• Ενέργεια

    Σκρέκας: Θα επιστραφεί στους πολίτες το 60% των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, ανεξαρτήτως κατανάλωσης

    Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας

    Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας


    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μίλησε στο ΜEGA, για τις αυξήσεις των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και για τις επιδοτήσεις που έρχονται από 1η Ιουλίου.

    «Ο πόλεμος έχει τροφοδοτήσει μία κρίση στην ενέργεια. Η λιανική τιμή στην Ισπανία είναι ακριβότερη από την τιμή της λιανικής στην Ελλάδα. Μέσα από τις επιδοτήσεις έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να είναι πολύ χαμηλότερα από το μέσο όσο αφορά στις αυξήσεις», ανέφερε.

    Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας δήλωσε «Πράγματι, μπορεί από τον Σεπτέμβριο να επιδοτούμε μέχρι τις 300 κιλοβατώρες, και 7 στα 10 νοικοκυριά να μην έχουν δει μεγάλες διαφορές, αλλά υπήρχαν τρία στα 10 νοικοκυριά που είχαν πολύ μεγάλους λογαριασμούς ρεύματος χωρίς να είναι μεγάλες οι κατοικίες και οι καταναλώσεις».

    «Επιστρέφουμε το 60% της αύξησης ανεξαρτήτως κατανάλωσης από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάιο σε όλες τις κύριες κατοικίες. Το επόμενο διάστημα θα δούμε περαιτέρω επιδοτήσεις», είπε.

    «Από 1η Ιουλίου προχωρούμε σε μία θεσμική παρέμβαση σε ό,τι αφορά στην αγορά χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή, αποσυνδέουμε την τιμή χονδρικής από την τιμή φυσικού αερίου, βάζουμε ένα πλαφόν στην χονδρική και με αυτόν τον τρόπο σταθεροποιούμε τις τιμές και ουσιαστικά καταργούμε την ρήτρα αναπροσαρμογής, και επιπλέον βάζουμε πλαφόν στην λιανική ώστε να απορροφήσουμε για τα οικιακά και τα μη οικιακά τιμολόγια το 80% της αύξησης. Σταδιακά οι λογαριασμοί θα είναι μικρότεροι. Οι δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου δεν θα έχουν αυξήσεις καθώς επιδοτούμε το 100%, για τους αγρότες απορροφάται το 95%.», επεσήμανε για τις νέες επιδοτήσεις από 1η Ιουλίου.

    Επανασυνδέσεις ρεύματος

    Για τις διακοπές ρεύματος είπε πως, «για τα ευάλωτα νοικοκυριά που κινδυνεύουν με διακοπή ρεύματος, έχουμε δημιουργήσει τον 5ψήφιο αριθμό έκτακτης ανάγκης, τον 15902, τηλεφωνεί ο πολίτης και επανασυνδέεται το ρεύμα. Η πολιτεία καλύπτει το κόστος επανασύνδεσης και έως 6000 ευρώ οφειλή, πληρώνουμε το 100% της ληξιπρόθεσμης οφειλής».

    Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στις αυξήσεις στα καύσιμα.

    Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Ο στόχος μας είναι να στηρίξουμε αυτούς που είναι σε απόλυτη δυσχέρεια πληρωμής και μέσα από τις επιδοτήσεις να μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος και να είναι εφικτό να πληρωθούν. Έχουμε έναν πόλεμο, κάθε μέρα συζητάμε για νέες κυρώσεις στην Ρωσία. Στη Ελλάδα έχουμε ένα περαιτέρω πρόβλημα γιατί οι φόροι στα καύσιμα είναι σημαντική πηγή εσόδων για τον προϋπολογισμό, επιδοτήσαμε την βενζίνη όσο ήταν δυνατό, εξαντλούμε τις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού. Πρέπει να δούμε πώς θα πάει ο τουρισμός, τι θα κάνει η Ευρώπη και εάν θα έχουμε έσοδα που επιθυμούμε θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω μέτρα».

    «Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε στο μέτρο του δυνατού ωστόσο υπάρχουν και δημοσιονομικά όρια. Όταν λέμε “κόψε έναν φόρο” πρέπει να βρούμε από πού θα πάρουμε αυτό το έσοδο που θα “χάσουμε”», κατέληξε.

    Τέλος, αναφορικά με ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμερικανικό Κογκρέσο, ο κ. Σκρέκας ανέφερε «Αισθάνθηκα περήφανος που ένας Έλληνας πρωθυπουργός καταχειροκροτήθηκε από το σύνολο των Γερουσιαστών στο Αμερικανικό Κογκρέσο, μίλησε ο Ελληνισμός και η ψυχή του Έλληνα».

    «Αποτιμούμε τα πάντα με οικονομικά μεγέθη. Η Ελλάδα θα έχει σημαντικά οφέλη από αυτή την εμβάθυνση της στρατηγικής σημασίας με αυτό το ισχυρό κράτος που είναι οι ΗΠΑ».

    »Αυτό τίθεται είναι σημαντικό, αυτή τη στιγμή η Βουλγαρία δεν έχει φυσικό αέριο γιατί η Ρωσία έχει διακόψει την προμήθεια. Εάν η Βουλγαρία σήμερα έχει φυσικό αέριο έχει επειδή μεγάλες ποσότητες από την Ελλάδα εξάγονται για να εφοδιαστεί η γειτονική χώρα. Αυτό δείχνει την γεωστρατηγική θέση της χώρας μας και πόσο μπορεί η Ελλάδα να είναι ενεργειακός πυλώνας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη», κατέληξε ο κ. Σκρέκας.

    Διαβάστε επίσης:

    Κώστας Σκρέκας: Αναμένουμε έγκριση από Κομισιόν για το πλαφόν-Ετοιμάζουμε μια κοσμογονία στον ενεργειακό κλάδο

    Κομισιόν: Ποια μέτρα προτείνει για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία και την στήριξη των καταναλωτών



    ΣΧΟΛΙΑ