• Business

    BP: Κέρδη ρεκόρ 27,6 δισ. δολαρίων το 2022 για τον πετρελαϊκό κολοσσό

    • Bloomberg
    Bernard Looney, CEO BP

    Bernard Looney, CEO BP


    Η BP αύξησε το μέρισμά της και επέκτεινε τις επαναγορές μετοχών αφού εμφάνισε κέρδη ρεκόρ 27,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2022, αποκομίζοντας τα οφέλη από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

    Ο πετρελαϊκός κολοσσός αποφέρει σημαντικές αποδόσεις στους επενδυτές – αύξηση 10% στο μέρισμα και επιπλέον επαναγορές μετοχών 2,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Την ίδια ώρα, η BP δεσμεύτηκε να επιταχύνει τις επενδύσεις τόσο σε ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα όσο και σε ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο, η εταιρεία επιβράδυνε το σχέδιό της να ξεφύγει από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και θα είναι λιγότερο επιθετική στον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα.

    Μέχρι το 2030, η παραγωγή ορυκτών καυσίμων θα είναι περίπου 25% χαμηλότερη από ό,τι ήταν το 2019, εξαιρουμένης της συνεισφοράς της ρωσικής Rosneft PJSC. Αυτή είναι μια μεγάλη αναθεώρηση του στόχου του 2020 να μειώσει την παραγωγή κατά 40% μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

    «Αυξάνουμε τις επενδύσεις μας στη μετάβασή μας και, ταυτόχρονα, αυξάνουμε τις επενδύσεις μας στο σημερινό ενεργειακό σύστημα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Bernard Looney την Τρίτη. «Αυτό ζητούν οι κυβερνήσεις και οι πελάτες από εταιρείες σαν εμάς».

    Record Earnings | BP shared in the oil industry's cash gusher with record 2022 profit
    Η BP εμφάνισε κέρδη ρεκόρ το 2022

    Η εταιρεία θα στοχεύσει σε πετρελαϊκούς πόρους που μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα, να προσφέρουν γρήγορη απόσβεση και συνολικά καλύτερες αποδόσεις. Τον περασμένο μήνα, στην έκθεσή της για το Energy Outlook, η BP προέβλεψε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επιτάχυνε τη μετάβαση του κόσμου από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς οι χώρες επιδιώκουν να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια, παράγοντας περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια στο εσωτερικό τους.

    Η BP δεσμεύτηκε να προσφέρει υψηλότερες αποδόσεις τόσο από καθαρή ενέργεια όσο και από ορυκτά καύσιμα. Αυξάνοντας τις επενδύσεις και αναθεωρώντας τις εκτιμήσεις για τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου υψηλότερα, η εταιρεία είπε ότι θα αυξήσει τα κέρδη ανά μετοχή προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων κατά 12% ετησίως έως το 2025.

    Balance Sheet Repair | BP has used its extra cash flows to pay down debt
    Η BP χρησιμοποίησε τις πρόσθετες ταμειακές ροές της για να αποπληρώσει το χρέος

    Τα προσαρμοσμένα καθαρά έσοδα της BP ήταν 4,81 δισεκατομμύρια δολάρια το τέταρτο τρίμηνο, χαμηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ που σημειώθηκαν νωρίτερα μέσα στο έτος και από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 5,11 δισ. δολάρια.

    Το καθαρό χρέος μειώθηκε για 11ο διαδοχικό τρίμηνο και υποχώρησε κατά 9,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

    Διαβάστε ακόμη:

    BP: Kέρδη μαμούθ 8,15 δισ. δολαρίων στο τρίτο τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ