• Ενέργεια

    BP: Κέρδη κάτω των προσδοκιών το α’ τρίμηνο

    Murray Auchincloss φωτογραφία: Christopher Pike/Bloomberg

    Murray Auchincloss, BP φωτογραφία: Christopher Pike/Bloomberg


    Έχασε τις εκτιμήσεις για κέρδη και έσοδα η BP το α’ τρίμηνο, καθώς επηρεάστηκε σημαντικά από το ασθενέστερο περιθώριο στα καύσιμα, και τις χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου.

    Σύμφωνα με το CNBC, ο βρετανικός ενεργειακός κολοσσός κατέγραψε κέρδη ύψους 2,7 δισ. δολαρίων, χαμηλότερα από τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο τρίμηνο και σε σύγκριση με την εκτίμηση σε μια συναίνεση που συνέταξε η LSEG για 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Τα κέρδη της BP ήταν χαμηλότερα σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023, όταν είχαν ανέλθει σε σχεδόν 5 δισ. δολάρια.

    Σημειώνεται ότι τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου άγγιξαν επίπεδα ρεκόρ τον χειμώνα, καθώς οι χώρες προφυλάχθηκαν από την πτώση των ρωσικών προμηθειών μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία το 2022.

    Η ανταγωνίστρια της BP Shell ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα προσαρμοσμένα κέρδη 7,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, από 9,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023.

    Ωστόσο, η BP δεσμεύτηκε εκ νέου σήμερα Τρίτη, για επαναγορά μετοχών ύψους 3,5 δισ. δολαρίων για το α’ εξάμηνο του 2024.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό είναι θετικό, και υποδηλώνει τη σιγουριά της εταιρείας ότι θα δει κέρδη στο μέλλον, παρά τα σκαμπανεβάσματα στις αγορές.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος Murray Auchincloss σημείωσε το «ανθεκτικό τρίμηνο» της εταιρείας και είπε ότι η BP συνεχίζει να απλοποιεί τις δραστηριότητές της για να προσφέρει εξοικονόμηση κόστους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το τέλος του 2026.

    Υπενθυμίζεται ότι ο ενεργειακός κολοσσός, τον Ιανουάριο διόρισε τον Auchincloss ως μόνιμο διευθύνοντα σύμβουλο, μετά από την αιφνίδια παραίτηση του προκατόχου του, Bernard Looney.

    Η εκτελεστική ομάδα ηγεσίας θα περιοριστεί σε 10 μέλη, σε μια προσπάθεια να απλοποιηθεί η οργανωτική δομή, σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας τον περασμένο μήνα.

    Διαβάστε επίσης: 

    Ποιος είναι ο εφοπλιστής Ιωάννης Μ. Καρράς της Carras που πήρε πρώτη πιστοποίηση χρήσης βιοκαυσίμων

    Τσουνάμι επενδύσεων και νέοι παίκτες στην αγορά εμφιαλωμένου νερού

    Gazprom: Ζημίες 6,9 δισ. δολαρίων το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ