• Ενέργεια

    Πετρέλαιο: Εκτινάχθηκε πάνω από τα 120 δολάρια το brent

    • Bloomberg
    αντλίες πετρελαίου


    Το πετρέλαιο συνεχίζει την ανοδική του πορεία καθώς η Κίνα χαλάρωσε τα lockdown κατά του κορονοϊού και η ΕΕ επεξεργάζεται το σχέδιο για την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού αργού.

    Το Βrent ξεπέρασε τα 120 δολάρια το βαρέλι και στη συνέχεια περιόρισε κάπως τα κέρδη. Την περασμένη εβδομάδα εκτινάχθηκε πάνω από 6% και σημείωσε το υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων δύο μηνών.

    Ο βασικός κόμβος της Σαγκάης επέτρεψε σε όλους τους κατασκευαστές να ξαναρχίσουν τη λειτουργία τους από τον Ιούνιο, ενώ αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το ξέσπασμα του κορονοϊού στο Πεκίνο είναι υπό έλεγχο.

    Brent's timespreads rebound and widen as global market tightens
    Η τιμή του brent ανακάμπτει

    Αν και τα κράτη της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία την Κυριακή για ένα αναθεωρημένο πακέτο κυρώσεων που μπορεί να περιλαμβάνει την απαγόρευση του ρωσικού αργού για να τιμωρήσει τη Μόσχα για τον πόλεμό της στην Ουκρανία, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Η Ουγγαρία μέχρι στιγμής αρνείται να συμβιβαστεί παρά τις προτάσεις για τη διασφάλιση του εφοδιασμού της με πετρέλαιο. Αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι μια συμφωνία είναι ακόμα δυνατή τις επόμενες ημέρες.

    Το Brent βρίσκεται σε τροχιά για έκτη συνεχόμενη μηνιαία άνοδο, που θα αποτελέσει την καλύτερη πορεία του εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Η άνοδος αποδίδεται στις συνέπειες του πολέμου στην Ευρώπη, καθώς και στην αυξημένη ζήτηση την ώρα που περισσότερες οικονομίες επιστρέφουν μετά τους περιορισμούς λόγω του Covid. Στις ΗΠΑ, η καλοκαιρινή περίοδος οδήγησης ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο με τις τιμές λιανικής της βενζίνης να σημειώνουν ρεκόρ.

    «Η αγορά ακολουθεί σίγουρα μια προσέγγιση που βλέπει μισογεμάτο το ποτήρι», δήλωσε ο Daniel Hynes, αναλυτής εμπορευμάτων στην Australia & New Zealand Banking Group.

    Τα συμβόλαια Ιουλίου του Brent ενισχύθηκαν μέχρι και 0,9% στα 120,50 δολάρια το βαρέλι στο ICE, ενώ στη συνέχεια διαμορφώθηκαν στα 120,06 δολάρια.

    Τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου, με περισσότερο όγκο, ενισχύθηκαν κατά 0,8%, στα 116,50 δολάρια το βαρέλι.

    Τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου του West Texas Intermediate κέρδισαν 0,8%, στα 115,93 δολάρια το βαρέλι, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ένα δις την ημέρα από την εξαγωγή πετρελαίου βγάζει η Σαουδική Αραβία

    Υπ. Οικονομικών Ρωσίας: Η Μόσχα θα εισπράξει επιπλέον 1 τρισεκ. ρούβλια από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων φέτος



    ΣΧΟΛΙΑ