• Ενέργεια

    Reuters για ρωσικό αέριο: Οι προμήθειες της Gazprom στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 55,6% το 2023

    • NewsRoom
    Αλεξέι Μίλερ, επικεφαλής Gazprom

    Αλεξέι Μίλερ, επικεφαλής Gazprom


    Μειώθηκαν κατά 55,6% στα 28,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) το 2023 οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.

    Σύμφωνα με σχετικό  δημοσίευμα, οι υπολογισμοί, βασισμένοι σε δεδομένα από τον ευρωπαϊκό όμιλο μεταφοράς φυσικού αερίου Entsog και τις ημερήσιες εκθέσεις της Gazprom για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, έδειξαν ότι οι μέσες ημερήσιες εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη με αγωγούς μειώθηκαν στα 77,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) το 2023 από 174,8 mcm το 2022. 

    Σύμφωνα με στοιχεία της Gazprom και τους υπολογισμούς του Reuters, η Ρωσία παρείχε συνολικά περίπου 63,8 bcm αερίου στην Ευρώπη μέσω διαφόρων διαδρομών το 2022.

    Η Gazprom δεν έχει δημοσιεύσει τα δικά της στατιστικά στοιχεία από τις αρχές του 2023 και δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχόλιο.

    Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη, που κάποτε ήταν η κύρια εξαγωγική της αγορά, μειώθηκαν απότομα λόγω των πολιτικών επιπτώσεων από την εισβολή στην Ουκρανία.

    Στο αποκορύφωμά τους το 2018-2019, οι ετήσιες ροές έφτασαν τα 175-180 bcm.

    Διαβάστε επίσης:

    Maersk: Συνεχίζει να προγραμματίζει ταξίδια μέσω Σουέζ παρά την επίθεση των Χούθι

    Μεγάλο deal από Βαγγέλη Μαρινάκη: Πουλά το 18% της Capital PP για 160 εκατ. δολάρια – Ποιος είναι ο αγοραστής

    Πετρέλαιο: Eκτινάσσονται οι τιμές μετά τη σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα



    ΣΧΟΛΙΑ