• Διεθνής πολιτική

    Σαουδική Αραβία: Η οικονομία της συρρικνώθηκε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο

    Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

    Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν


    Η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας συρρικνώθηκε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο μετά την απόφαση του βασιλείου να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, ενώ η ανάπτυξη χωρίς τον τομέα πετρελαίου υποχώρησε στον πιο αργό ρυθμό από την εποχή της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

    Η μη πετρελαϊκή οικονομία – προτεραιότητα για την κυβέρνηση καθώς επιδιώκει τον μετασχηματισμό της χώρας – επεκτάθηκε κατά 2,8% το πρώτο τρίμηνο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία του βασιλείου την Τετάρτη, χαμηλότερα από το 4,2% του προηγούμενου τριμήνου.

    Το συνολικό ΑΕΠ υποχώρησε, όπως αναμενόταν, κατά 1,8%, αν και αυτό ήταν μια βελτίωση από τη συρρίκνωση κατά 4,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, μείωσε την παραγωγή αργού στα 9 εκατ. βαρέλια ημερησίως περί τα μέσα του περασμένου έτους για να στηρίξει τις τιμές.

    Ενώ η απόφαση αυτή οδήγησε την οικονομία του 1,1 τρισ. δολαρίων σε μια από τις πιο απότομες υφέσεις των τελευταίων δύο δεκαετιών το 2023, η κυβέρνηση τόνισε ότι επικεντρώθηκε στις μη πετρελαϊκές βιομηχανίες και επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν τη συντριπτική πλειονότητα των Σαουδαράβων.

    Η χώρα επενδύει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για τα πάντα, από τον τουρισμό μέχρι τον αθλητισμό και τους ημιαγωγούς, στο πλαίσιο του προγράμματος Vision 2030 του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Παρόλα αυτά, τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους μπορεί να οδήγησαν στην καθυστέρηση της κατανάλωσης μεταξύ των Σαουδαράβων το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την Standard Chartered.

    “Μπορεί να ήταν η κατανάλωση και όχι οι επενδύσεις που συνέβαλαν στην επιβράδυνση της ανάπτυξης εκτός του τομέα πετρελαίου”, δήλωσε η Carla Slim, οικονομολόγος της τράπεζας με έδρα το Ντουμπάι. Το υψηλότερο χρέος των νοικοκυριών μπορεί να έχει συμπιέσει το διαθέσιμο εισόδημα, πρόσθεσε.

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε πρόσφατα την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Σαουδικής Αραβίας το 2024 σε 2,6% από 2,7%, αφού το βασίλειο επέκτεινε τους περιορισμούς της προσφοράς πετρελαίου μαζί με άλλα μέλη του OPEC+. Το ΔΝΤ παράλληλα αύξησε τις προοπτικές της Σαουδικής Αραβίας για το 2025 από 5,5% σε 6%.

    Το αργό τύπου Brent έχει αυξηθεί περισσότερο από 10% φέτος. Όμως, λίγο πάνω από τα 85 δολάρια το βαρέλι, είναι χαμηλότερα από αυτό που χρειάζεται η Σαουδική Αραβία για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση στην έκδοση περισσότερων ομολόγων.

    Πηγή:Bloomberg

    Διαβάστε επίσης:
    3.094.592 μοναδικοί χρήστες επέλεξαν το mononews.gr για την ενημέρωσή τους τον μήνα Απρίλιο

    Shell: Αποσύρεται από τις δραστηριότητές της στην Κίνα

    Λιμάνι Ηρακλείου: Αύξηση 30% στην επιβατική κίνηση στο α’ τετράμηνο του 2024



    ΣΧΟΛΙΑ