παράσχει σημαντική υποστήριξη σε νοικοκυριά, σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, επιχειρήσεις και βιομηχανίες. Σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ευρώπη, πριν από την αύξηση των τιμών, η βιομηχανία και οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής πλήρωναν το ένα όγδοο της τιμής και τα νοικοκυριά πλήρωναν το ένα εικοστό της τιμής», δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

    Από τα τέλη του 2020 η BOTAS αύξησε την τιμή του φυσικού αερίου για τη βιομηχανία κατά 568%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters. Αυτό αντανακλά πτώση 49% της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου εκείνη την περίοδο.

    Φοβούμενοι ότι θα δεχτεί πλήγματα η ανταγωνιστικότητά τους, οι βιομήχανοι και οι εξαγωγείς της Τουρκίας, ιδίως στους τομείς τσιμέντου, γυαλιού και κεραμικών, ζητούν υποστήριξη από την κυβέρνηση, όπως μείωση του ΦΠΑ, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατάσχεσαν πλοίο που μετέφερε λαθραία πετρέλαιο στον Κόλπο

    Έρευνες για υδρογονάνθρακες: Ξεκινούν οι επαφές της ΕΔΕΥ με ξένους επενδυτές για την επιτάχυνση των διαδικασιών

    ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Υπάρχει ενδιαφέρον επενδυτών- Υπεραξίες από τους ανανεωμένους στόχους για 6,5 GW



    ΣΧΟΛΙΑ