• Ενέργεια

    Πετρέλαιο: Επιστροφή πάνω από τα 100 δολάρια

    • Bloomberg


    Το πετρέλαιο επέστρεψε και πάλι πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, μετά την αποδυνάμωση του δολαρίου.

    Το West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο μέχρι και 3,1%. Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τα futures μετοχών των ΗΠΑ τη Δευτέρα.

    Το δολάριο υποχώρησε — καθιστώντας τα εμπορεύματα που τιμολογούνται στο νόμισμα πιο ελκυστικά — καθώς οι επενδυτές μείωσαν τα “στοιχήματα” σχετικά με το πόσο επιθετικά θα κινηθεί η Fed στο μέτωπο των επιτοκίων.

    Το αργό πετρέλαιο έχει υποχωρήσει από τα μέσα Ιουνίου, καθώς οι ανησυχίες για πιθανή ύφεση έπληξαν τις αγορές εμπορευμάτων, ψαλιδίζοντας τα κέρδη που είχαν καταγράψει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παραμένει πρόθυμος να πείσει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών να αυξήσει τις προμήθειες για να μειώσει περαιτέρω τις τιμές και να βοηθήσει στην καταστολή του πληθωρισμού. Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, θα συναντηθούν στις 3 Αυγούστου, αφού τα μέλη συμφώνησαν να τονώσουν τις προμήθειες αργού που είχαν περιορίσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

    «Συνεχίζουμε να περιμένουμε περαιτέρω σύσφιξη της αγοράς πετρελαίου, που εγγυάται υψηλότερες τιμές του πετρελαίου», έγραψαν αναλυτές της UBS, συμπεριλαμβανομένου του Giovanni Staunovo, σε σημείωμα προς τους πελάτες.

    «Μετά τη συνάντηση που είχαν οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας το Σαββατοκύριακο, μάθαμε ότι ο ΟΠΕΚ+ θα ανοίξει τις στρόφιγγες μόνο εάν οι συνθήκες της αγοράς το δικαιολογούν».

    Τα συμβόλαια Αυγούστου του WTI ενισχύθηκαν νωρίτερα κατά 2,6% στα 100,14 δολάρια το βαρέλι.

    Τα συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου του Brent σημείωναν άνοδο 2,9% στα 103,96 δολάρια το βαρέλι.

    Οι επενδυτές εστίασαν επίσης στην επιστροφή της Λιβύης στις αποστολές αργού πετρελαίου. Ο πρωθυπουργός Abdul Hamid Dbeibah δήλωσε ότι οι εξαγωγές της χώρας βρίσκονται σε καλό δρόμο για πλήρη επανέναρξη μετά από μήνες διακοπής.

    Διαβάστε ακόμη:

    Το χρέος των ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας εκτινάσσεται στα 1,7 τρισ. ευρώ

    Λιβύη: Συνεχίζει να λειτουργεί η Εθνική Πετρελαϊκή Κοινοπραξία



    ΣΧΟΛΙΑ