• Ενέργεια

    Μέτρα για το ρεύμα: Στόχος η χαμηλή τάση να σώσει τις περικοπές στη βιομηχανία- Κίνητρα εξοικονόμησης και νέα εργαλεία

    Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

    Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας


    Με έμφαση στις δυνατότητες που έχει η χαμηλή τάση να περικόψει περαιτέρω την κατανάλωση ρεύματος, το ΥΠΕΝ προετοιμάζει τις προτάσεις του, σύμφωνα με πληροφορίες, εν όψει του Συμβουλίου Ευρωπαίων Υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί αύριο.

    Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες με τους Διαχειριστές ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ και τη ΡΑΕ, διαμόρφωσε το πλαίσιο και τους κεντρικούς άξονες των ελληνικών θέσεων με τις οποίες η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να πετύχει τους στόχους περικοπών, μετριάζοντας τις επιπτώσεις των περικοπών ρεύματος στην οικονομία.

    Σημειώνεται, ότι στο θέμα του περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας, η Κομισιόν, δίνει το περιθώριο στα κράτη μέλη να κινηθούν με ευελιξία, τόσο στον καθορισμό των ωρών αιχμής όσο και στο μίγμα μέτρων που θα αναλάβουν.

    Η εξοικονόμηση ενέργειας στα νοικοκυριά αποτελεί τον κεντρικό μοχλό της προσπάθειας να μειωθεί η ζήτηση ενέργειας και η κατανάλωση και έτσι έμμεσα και η κατανάλωση φυσικού αερίου. Το 60% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ελλάδα προορίζεται για την παραγωγή ενέργειας και η μείωσης στην κατανάλωση ενέργειας μπορεί να επισπεύσει το στόχο μείωσης στην κατανάλωση φυσικού αερίου.

    Μείωση κατανάλωσης 5%

    Η Κομισιόν προτείνει την υποχρέωση μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 5% κατά τη διάρκεια επιλεγμένων ωρών αιχμής με τις υψηλότερες τιμές. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να προσδιορίσουν το 10% των ωρών με την υψηλότερη αναμενόμενη τιμή και να μειώσουν τη ζήτηση κατά τις ώρες αιχμής.

    Η Επιτροπή προτείνει επίσης στα κράτη μέλη να επιδιώξουν τη μείωση της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 10 % έως τις 31 Μαρτίου 2023.

    Το ελληνικό σχέδιο για την υποχρεωτική μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5% τις ώρες αιχμής θα είναι από τις 13.00 έως 16.00 το μεσημέρι και από τις 20.00 έως 22.00 το βράδυ, όπως προβλέπει η πρόταση της Κομισιόν.

    Αφού προσδιοριστούν οι ώρες αιχμής, το δεύτερο και ίσως πιο κρίσιμο ζήτημα ως προς τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, που διερευνάται παράλληλα, είναι πώς οι καταναλωτές θα κόψουν φορτία και μέσω ποιου μηχανισμού. Εδώ εξετάζονται διάφορα σενάρια, εργαλεία αλλά και κίνητρα.

    Στόχος του υπουργείου είναι να μειώσει όσο γίνεται τις επιπτώσεις των περικοπών ρεύματος στην οικονομία, δηλαδή στη βιομηχανία υψηλής και μέσης τάσης και τα αρμόδια επιτελεία επιδιώκουν να πετύχουν τους στόχους περικοπών μειώνοντας την κατανάλωση με μια σειρά ειδικών μέτρων  για τη χαμηλή τάση.

    Μείωση 12,92% τον Αύγουστο από τα νοικοκυριά

    Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που δείχνουν, ότι ήδη μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας στη χαμηλή τάση, λόγω των υψηλών τιμών ρεύματος και της προσπάθειας που ξεκίνησε να γίνεται από τα νοικοκυριά.

    Τον Αύγουστο συνεχίστηκε  η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα στη σκιά της ενεργειακής κρίσης,

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε εφέτος τον Αύγουστο κατά 12,92 % (ήταν 5002 γιγαβατώρες (GWh) έναντι 5329 GWh πέρυσι).

    Η μεγαλύτερη μείωση οφείλεται στη ζήτηση από το δίκτυο χαμηλής τάσης (νοικοκυριά, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) που διαμορφώθηκε στις 3156 GWh (μείωση 18,6 %). Μικρότερη ήταν η μείωση από τις μεγάλες βιομηχανίες που τροφοδοτούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης (501 GWh, μείωση 3 %).

    Μετά τη σημαντική πτώση της κατανάλωσης στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, πτωτικά κινείται η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και στο 8μηνο καθώς διαμορφώθηκε στις 35.337 GWh από 35.531 GWh πέρυσι (-0,54 %).

    Τα στοιχεία αυτά δημιουργούν την αισιοδοξία, ότι οι περικοπές στην κατανάλωση του ρεύματος, μπορούν να επιτευχθούν από τη μείωση στα νοικοκυριά που είναι και οι μεγαλύτερη καταναλωτές του ενεργειακού συστήματος.

    Διαβάστε επίσης

    Κώστας Σκρέκας σε βιομήχανους: Μειώστε την κατανάλωση ρεύματος και φυσικού αερίου χωρίς να θιγούν οι εργαζόμενοι



    ΣΧΟΛΙΑ