• Business

    Κώστας Σκρέκας: Αναμένουμε έγκριση από Κομισιόν για το πλαφόν-Ετοιμάζουμε μια κοσμογονία στον ενεργειακό κλάδο

    Κώστας Σκρέκας, υπουργός Ενέργειας

    Κώστας Σκρέκας, υπουργός Ενέργειας


    Μόνο οι ΑΠΕ μπορούν να λύσουν μακροπρόθεσμα το πρόβλημα του υψηλού ενεργειακού κόστους, σημείωσε χθες ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο Βιομηχανικό Επιμελητήριο. “

    Ετοιμάζουμε μια κοσμογονία στον ενεργειακό κλάδο”, σημείωσε, αναφερόμενος στη μεγάλη ανάπτυξη που εκτιμά ότι θα έχουν οι ΑΠΕ στην Ελλάδα.

    Όπως είπε, το 2022 θα είναι χρονιά ρεκόρ στην εγκατάσταση νέων ΑΠΕ αφού εκτιμάται ότι θα προστεθούν 2500 MW από 1500 το 2021 και 1000 το 2020. Όπως είπε ο υπουργός σε ολόκληρη τη Γερμανία το 2022 θα προστεθούν 1400 MW.

    Τόνισε ότι η αύξηση της ισχύος των ΑΠΕ συνδέονται άμεσα με τη μείωση του ενεργειακού κόστους, αφού κάθε 1000 MW ισχύος ενέργειας από ΑΠΕ παράγουν 1,5 εκ. θερμικές MWh,  και επομένως τα 2.000 MW αντικαθιστούν 3 εκ. θερμικές MWH φυσικού αερίου και με 100 ευρώ η MWh, σημαίνει 300 εκατ.ευρώ. Δηλαδή 200-250 εκατ. που πληρώνονται για εισαγωγές φυσικού αερίου γλιτώνουμε για κάθε 1000 MW ανανεώσιμης ενέργειας.

    “Το 2030 το 70% της ενέργειας που θα παράγουμε θα είναι από ΑΠΕ και η Ελλάδα μετατρέπεται σε μια πύλη εισόδου πράσινης ενέργειας”, τόνισε. “Πάνω από 14 GW θα κατασκευάσουμε τα επόμενα λίγα χρόνια και θα εγκαταστήσουμε συστήματα αποθήκευσης 3-5GW για να μπορέσουμε να εγκαταστήσουμε περισσότερες ΑΠΕ, ενώ διπλασιάζεται η ηλεκτρική διασύνδεση με τη Βουλγαρία, τριπλασιάζεται με την Αλβανία και διπλασιάζεται με την Ιταλία, ώστε η Ελλάδα να είναι βασικός πυλώνας ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη”, σημείωσε.

    Αναμένουμε έγκριση για το πλαφόν -Είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τουρίστες και αύξηση της ζήτησης για ενέργεια

    Στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, η λύση που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση είναι το πλαφόν στη χονδρική και τη λιανική, το οποίο θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου, για την οποία όπως είπε αναμένεται η έγκριση της Κομισιόν.

    Ο υπουργός τόνισε ότι η χώρα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να έχει εξασφαλίσει την ενεργειακή της επάρκεια εν όψει της αύξησης της ζήτησης λόγω της μεγάλης τουριστικής κίνησης που αναμένεται φέτος.

    “Οι τιμές ενέργειας ξεκίνησαν να αυξάνονται από το προηγούμενο καλοκαίρι ως αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης της ζήτησης μετά την πανδημία με αποτέλεσμα από τα 10 ευρώ ανά θερμική MWh το φυσικό αέριο να αυξήσει την τιμή του δέκα φορές”, είπε. Η επάρκεια εφοδιασμού και η ενεργειακή ασφάλεια από τη μια και οι τιμές ενέργειας από την άλλη είναι τα δύο μεγάλα προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και του κινδύνου η Ρωσία να διακόψει τις ροές φυσικού αερίου.

    “Η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, αναφέρθηκε στη νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα που προχωρά σε χρόνο ρεκόρ ώστε να διπλασιαστεί η χωρητικότητά της  και να μπορεί να δεχτεί η υποδομή αυτή ταυτόχρονα δύο πλοία LNG. Η Ρεβυθούσα θα έχει δυνατότητα 7,5 δισ. κυβικών μέτρων όταν η κατανάλωση της χώρας είναι 7 δισ. κυβικά μέτρα. Επίσης, ο TAP, σημείωσε, φέρνει ακόμη 1 bcm και μπορούμε οι 4 μονάδες φυσικού αερίου να γυρίσουν σε diesel και να μειώσουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου στην περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα στις εισροές φυσικού αερίου. “Ταυτόχρονα, έχουμε τα λιγνιτικά εργοστάσια ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να αποθηκεύσουμε φυσικό αέριο σε αποθήκες στην Ιταλία και να το λάβουμε είτε με ανάποδη ροή είτε με swaps ώστε να καλυφθούν ανάγκες σε περίπτωση ελλείψεων ή ανεπάρκειας εφοδιασμού φυσικού αερίου”, είπε ο υπουργός.

    Ο παραπάνω σχεδιασμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός, τόνισε, καθώς σύντομα ξεκινάει η τουριστική σαιζόν και επομένως θα αυξηθεί η ζήτηση και όπως είπε, σύμφωνα με τα πρώτα σημάδια, η τουριστική κίνηση φέτος θα κινηθεί ή θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019. Γι αυτό επιβάλλεται να διασφαλίσουμε την επάρκεια εφοδιασμού στη χώρα όλο το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα όλη τη διάρκεια της αυξημένες ζήτησης λόγω της τουριστικής κίνησης.

    Κώστας Σκρέκας: Θα απορροφήσουμε το 85% της αύξησης της τιμής ενέργειας

    Νοικοκυριά και επιχειρήσεις βάλλονται και απειλούνται από τις υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές ενέργειας, σημείωσε. Από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, θύμισε, η χώρα μας σύστησε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, ένα λογαριασμό στον οποίο οδηγούνται τα έσοδα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, διοξειδίου του άνθρακα και τα υπερέσοδα που είχε ο λογαριασμός που στηρίζει τις ΑΠΕ ο ΕΛΑΠΕ, ποσά που επιστρέφουν στους καταναλωτές. Όπως είπε ο υπουργός όλο αυτό το διάστημα έχουν φτάσει τα 3,2 δισ. ευρώ, τα ποσά που έχουν δοθεί με επιδοτήσεις σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ  1,250.000 επιχειρήσεις έχουν επιδοτηθεί για το 80% της αύξησης του κόστους ενέργειας.

    Από 1η Ιουλίου, τόνισε, προχωράει μια βασική θεσμική παρέμβαση, ώστε να αποσυνδεθεί η τιμή της ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου. Θα μπει ένα πλαφόν στην αγορά και επιπλέον θα μπει και ένα πλαφόν στη λιανική, με επιδοτήσεις από τον προϋπολογισμό, ώστε να μειωθεί ο λογαριασμός ρεύματος οριζόντια, σε όλα τα νοικοκυριά κύριες και μη κύριες κατοικίες και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο μηχανισμός έχει κατατεθεί στην Κομισιόν, σημείωσε ο υπουργός, και περιμένουμε την έγκριση ώστε να εφαρμοστεί από 1η Ιουλίου. Στόχος είναι να απορροφήσει το 85% της αύξησης για όλα τα νοικοκυριά, ανεξαρτήτως κατανάλωσης και εισοδηματικών κριτηρίων, 82% της αύξησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 90% για τους αγρότες.



    ΣΧΟΛΙΑ