• Ενέργεια

    Το πρόβλημα που υπονομεύει την προσπάθεια της Ευρώπης για έξοδο από το ρωσικό αέριο

    • Bloomberg
    Πύργοι ψύξης στον πυρηνικό σταθμό EDF, στο Dampierre-en-Burly, Γαλλία

    Πύργοι ψύξης στον πυρηνικό σταθμό EDF, στο Dampierre-en-Burly, Γαλλία


    Τα προβλήματα της γαλλικής Electricite de France (EDF) προκαλούν τριγμούς στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας, απειλώντας να υπονομεύσουν το σχέδιο της ηπείρου να γυρίσει την πλάτη της στο ρωσικό αέριο.

    Ο μεγαλύτερος παραγωγός ατομικής ενέργειας της Ευρώπης, ο οποίος συνήθως εξάγει φθηνή ενέργεια κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενδέχεται να αναγκαστεί να εισάγει φέτος αφού μείωσε την πρόβλεψή του για την παραγωγή για τρίτη φορά. Μία σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζει δεν επηρεάζουν μόνο τη Γαλλία, αλλά και χώρες όπως η γειτονική Γερμανία, η οποία μπορεί να χρειαστεί να κάψει περισσότερο φυσικό αέριο για να κρατήσει τα φώτα αναμμένα, παρά τη δέσμευσή της να μειώσει την εξάρτησή της από τη Μόσχα.

    «Έχουμε ένα γαλλικό πρόβλημα που λαμβάνει χώρα σε λάθος στιγμή, δεδομένης της γεωπολιτικής κατάστασης», δήλωσε ο Nicolas Leclerc, συνιδρυτής της εταιρείας συμβούλων για την αγορά ενέργειας Omnegy, με έδρα το Παρίσι. «Ολόκληρη η ευρωπαϊκή ισορροπία μπορεί να απειληθεί».

    Εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου

    Χώρες σε όλη την περιοχή σπεύδουν να εξασφαλίσουν εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Αυτή θα είναι μια μεγάλη παραγγελία για χώρες όπως η Γερμανία, η οποία βασίστηκε στη Ρωσία για το 40% του εφοδιασμού της πέρυσι και κλείνει τη δική της πυρηνική βιομηχανία. Αν και η χώρα σχεδιάζει να αγοράσει μεγάλες ποσότητες υγροποιημένου αερίου, δεν έχει ακόμη δικούς της τερματικούς σταθμούς εισαγωγής.

    «Η Γαλλία θα ζητήσει από όλες τις γειτονικές χώρες να βρουν τρόπους να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια», είπε ο Leclerc. «Είναι σημαντικό για εμάς η Γερμανία να μην βρεθεί σε μεγάλη αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Εάν δεν έχουν πρόσβαση στο ρωσικό αέριο, δεν θα μπορούν να παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που χρειαζόμαστε».

    Η Γερμανία δήλωσε την Τρίτη ότι θα επαναφέρει εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με άνθρακα και πετρέλαιο σε περίπτωση που υπολείπονται οι προμήθειες φυσικού αερίου. Αλλά η Ευρώπη εξαρτάται επίσης από τη Ρωσία για μεγάλο μέρος του θερμικού άνθρακα της, με τη Γερμανία να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό.

    Οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Η ηλεκτρική ενέργεια έρεε στη χώρα για τρεις μήνες τον περασμένο χειμώνα, καθώς η ατομική της παραγωγή μειώθηκε. Αλλά φέτος θα υπάρχει λιγότερο διαθέσιμο φυσικό αέριο σε όλη την Ευρώπη για να καλύψει τις ελλείψεις. Με τις ανησυχίες για την προσφορά να αυξάνονται, οι γαλλικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για το πρώτο τρίμηνο του 2023 έχουν ανέβει πάνω από 1.000 ευρώ την μεγαβατώρα.

    French Nuclear Meltdown | EDF's atomic output slumps on heavy maintenance and repair program
    Η απόδοση της EDF μειώνεται λόγω του προγράμματος συντήρησης και επισκευών που οδήγησε στη διακοπή λειτουργίας κάποιων αντιδραστήρων

    Το εφιαλτικό σενάριο

    Η Γαλλία θα εισάγει αρκετά αυτόν τον χειμώνα και ο πάροχος δικτύου RTE μπορεί να χρειαστεί να περιορίσει την παροχή ρεύματος σε μεγάλους βιομηχανικούς χρήστες, σύμφωνα με τον Jean-Paul Harreman, διευθυντή της εταιρείας EnAppSys BV. «Ένα εφιαλτικό σενάριο θα αποτελέσει η ξηρασία του καλοκαιριού, που θα έχει ως αποτέλεσμα χαμηλά αποθέματα νερού στις Άλπεις, την Ιβηρική, τα Βαλκάνια και τη Σκανδιναβία, και ένα παρατεταμένο κρύο σε όλη την Ευρώπη, αυξάνοντας τη ζήτηση».

    Περίπου οι μισοί από τους 56 αντιδραστήρες της EDF έχουν σταματήσει επί του παρόντος και η εταιρεία έχει εκτιμήσει ότι η παραγωγή φέτος θα είναι η χαμηλότερη εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια. Ενώ πολλά εργοστάσια είναι εκτός σύνδεσης για τακτική συντήρηση ή ανεφοδιασμό καυσίμων, δώδεκα βρίσκονται σε αδράνεια για ελέγχους και επισκευές μετά την ανακάλυψη προβλημάτων διάβρωσης στα τέλη του 2021. Έχουν επιβεβαιωθεί ρωγμές σε βασικά συστήματα σωληνώσεων σε τέσσερις αντιδραστήρες.

    Η EDF έχει υπολογίσει το οικονομικό κόστος των προβλημάτων σε περίπου 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ (19,8 δισεκατομμύρια δολάρια) φέτος, καθώς πρέπει να κάνει αγορές για να καλύψει το έλλειμμα παραγωγής στην αγορά την ώρα που οι τιμές βρίσκονται κοντά σε υψηλά ρεκόρ.

    Οι προκλήσεις της εταιρείας κοινής ωφελείας είναι τώρα τόσο μεγάλες που ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει προτείνει ορισμένες από τις βασικές δραστηριότητές της να κρατικοποιηθούν ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας. Ο Μακρόν έχει επίσης δεσμευτεί να υποστηρίξει μια σειρά από νέους αντιδραστήρες – με τον πρώτο να τίθεται σε λειτουργία γύρω στο 2035 – σε μια προσπάθεια να αναζωογονηθεί η πυρηνική βιομηχανία της Γαλλίας.

    Η JPMorgan Chase & Co δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι βλέπει πιθανές περαιτέρω καθυστερήσεις στο πρόγραμμα επισκευής του αντιδραστήρα.

    «Αν μη τι άλλο, η τρέχουσα κρίση καθιστά το έργο και τη φιλοδοξία να ρυθμιστεί εκ νέου ο πυρηνικός στόλος της EDF ή να εθνικοποιηθεί, πιο θεμιτό από ποτέ — για τη Γαλλία και τους Ευρωπαίους εταίρους της».

    Διαβάστε ακόμη:

    Πώς οι εταιρείες μπορούν να πληρώνουν νόμιμα για το ρωσικό φυσικό αέριο – Διευκρινίσεις Κομισιόν



    ΣΧΟΛΙΑ