• Ενέργεια

    Ørsted: Βουτιά πάνω από 20% για τη μετοχή μετά την «ταφόπλακα» σε δύο αιολικά στις ΗΠΑ

    • NewsRoom
    Κεντρικά γραφεία της Orsted


    Πάνω από 20% οι απώλειες για τη μετοχή της Orsted (Ørsted), της μεγαλύτερης εταιρείας ανάπτυξης αιολικών παγκοσμίως, μετά την είδηση ότι εγκαταλείπει δύο σημαντικά έργα στις ΗΠΑ.

    Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης μια υψηλότερη του αναμενομένου απομείωση της αξίας του χαρτοφυλακίου της.

    Ο δανέζικος όμιλος ενέγραψε απομειώσεις ύψους 28,4 δισ. κορωνών (4 δισ. δολαρίων), λέγοντας ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να σταματήσει την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών Ocean Wind 1 και 2 ανοικτά του Νιου Τζέρσεϊ.

    Η απόφαση αυτή, που σύμφωνα με την εταιρεία οφείλεται στις καθυστερήσεις που πλήττουν την εφοδιαστική αλυσίδα, στα υψηλότερα επιτόκια και στις αλλαγές που έγιναν στις εκτιμήσεις της για τις φορολογικές πιστώσεις και τις κατασκευαστικές άδειες, υπογραμμίζει, όπως αναφέρουν οι FT, τις όλο και μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος των αιολικών.

    Η εταιρεία είχε προειδοποιήσει τον Αύγουστο ότι περίμενε να απομειώσει την αξία των περιουσιακών της στοιχείων στις ΗΠΑ κατά 16 δισ. κορώνες λόγω προβλημάτων με το Ocean Wind 1 και άλλα έργα. Ωστόσο, νωρίς την Τετάρτη, η Ørsted ανακοίνωσε ότι τα υπεράκτια αιολικά έργα της στις ΗΠΑ «έχουν βρεθεί αντιμέτωπα με περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις». Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία λάμβανε μέτρα για τη στήριξη της κεφαλαιακής της διάρθρωσης, όπως ο εξορθολογισμός του χαρτοφυλακίου της.

    Η μετοχή του ομίλου, ο οποίος είναι εισηγμένος στην Κοπεγχάγη, υποχωρούσε κατά 20% στο ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης, διευρύνοντας τις απώλειές του για την τρέχουσα χρονιά στο 57%.

    Η εταιρεία έχει σε εξέλιξη ένα ακόμη έργο, το Revolution Wind, το οποίο αναμένει να ολοκληρωθεί το 2025 και για το οποίο είχε συνάψει σύμβαση και με τη Hellenic Cables.

    Να σημειωθεί πως η Ørsted, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον πλειοψηφικό έλεγχο του Δανικού Δημοσίου, έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια από παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου σε κορυφαία εταιρεία αιολικής ενέργειας.

    Διαβάστε επίσης

    Υπεράκτια αιολικά: Ποιες είναι οι 10 πρώτες περιοχές- Μεγάλο σχέδιο για 12,4 GW

    Τι φέρνουν οι νέες business της Cenergy Holdings με την Ørsted



    ΣΧΟΛΙΑ