• Business

    Siemens Energy: Τι σχεδιάζει μετά την «ένεση» €12 δισ. από τις τράπεζες

    • Μαρία Βε

    Christian Bruch, CEO Siemens Energy


    «Τονωτική ένεση» 12 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικές τράπεζες και τη γερμανική κυβέρνηση, κατάφερε τελικά να εξασφαλίσει ως εγγυήσεις η Siemens Energy, προκειμένου να αντισταθμίσει τις συνεχιζόμενες ζημιές στην αιολική της δραστηριότητα στην Gamesa.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα παράσχει ένα νομικά δεσμευτικό μηχανισμό (backstop) 7,5 δισεκατομμυρίων για την ανάληψη σημαντικού μέρους αυτών των εγγυήσεων.

    Επισημαίνεται ότι οι εγγυήσεις είναι μέρος ενός ευρύτερου πακέτου στήριξης 15 δισ. ευρώ στο οποίο συμμετέχουν τράπεζες και η μητρική Siemens για τη διασφάλιση του βιβλίου παραγγελιών έργων πράσινης ενέργειας της Siemens Energy ύψους 109 δισ. ευρώ.

    Τα επιπλέον 3 δισεκατομμύρια θα εξασφαλιστούν από διαπραγματεύσεις με άλλους ενδιαφερόμενους για περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.

    Η Siemens Energy αναμένει ότι οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων θα φτάσουν τα καθαρά έσοδα έως και 1 δισεκατομμύριο ευρώ αυτό το οικονομικό έτος, παρόλο που προβλέπει ότι η προβληματική Gamesa δεν θα τα καταφέρει μέχρι το 2026.

    Tο περιθώριο κέρδους της εταιρείας εξακολουθεί να αναμένεται να αγγίξει ένα αρνητικό 2%.

    Ζημιά 4,59 δισ. ευρώ

    Την ώρα που η εταιρεία σημείωσε ένα ρεκόρ παραγγελιών 112 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα προβλήματα στην Gamesa οδήγησαν σε ζημιά 4,59 δισεκατομμυρίων ευρώ για το οικονομικό έτος έως τον Σεπτέμβριο, ανέφερε η εταιρεία.

    Για να λυθεί το πρόβλημα, η εταιρεία προέβη σε τεχνικούς ελέγχους, ενώ σήμερα σημειώνει ότι έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και η μονάδα επεξεργάζεται το χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη των πωλήσεων με τον διορθωμένο σχεδιασμό.

    «Η εφαρμογή διορθωτικών μέτρων στον στόλο των ανεμογεννητριών θα συνεχιστεί για μερικά χρόνια», δήλωσε στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος Christian Bruch.

    «Οι περισσότεροι από τους στρόβιλους λειτουργούν, αλλά προφανώς θα χρειαστούν επισκευές τα επόμενα χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Βουτιά η μετοχή

    Υπενθυμίζεται ότι η τιμή της μετοχής της Siemens Energy έχει υποχωρήσει περισσότερο από 40% φέτος, λόγω των προβλημάτων στην Gamesa, τα οποία απομάκρυναν τους επενδυτές.

    Τα κύρια μέρη της χερσαίας ανεμογεννήτριας 5.X, είναι ευαίσθητα και επιρρεπή σε βλάβη με την πάροδο του χρόνου.

    Έχουν καθοριστεί διορθωτικά μέτρα και βρίσκονται υπό ανάπτυξη μέτρα μετριασμού και διορθωτικών μέτρων, ανέφερε η εταιρεία.

    Το «βαρίδι» Gamesa

    Τον Ιούνιο του 2023, η Siemens Energy ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο της Siemens Gamesa, δηλώνοντας ότι βλέπει τις “πρώτες κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση” σε ένα τμήμα που είχε υποστεί μια σειρά από απώλειες κερδών τα τελευταία χρόνια.

    Ωστόσο, μέσα σε δύο εβδομάδες αποκάλυψε ότι τα προβλήματα ποιότητας στην ισπανική κοινοπραξία ανεμογεννητριών, ήταν πολύ χειρότερα από το αναμενόμενο. 

    «Μπορείτε να φανταστείτε πώς αισθάνομαι», είχε σημειώσει τότε ο Bruch, παίρνοντας πίσω τις προβλέψεις για τα κέρδη του ομίλου για το 2023, περιγράφοντας τα προβλήματα ως «πιο σοβαρά από ό,τι πίστευα ότι θα μπορούσαν να είναι»

    «Είχαν μπει πάρα πολλά κάτω από το χαλί στη Siemens Gamesa», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, υποδηλώνοντας ότι τα προβλήματα δεν ήταν και τόσο εμφανή αρχικά.

    Σχέδια για την μονάδα αιολικής ενέργειας

    Σύμφωνα με τον Bruch, η εταιρεία δεν σχεδιάζει να πουλήσει την επιχείρηση αιολικής ενέργειας, καθώς η εταιρεία συνεχίζει να εξετάζει το πλάνο ανάκαμψης.

    «Η πλήρης παραχώρηση της επιχείρησης αιολικής ενέργειας, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για μια επιχείρηση με ζημιές, είναι κάτι που δεν βλέπω να είναι πρακτικό», ανέφερε.

    «Πρέπει να διορθώσουμε ορισμένα ζητήματα, αλλά βλέπω μέλλον σε μια εταιρεία ενεργειακής τεχνολογίας βασισμένη στην αιολική ενέργεια».

    Όπως υποστηρίζει, η μονάδα ανεμογεννητριών πρόκειται να επικεντρώσει εκ νέου το έργο της στις πιο κερδοφόρες αγορές, 

    Υπενθυμίζεται ότι στο τρίμηνο έως τον Σεπτέμβριο, η Siemens Energy σημείωσε μείωση εσόδων κατά 2,5% στα 8,5 δισ. ευρώ, κάτω των εκτιμήσεων για αποτέλεσμα 8,68 δισ. ευρώ.

    Ταυτόχρονα, οι παραγγελίες μειώθηκαν κατά 10,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Διαβάστε επίσης: 

    Siemens Energy: Νέα βουτιά 36% για τη μετοχή – Αναζητεί εγγυήσεις από τη γερμανική κυβέρνηση;

    Intralot: Η θυγατρική στο Λουξεμβούργο αποπλήρωσε €126εκ. Ομολογιών λήξης 2024

    Πρόστιμο 300.000 ευρώ από την γαλλική Επ. Κεφαλαιαγοράς σε εταιρεία του κυπριακού ομίλου VPR Safe Financial



    ΣΧΟΛΙΑ