• Ενέργεια

    Σδούκου: Η νέα γενιά διαχειρίζεται με τον βέλτιστο τρόπο την προστασία του περιβάλλοντος

    • NewsRoom
    Αλεξάνδρα Σδούκου, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

    Αλεξάνδρα Σδούκου, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας


    Απονεμήθηκαν οι βεβαιώσεις σε όσους παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Energy Scouts» 2021 για την εξοικονόμηση ενέργειας στις επιχειρήσεις, από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, κατά τη διάρκεια υβριδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

    Της απονομής των βεβαιώσεων είχε προηγηθεί τετραήμερο σεμινάριο σχετικά με την ενεργειακή εξοικονόμηση, που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος Young Energy Europe, της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για το Κλίμα (EUKI).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι «Energy Scouts» που διακρίθηκαν για την καινοτόμο ιδέα τους και κέρδισαν ως βραβείο ένα ταξίδι στο Βερολίνο, ήταν η Αγγελική Σαμαρά και ο Κωνσταντίνος Καλτσουκαλάς από τη «Σαμαράς & Συνεργάτες AE- Σύμβουλοι Μηχανικοί». Η παρουσίασή τους είχε τίτλο «Eco friendly catering» και επίκεντρο το πρόβλημα σπατάλης τροφίμων (food waste). Οι δύο νέοι Energy Scouts πρότειναν να δημιουργηθεί μια βιώσιμη υπηρεσία σίτισης με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εταιρείας τους.

    Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν ολοκληρωμένες εργασίες από εργαζόμενους στις εταιρείες Αγροτικές Λύσεις Ο.Ε., Δομική Κρήτης Α.Ε., ELVAL Colour, Σαμαράς & Συνεργάτες AE- Σύμβουλοι Μηχανικοί, Power Sales και Smart Mart Systems. Oι εργασίες αφορούσαν στις δυνατότητες μείωσης του ενεργειακού κόστους, της χρήσης πόρων και του αποτυπώματος CO2, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην προστασία του κλίματος.

    Νωρίτερα, στον χαιρετισμό της η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, τόνισε ότι «χάρη στην πρωτοβουλία ανάδειξης των “Energy Scouts”, νέοι επαγγελματίες σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μαθαίνουν να αναλύουν τη χρήση της ενέργειας σε εταιρικούς χώρους και να αναπτύσσουν πρακτικά έργα για τη μείωση της κατανάλωσης ενεργειακών πόρων. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αμοιβαία επωφελές για τις εταιρείες και τους εκπαιδευόμενους» καθότι, όπως σημείωσε η κυρία Σδούκου, «οι εταιρείες αξιοποιούν τη γνώση των εργαζόμενων, ώστε να καταστούν περισσότερο βιώσιμες και οι νέοι επαγγελματίες αποκτούν πολύτιμη εμπειρία από την εισαγωγή και εφαρμογή καινοτόμων ιδεών και λύσεων. Έτσι η νέα γενιά που αναλαμβάνει πλέον θέσεις ευθύνης στον εταιρικό κόσμο, εξασφαλίζει την αυτοπεποίθηση και τη γνώση για να διαχειριστεί με τον βέλτιστο τρόπο τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και αποδοτικής χρήσης των ενεργειακών πόρων».

    Μιλώντας εκ μέρους της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK), η Κάρμεν Στρακ, αναφέρθηκε στους στόχους και τις προσδοκίες του έργου και επισήμανε ότι εκτός από την Ελλάδα, το Young Energy Europe, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας (BMU) υλοποιείται ταυτόχρονα στην Ουγγαρία, Τσεχία, Βουλγαρία, Πολωνία, Κροατία και Σλοβακία.

    Νωρίτερα, ο γενικός διευθυντής και μέλος Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, αναφέρθηκε στις δράσεις που προωθούν την περιβαλλοντική ευαισθησία και την πράσινη επιχειρηματικότητα, οι οποίες, όπως είπε, αποτελούν αναγκαιότητα στο σημερινό περιβάλλον μιας εταιρείας.

    Ο συγκεκριμένος κύκλος σεμιναρίων πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ), του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και τις ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηράκλειου.

    Ο επόμενος κύκλος του εκπαιδευτικού προγράμματος «Energy Scouts» θα ανακοινωθεί αρχές του 2022.

    Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα: www.dual.com.gr/young-energy-europe/ ή να επικοινωνήσουν με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΕΗ: Η κυρία Μαρία Ψυλλάκη νέο μέλος στο ΔΣ

    Big deal Cenergy με τον δανέζικο κολοσσό Ørsted



    ΣΧΟΛΙΑ