ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η κρατική ενεργειακή εταιρεία της Τουρκίας, BOTAS επιδιώκει να προμηθευτεί έως και δύο LNG cariers, σηματοδοτώντας την είσοδο της εταιρείας στη διεθνή ναυτιλία, καθώς προσπαθεί να γίνει παγκόσμιος έμπορος του καυσίμου.
Η BOTAS κάλεσε τους συμμετέχοντες στην αγορά τον Φεβρουάριο να υποβάλουν ενδεικτικές προσφορές για τη ναύλωση ή την πώληση των πλοίων, με καταληκτική ημερομηνία τα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Bloomberg.
Τα πλοία θα παραδίδουν κυρίως LNG από τις ΗΠΑ στην Τουρκία στο πλαίσιο των συμβάσεων που υπογράφηκαν πρόσφατα και θα αρχίσουν να ισχύουν το 2027, αναφέρεται στο έγγραφο, αλλά θα χρησιμοποιηθούν επίσης για «εμπορικές ευκαιρίες» στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.
Η BOTAS χρησιμοποιούσε στο παρελθόν μόνο LNG cariers ως πλωτές μονάδες αποθήκευσης και επαναεριοποίησης για την παραλαβή και επεξεργασία της προμήθειας σε τουρκικά λιμάνια.
Η κίνηση αυτή είναι το τελευταίο σημάδι ότι η BOTAS εξελίσσεται από τον παραδοσιακό της ρόλο στη διασφάλιση του τοπικού εφοδιασμού σε έναν ολοένα και πιο ενεργό έμπορο. Η εταιρεία έχει επεκτείνει τις εξαγωγές μέσω αγωγών προς τα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, ενώ έχει επίσης κλείσει συμφωνίες με τις ΗΠΑ για LNG που επιτρέπουν την ανακατεύθυνση φορτίων αλλού. Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας έχει δηλώσει ότι επιδιώκει περαιτέρω ποσότητες από τις ΗΠΑ.
Διαβάστε επίσης:
Πώς ο εναγκαλισμός της Τουρκίας με τους επενδυτές διαλύθηκε μέσα σε 30 λεπτά
Hyundai: Επενδύει σε νέο εργοστάσιο στις ΗΠΑ για να αποφύγει τους δασμούς
ΗΠΑ: Βουτιά στη μεταποίηση από τους δασμούς Τραμπ – Στα ύψη οι τιμές των υλικών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΑΑΔΕ: Υποχρεωτική από 2 Φεβρουαρίου η ηλεκτρονική τιμολόγηση στις Β2Β συναλλαγές
- Ο Στέλιος Κερασίδης μαγεύει με το σπανιότερο πιάνο του κόσμου στην οικία του Κούστα στη Βουλιαγμένη
- Χρίστος Καριτζής: Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στηρίζει τις προσπάθειες του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου για την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης
- Σε ισχύ από σήμερα ο χαμηλότερος δασμός 15% στα ιαπωνικά αυτοκίνητα – Τι προβλέπει η συμφωνία ΗΠΑ-Ιαπωνίας
