• Ενέργεια

    Περιορισμούς στην κατανάλωση φυσικού αερίου προτείνει η Κομισιόν


    Αύριο αναμένεται η Κομισιόν να καταθέσει νέο σχέδιο περιορισμού της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Σύμφωνα με προσχέδιο που έφερε στο φως το Reuters, η Επιτροπή προτείνει στόχους μειωμένης κατανάλωσης αερίου στα κράτη μέλη.

    Η Επιτροπή αύριο θα δημοσιεύσει το σχέδιο για μείωση της χρήσης φυσικού αερίου στους 27, με φόντο ενδεχόμενη περαιτέρω περικοπή των ροών από τη Ρωσία την ώρα που η ΕΕ επιχειρεί να γεμίσει το χειμερινά της αποθέματα.

    Οι προτάσεις της Κομισιόν

    Το ανανεωμένο προσχέδιο της Κομισιόν θα προτείνει, σύμφωνα με το Reuters. έναν εθελοντικό στόχο χαμηλότερης κατανάλωσης φυσικού αερίου για κάθε χώρα της ΕΕ, τους επόμενους οκτώ μήνες, από τον Αύγουστο έως τον Μάρτιο του 2023.

    Το σχέδιο προβλέπει ακόμα ότι η Επιτροπή θα μπορεί να καταστήσει το στόχο αυτό νομικά δεσμευτικό για τις χώρες, στην περίπτωση που επιδεινωθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο εφοδιασμός της Ευρώπης με φυσικό αέριο ή εάν δύο χώρες ζητήσουν από την ΕΕ να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην παροχή του.

    Σε ευάλωτη κατάσταση η Ευρώπη

    Για να υιοθετηθεί η πρόταση θα πρέπει να την εγκρίνουν ομόφωνα οι χώρες της ΕΕ. Ο ακριβής αριθμός για τον στόχο μείωσης δεν προσδιορίζεται στο προσχέδιο, το οποίο ενδέχεται να αλλάξει ξανά πριν από τη δημοσίευσή του. Ο στόχος πάντως θα προτείνει μία μείωση της χρήσης φυσικού αερίου βάσει του μέσου όρου της χρήσης που έκανε κάθε χώρα την περίοδο 2016-2021.

    “Η ΕΕ βρίσκεται πλέον σε μια ευάλωτη κατάσταση εφοδιασμού με φυσικό αέριο. Ήρθε η ώρα για την ΕΕ να προβλέψει τους κινδύνους και να ενεργήσει προληπτικά όσον αφορά στην ετοιμότητα για την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο”, αναφέρει το προσχέδιο.

    Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν είχε δηλώσει ότι η Κομισιόν βασίζει τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που κάνει για τις χειμερινές προμήθειες φυσικού αερίου στην υπόθεση ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει εντελώς τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη.



    ΣΧΟΛΙΑ