• Ενέργεια

    Siemens Energy: Αλλάζει τον CEO στην προβληματική Gamesa – Νέο ξεκίνημα με ολική αναδιοργάνωση

    • Μαρία Βε
    Christian Bruch, CEO Siemens Energy

    Christian Bruch, CEO Siemens Energy


    Αντικαθιστά τον CEO της προβληματικής μονάδας ανεμογεννητριών της η γερμανική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Siemens Energy, στο πλαίσιο μιας ριζικής αναδιάρθρωσης, σύμφωνα με την εταιρεία.

    Σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι ο Jochen Eickholt στη Siemens Gamesa ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του ως διευθύνων σύμβουλος στις 31 Ιουλίου και θα τον διαδεχθεί ο Vinod Philip.

    Ταυτόχρονα, ο Jochen τόνισε την ανάγκη για αναδιοργάνωση και ένα νέο ξεκίνημα για τη Siemens Energy.

    “Είναι δίκαιο να επισημάνουμε ότι τα αίτια των προβλημάτων της μονάδας, δεν σχετίζονται με τη θητεία του Jochen ως CEO”,  δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Energy, Christian Bruch.

    Ανέφερε ακόμη ότι η Gamesa έχει ξεκινήσει να εργάζεται για την συνολική αναδιάρθρωσή της, ενώ βαδίζει “προς τη μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξη”, προκειμένου να ενισχύσει τα λειτουργικά της περιθώρια.

    Στον απόηχο της είδησης για την αλλαγή του CEO, η μετοχή σημείωνε άλμα πάνω από 13,35% στις 13:30 ώρα Ελλάδος την Τετάρτη 8 Μάϊου.

    Δύσκολο 2023

    Σημειώνεται ότι το 2023 δεν έληξε με θετικό πρόσημο για την Gamesa.

    Τα προβλήματα που αφορούσαν αλλεπάλληλα κατασκευαστικά σφάλματα, οδήγησαν τη μητρική εταιρεία σε ζημιά 4,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για το οικονομικό έτος.

    Παράλληλα, η έρευνα που αφορούσε θέματα ποιότητας στο τμήμα ανεμογεννητριών, αποδείχτηκε πολύ δαπανηρή για τη μονάδα και συνεπώς συνολικά για την εταιρεία.

    “Η Siemens Energy εξετάζει τα θέματα ποιότητας που έχουν προκύψει στο τμήμα ανεμογεννητριών“, σημειώνει η CFO, Maria Ferraro.

    Εν τω μεταξύ, σήμερα Τετάρτη, η Siemens Energy ανέφερε καθαρά έσοδα 108 εκατομμυρίων ευρώ για το τελευταίο τρίμηνο, ενώ αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προοπτικές της για “ισχυρότερη  ανάπτυξη και κερδοφορία”.

    Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο, εν μέσω μιας ιδιαίτερα ταραχώδους περιόδου για τη μετοχή, η Siemens Energy απέσυρε την πρόβλεψη για τα κέρδη της και προειδοποίησε ότι οι δαπανηρές αποτυχίες στην Gamesa θα μπορούσαν να διαρκέσουν για χρόνια.

    “Ένεση” €12 δισ.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εταιρείες αιολικής ενέργειας, παρόλο που συχνά υπερτερούν σε άδειες εκμετάλλευσης του βυθού σε σχέση με πετρελαϊκές και εταιρείες φυσικού αερίου, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στις συμβάσεις είναι αρκετά χαμηλές, σε σχέση με το κόστος.

    Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προσβλέπουν στις κυβερνήσεις τους για παροχή μεγαλύτερων επιδοτήσεων.

    Όπως ανακοίνωσε τον περασμένο Νοέμβριο η Siemens Energy, κατάφερε να εξασφαλίζει 12 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικές τράπεζες και τη γερμανική κυβέρνηση, ως εγγυήσεις, προκειμένου να αντισταθμίσει τις συνεχιζόμενες ζημιές στην αιολική της δραστηριότητα στην Gamesa.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενέκρινε έναν νομικά δεσμευτικό μηχανισμό (backstop) 7,5 δισεκατομμυρίων για την ανάληψη σημαντικού μέρους αυτών των εγγυήσεων.

    Οι  εγγυήσεις αποτέλεσαν μέρος ενός ευρύτερου πακέτου στήριξης 15 δισ. ευρώ στο οποίο συμμετείχαν τράπεζες και η μητρική Siemens για τη διασφάλιση του βιβλίου παραγγελιών έργων πράσινης ενέργειας της Siemens Energy ύψους 109 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης: 

    BP: Κέρδη κάτω των προσδοκιών το α’ τρίμηνο

    Aramco: Αύξησε ξανά τις τιμές πετρελαίου για όλες τις κατηγορίες στην Ασία

    Gazprom: Ζημίες 6,9 δισ. δολαρίων το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ