• Ενέργεια

    Πετρέλαιο: Τέταρτη ημέρα ανόδου με φόντο την πτώση του δολαρίου

    • Bloomberg


    Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο για τέταρτη ημέρα καθώς το ασθενέστερο δολάριο αντιστάθμισε τις ανησυχίες για την παγκόσμια ζήτηση, ενώ δεν υπάρχει εξέλιξη στις συζητήσεις για την επίτευξη μίας ιρανικής πυρηνικής συμφωνίας.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate αυξήθηκαν πάνω από τα 88 δολάρια βαρέλι σε μια ασταθή συνεδρίαση, που ακολούθησε ένα τριήμερο ράλι περίπου 7%.

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι είναι «απίθανο» οι ΗΠΑ και το Ιράν να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία σύντομα, επαναλαμβάνοντας τα πρόσφατα σχόλια από τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο και βάζοντας τέλος στα σενάρια για το ενδεχόμενο αύξησης των αποστολών ιρανικού πετρελαίου στην εγγύς μέλλον.

    Το αργό υποχώρησε στις αρχές αυτού του μήνα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιανουάριο, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για την παγκόσμια κατανάλωση, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, όπου οι αρχές πιέζουν με σκληρούς περιορισμούς κατά του κορονοϊού και καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει σχέδια διακοπών του ρεύματος εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.

    Ωστόσο, μετά το ρεκόρ της περασμένης εβδομάδας, το δολάριο έχει υποχωρήσει, καθιστώντας τα εμπορεύματα φθηνότερα για τους ξένους αγοραστές.

    Futures edge lower after three straight session of gains

    Ορισμένες κορυφαίες τράπεζες έχουν μειώσει τις προσδοκίες τους για την τιμή του πετρελαίου για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους. Η Morgan Stanley μείωσε τις προβλέψεις της για τις τιμές Brent για αυτό και το επόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με report, μετά από παρόμοια κίνηση της UBS νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

    «Δεν περιμένουμε ένα διαρκές ράλι σύντομα», ανέφεραν στο σημείωμα οι αναλυτές της Morgan Stanley, συμπεριλαμβανομένου του Martijn Rats. «Μια επιβράδυνση της ανάπτυξης σε όλους τους κύριους οικονομικούς τομείς υποδεικνύει την ασθενέστερη ζήτηση πετρελαίου εδώ και αρκετό καιρό, και αυτό είναι πλέον ορατό στα δεδομένα για το πετρέλαιο. Η Κίνα συνέβαλε ιδιαίτερα σε αυτό».

    Τα συμβόλαια WTI παράδοσης Οκτωβρίου ενισχύονταν νωρίτερα κατά 0,5% στα 88,21 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της νέας Υόρκης.

    Τα συμβόλαια Νοεμβρίου του brent με το ίδιο ποσοστό ανόδου διαπραγματεύονταν στο ICE στα 94,42 δολάρια το βαρέλι.

    Οι επενδυτές αργού πετρελαίου θα έχουν εικόνα αργότερα την Τρίτη για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς, όταν ο ΟΠΕΚ δημοσιεύσει τη μηνιαία ανάλυσή του. Ο οργανισμός και οι σύμμαχοι του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ανακοίνωσαν περικοπή της προσφοράς στη συνάντησή τους την περασμένη εβδομάδα.

    Διαβάστε ακόμη:

    H CEO του πετρελαίου: Πώς απέφυγε την καταστροφή και έγινε η αγαπημένη του Γουόρεν Μπάφετ



    ΣΧΟΛΙΑ