• Ενέργεια

    Ρωσία: Σχεδιάζει μείωση της παραγωγής πετρελαίου ως αντίποινα στις κυρώσεις – Εκτίναξη της τιμής

    • Bloomberg


    Η Ρωσία σχεδιάζει να μειώσει εθελοντικά την παραγωγή πετρελαίου της τον Μάρτιο κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα ως απάντηση στην επιβολή του πλαφόν από την Δύση, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

    «Η Ρωσία πιστεύει ότι ο μηχανισμός των ανώτατων ορίων τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου είναι μια παρέμβαση στις σχέσεις της αγοράς και μια επέκταση των καταστροφικών πολιτικών στον κλάδο ενέργειας που πραγματοποιεί συλλογικά η Δύση», δήλωσε ο Νόβακ την Παρασκευή. Οι περικοπές στην παραγωγή του Μαρτίου θα εξασφαλίσουν την «ανάκαμψη στις σχέσεις της αγοράς».

    Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν μετά την είδηση, με το Brent να καλύπτει τις προηγούμενες απώλειες και να σημειώνει άνοδο έως και 2,62%, στα 86,71 δολάρια το βαρέλι. Το West Texas Intermediate κινήθηκε προς τα 80 δολάρια το βαρέλι.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, η μονομερής μείωση της παραγωγής της Μόσχας, που ισοδυναμεί με περίπου 5% της παραγωγής του Ιανουαρίου, έχει αναφερθεί επανειλημμένα ως πιθανή απάντηση στις διεθνείς κυρώσεις. Η κίνηση απειλεί να προκαλέσει εκ νέου αναταράξεις στην αγορά πετρελαίου, που έχει προσαρμοστεί ήρεμα στις απαγορεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις περισσότερες θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού αργού και πιο πρόσφατα στις εισαγωγές διυλισμένων προϊόντων.

    Μέχρι τώρα, η Ρωσία είναι σε θέση να πουλάει τους όγκους πετρελαίου της σε ξένες αγορές, αλλά δεν θέλει να τηρήσει τους περιορισμούς τιμών που επιβάλλονται από τα δυτικά έθνη, είπε ο Νόβακ.

    «Όταν λάβουμε περαιτέρω αποφάσεις, θα ενεργήσουμε με βάση το πώς εξελίσσεται η κατάσταση της αγοράς», τόνισε.

    Τα έσοδα της Μόσχας από το πετρέλαιο έχουν δεχθεί πλήγμα τους τελευταίους μήνες. Ένας παράγοντας είναι η πτώση της τιμής του Brent κατά περίπου 40 δολάρια το βαρέλι από τον Ιούνιο.

    Επίσης, η έκπτωση με την οποία διακινείται το αργό Urals – η κύρια κατηγορία εξαγωγών της Ρωσίας – έχει διευρυνθεί καθώς η απαγόρευση των εισαγωγών από την ΕΕ και το ανώτατο όριο τιμών του G-7 ανάγκασαν τη χώρα να αναζητήσει νέες αγορές και εναλλακτικές μεθόδους αποστολής.

    Διαβάστε ακόμη:

    Συνεχίζονται, παρά τις κυρώσεις, οι ροές του Ρωσικού πετρελαίου προς Ελλάδα, Σλοβενία, Ολλανδία και Ισπανία

    BP: Κέρδη ρεκόρ 27,6 δισ. δολαρίων το 2022 για τον πετρελαϊκό κολοσσό



    ΣΧΟΛΙΑ