• Ενέργεια

    Shell: Πενταετές deal με το Κατάρ για προμήθεια πετρελαίου

    • NewsRoom

    O διευθύνων σύμβουλος της QatarEnergy, Saad Sherida Al-Kaabi (Πηγή: Χ)


    Νέο deal υπέγραψε η Shell με την ενεργειακή QatarEnergy, το οποίο περιλαμβάνει την προμήθεια 18 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ετησίως για πέντε χρόνια, από το Κατάρ προς την Shell στη Σιγκαπούρη. Αυτή είναι η πρώτη 5ετής συμφωνία πώλησης αργού πετρελαίου.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters, η QatarEnergy δήλωσε ότι συμφώνησε με τη Shell International Eastern Trading Company να προμηθεύει έως και 18 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου Qatar Land και Qatar Marine κάθε χρόνο, με έναρξη από τον Ιανουάριο.

    «Υπογράφουμε με χαρά την πρώτη μας πενταετή συμφωνία πώλησης αργού πετρελαίου. Η συμφωνία αυτή ενισχύει περαιτέρω τη σχέση της QatarEnergy με τη Shell», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της QatarEnergy, Saad Sherida Al-Kaabi.

    Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο, το Κατάρ υπέγραψε με τη βρετανική Shell συμφωνία προμήθειας αερίου για 27 χρόνια.

    Το Κατάρ θα παρέχει 3,5 εκατ. τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη βρετανική εταιρεία, η οποία συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης του γιγάντιου κοιτάσματος αερίου Nord Field στον Κόλπο, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της η Qatar Energy.

    Δεύτερος χειμώνας χωρίς το ρωσικό αέριο

    Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα, οι μεγάλες ευρωπαϊκές πετρελαϊκές εταιρείες, προχωρούν στην υπογραφή κάποιων πολύ σημαντικών συμφωνιών για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου, την ώρα που οι Κάτω Χώρες ετοιμάζονται για δεύτερο χειμώνα χωρίς το ρωσικό αέριο.

    Οι συμφωνίες δεκαετιών που επιδιώκει το Κατάρ, το οποίο ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ και την Αυστραλία ως ο κορυφαίος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, έχουν γίνει πιο θελκτικές, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    «Οι συμφωνίες αυτές επιβεβαιώνουν τη δέσμευση του Κατάρ να συμβάλει στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης και να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια», είχε δηλώσει ο  υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Saad Sherida Al-Kaabi.

    Το Κατάρ έχει την τάση να συνδέει τα συμβόλαιά του με το πετρέλαιο, με μικρή ή καθόλου ευελιξία στον προορισμό.

    Επιθυμεί επίσης σύντομα να αποκτήσει πελάτες, καθώς επένδυσε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να αυξήσει την παραγωγή του κατά 64% έως το 2027.

    Η Shell μάλιστα αγόρασε πέρυσι μερίδιο στο έργο.

    Ενεργά τα North και South projects

    Το Κατάρ έχει μέχρι στιγμής δεσμεύσει περίπου 18,8 εκατομμύρια τόνους ετησίως από αυτή την πρόσθετη δραστηριότητα.

    Ωστόσο, αυτό αντιπροσωπεύει μόλις το 40% του επιπλέον προγραμματισμένου όγκου.

    Η λεγόμενη επέκταση του North Field East έχει προγραμματιστεί για 32 εκατομμύρια τόνους ετησίως, ενώ η επέκταση που ονομάστηκε North Field South θα φέρει άλλα 16 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

    Υπενθυμίζεται ότι το 2021 μεταφέρθηκαν περίπου 372 εκατομμύρια τόνοι LNG.

    Πηγή: Reuters 

    Διαβάστε επίσης: 

    Αποθήκευση Ενέργειας: 55 αιτήσεις για 300 MW στον δεύτερο διαγωνισμό

    ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Στρατηγική ανάπτυξης και σε υπεράκτια-Κυριαρχία στις ΑΠΕ

    ΔΕΗ: Επιβράβευσε ξανά τα παιδιά των εργαζομένων που αρίστευσαν σε σχολεία και ΑΕΙ



    ΣΧΟΛΙΑ