• Ενέργεια

    Reuters: Νέα πρόταση για 180 ευρώ πλαφόν στο φυσικό αέριο

    • NewsRoom


    Ένα νέο προσχέδιο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters «ρίχνει» το πλαφόν στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο, στο πλαίσιο της συζήτησης των υπουργών Ενέργειας, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα για να καταλήξουν σε μία απόφαση.

    Στο προσχέδιο προβλέπεται πλαφόν στα 180 ευρώ, το οποίο θα ενεργοποιηθεί εφόσον οι τιμές συμβολαίου μηνός στον ολλανδικό κόμβο φυσικού αερίου Title Transfer Facility (TTF), υπερβούν αυτό το όριο για τρεις ημέρες.

    Πρόκειται για μία πρόταση, πολύ χαμηλότερη από το αρχικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πλαφόν στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η οποία είχε προκαλέσει σκληρές αντιδράσεις από πολλές χώρες.

    Περίπου δώδεκα χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, της Πολωνίας και της Ελλάδας, ζήτησαν ανώτατο όριο κάτω από 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου που έχουν διογκώσει τους λογαριασμούς ενέργειας των πολιτών και τον πληθωρισμό ρεκόρ φέτος, αφού η Ρωσία διέκοψε το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου της. παραδόσεις στην Ευρώπη.

    Νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανέφερε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων: «Έχουμε ήδη δηλώσει ότι η αρχική πρόταση με τιμή πλαφόν στα 275 ευρώ δεν ήταν στην πραγματικότητα πλαφόν. Οπότε οποιαδήποτε τιμή μεταξύ 150 και 200 ευρώ, για εμάς, θα μπορούσε να λειτουργήσει».

    Σύγκρουση για την τελική τιμή

    Αρκετοί υπουργοί ευρωπαϊκών χωρών-μελών, που υποστήριξαν από την αρχή τη θέσπιση ανώτατου ορίου των τιμών θεώρησαν το επίπεδο των 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα «αστείο», καθώς, όπως υποστήριξαν δε θα είχε ενεργοποιηθεί ακόμη και όταν οι τιμές θα φτάσουν στα υψηλά ρεκόρ του περασμένου Αυγούστου.

    Ακολούθησε η συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε η τσεχική προεδρία με χαμήλωμα του ορίου για το πλαφόν στα 220 ευρώ/MWh από 275 που είχε προτείνει η Κομισιόν και σε αυτήν την πρόταση αντέδρασε έντονα το  γερμανο-ολλανδικό μπλοκ (έξι χώρες Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Εσθονία, Λουξεμβούργο).

    Η  ομάδα των 6 χωρών επιμένει στην αρχική κοινοτική πρόταση (275 ευρώ), βάζοντας κόκκινη γραμμή σε οποιαδήποτε μείωση κάτω από αυτά τα επίπεδα. Η άρνησή τους βασίζεται στην  άποψή τους ότι η επιβολή πλαφόν θα διαταράξει τη λειτουργία της αγοράς, καθώς οι προμηθευτές αερίου θα φύγουν από την Ευρώπη και θα στραφούν σε χώρες όπου οι τιμές συνεχίζουν να διαμορφώνονται ελεύθερα.

    Διαβάστε επίσης:

    Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Σε βαρύ κλίμα το σημερινό Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας



    ΣΧΟΛΙΑ