• Business

    Τι φέρνουν οι νέες business της Cenergy Holdings με την Ørsted

    Γιάννης Στασινόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Viohalco (ΕlvalHalcor)

    Γιάννης Στασινόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Viohalco (ΕlvalHalcor)


    Κατά εκατοντάδες εκατομμύρια αυξάνονται τα μελλοντικά έσοδα της Cenergy από τις συμφωνίες που κλείνει για υποθαλάσια καλώδια. Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες ακόμη μια σημαντική συμφωνία προμήθειας υποθαλάσσιων καλωδίων με την Ørsted για 263 χλμ. interray καλωδίων, κλείνοντας δυναμικότητες για τα επόμενα χρόνια και ενισχύοντας τη στενή σχέση των δύο εταιρειών.

    Υπενθυμίζεται ότι μεγάλο στοίχημα για την «επόμενη ημέρα» της εταιρείας είναι η προοπτική ενός στρατηγικού χαρακτήρα deal με την Orsted που θα βάλει τη Cenergy Holdings στην αγορά των ΗΠΑ, και με παραγωγική βάση.

    Προς το παρόν η ολοκλήρωση της συμφωνίας συνδέεται με την πορεία των διαπραγματεύσεων της Orsted με την Πολιτεία του Maryland, όπου προορίζεται να αναπτυχθεί ένα τεράστιο υπεράκτιο αιολικό πάρκο.

    Μέχρι να γίνει αυτό, η Cenergy επιταχύνει ρυθμούς και ισχυροποιείται. Από την αρχή του έτους έχει αναλάβει 6 σημαντικά νέα έργα υποθαλάσσιων καλωδίων, κλείνοντας την παραγωγική δυναμικότητα των μονάδων της για τα επόμενα χρόνια, ενώ στην ελληνική εταιρεία ζητούν να κατασκευάσει τα καλώδια για τα υπεράκτια πάρκα τους, οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές στον κόσμο.

    Η ταχύτητα των νέων έργων που αναλαμβάνει έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Με δεδομένο ότι οι πωλήσεις  του 2022 ήταν 1,4 δισ. ευρώ, το ανεκτέλεστο των 2 δισ. ευρώ σημαίνει ότι έχει διασφαλιστεί πλήρως η λειτουργία σε πλήρη δυναμικότητα των γραμμών παραγωγής της εταιρείας για το 2023 και για ένα σημαντικό μέρος του 2024. Πλέον τα νέα έργα κλείνουν τις δυναμικότητες της εταιρείας και για τα επόμενα χρόνια.

    Η μεγάλη ζήτηση για τα προϊόντα της είναι τέτοια που η δυναμικότητα της νέας μεγάλης επένδυσης του ομίλου Ελληνικά Καλώδια για τον διπλασιασμό της δυναμικότητας παραγωγής του εργοστασίου παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων στο εργοστάσιο της Fulgor στην Κόρινθο, που θα ολοκληρωθεί σε 2 χρόνια, έχει ήδη καλυφθεί με παραγγελίες και όλη η παραγωγή της επένδυσης είναι προπωλημένη…

    Το ανεκτέλεστο της εταιρείας που ήταν 2,27 δισ. στο πρώτο τρίμηνο από 2 δισ. στο κλείσιμο του 2022, αναμένεται να είναι αρκετά υψηλότερο στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

    Και όσο αυξάνεται η ζήτηση αυξάνονται και τα περιθώρια κέρδους.

    Υπενθυμίζεται ότι η εκτίμηση του ομίλου για τα adjusted EBITDA του τρέχοντος έτους είναι από 180 έως 200 εκατ. ευρώ αυξημένα από +32%  έως +46% σε σχέση με τα 137 εκατ. ευρώ του 2022, και η ξέφρενη πορεία της εταιρείας με συνεχείς νέες συμφωνίες, μπορεί να την πάνε ακόμη υψηλότερα.

    Η ειδίκευσή της και η ποιότητα των προϊόντων της στην κατηγορία καλώδια υψηλής τάσης, της εξασφαλίζουν συνεχή αύξηση δραστηριότητας και μεγεθών, καθώς η ανάπτυξη των μεγάλων αιολικών πάρκων και η ανάπτυξη των διασυνδέσεων, εκτοξεύει όχι μόνο τη ζήτηση καλωδίων υψηλής τάσης, αλλά και τη μετοχής της.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι το έργο που ανακοίνωσε χθες η Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της Cenergy Holdings, για τον σχεδιασμό, την κατασκευή, την προμήθεια, τον τερματισμό και τη δοκιμή των inter-array καλωδίων που θα συνδέσουν τις ανεμογεννήτριες και τον υπεράκτιο σταθμό μετατροπής, θα παραχθεί το 4ο τρίμηνο του 2025.

    Ørsted

    Χθες η εταιρεία ανακοίνωσε τη σύμβαση με την Ørsted,  για την προμήθεια inter-array καλωδίων για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hornsea 3, για 262χλμ. inter-array καλωδίων 66kV με μόνωση XLPE, που αποτελούν περίπου το 50% των συνολικών αναγκών του αιολικού πάρκου.

    Η παραγωγή θα ξεκινήσει το 4ο τρίμηνο του 2025 στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο υποβρύχιων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο.

    Η ελληνική εταιρεία χάρη στην εξειδίκευση, την τεχνογνωσία και τη φήμη της, κυριαρχεί στον κόσμο στην προμήθεια καλωδίων για υπεράκτια και θαλάσια αιολικά πάρκα, τα οποία παράγονται στην καθετοποιημένη και υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο.

    Vattenfall 

    Πριν δύο μήνες, η  Hellenic Cables υπέγραψε συμφωνία με τη Vattenfall για την προμήθεια καλωδίων inter-array για την υπεράκτια αιολική ζώνη του Norfolk. Η Hellenic Cables θα προμηθεύσει περίπου 850 χλμ. καλωδίων αλουμινίου που θα συνδέουν τις ανεμογεννήτριες κάθε σειράς μεταξύ τους και στη συνέχεια κάθε σειρά με τον αντίστοιχο υποσταθμό του πάρκου, οδηγώντας στην υλοποίηση μιας από τις μεγαλύτερες υπεράκτιες αιολικές ζώνες στον κόσμο.

    Τα καλώδια θα παραχθούν στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο υποβρύχιων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο, η, δε, παραγωγή τους θα πραγματοποιηθεί από το 2025 έως το 2028 σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου.

    RWE

    Τον Απρίλιο, η Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της Cenergy Holdings, σε κοινοπραξία με τη Jan de Nul, επελέγη από την RWE να παραδώσει το σύνολο του έργου που αφορά το υποβρύχιο και χερσαίο καλωδιακό σύστημα μεταφοράς (export cable system), καθώς και το καλωδιακό σύστημα μεταξύ των ανεμογεννητριών (inter-array cable system) στο μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Δανίας.

    Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Thor με προγραμματισμένη εγκατεστημένη ισχύ άνω των 1.000 MW θα κατασκευαστεί στη Βόρεια Θάλασσα της Δανίας, σε απόσταση 22 χλμ. περίπου από το Thorsminde, στη δυτική ακτή της Γιουτλάνδης.

    Τα καλώδια θα παραχθούν στο καθετοποιημένης παραγωγής, υπερσύγχρονο εργοστάσιο υποβρύχιων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο. Η παραγωγή των καλωδίων θα πραγματοποιηθεί σταδιακά μεταξύ 2023-2025.

    RWE – Northland Power

    Τον Απρίλιο η Hellenic Cables υπέγραψε ως προτιμώμενος προμηθευτής για το Nordseecluster. Το σύμπλεγμα αιολικών πάρκων Nordseecluster της RWE (51%) και της Northland Power (49%), εγκατεστημένης ισχύος έως 1,6 (GW) αποτελείται από τέσσερις υπεράκτιες εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων στη γερμανική Βόρεια Θάλασσα.

    Η Hellenic Cables πρόκειται να προμηθεύσει περίπου 185 χλμ. καλωδίων τάσης 66kV με αγωγούς αλουμινίου και χαλκού για τη σύνδεση των 44 ανεμογεννητριών του Nordseecluster A (αιολικά πάρκα N-3.8 και N-3.7) με δύο υπεράκτιους υποσταθμούς και των 60 ανεμογεννητριών του Nordseecluster B (αιολικά πάρκα N-3.6 και N-3.5) που θα συνδέονται απευθείας στον μετατροπέα ισχύος του διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς.

    ΑΔΜΗΕ

    Δύο έργα από τον ΑΔΜΗΕ πήρε η Hellenic Cablesτο πρώτο τρίμηνο του έτους. Στο πλαίσιο της δ’ φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και συγκεκριμένα για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις Λαύριο-Σέριφος και Σέριφος-Μήλος, συνολικού μήκους 170 χλμ ανέλαβε το έργο «με το κλειδί στο χέρι» («turnkey»), το οποίο περιλαμβάνει τη μελέτη, παραγωγή και προμήθεια των χερσαίων και υποβρυχίων καλωδίων υψηλής τάσης 150 kV, καθώς και των παρελκόμενων εξαρτημάτων, την εγκατάσταση, πόντιση και προστασία των χερσαίων και υποβρυχίων καλωδίων, την πραγματοποίηση των αναγκαίων συνδέσεων και τερματισμών, καθώς και των τελικών δοκιμών μετά την εγκατάσταση.

    Επίσης ανέλαβε από τον ΑΔΜΗΕ δύο έργα με το «κλειδί στο χέρι» που αφορούν παραλλαγές Γραμμών Μεταφοράς (Γ.Μ.), καθώς και υπογειοποιήσεις των εναέριων Γ.Μ.

    Το πρώτο έργο αφορά στη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση υπογείων καλωδιακών συστημάτων 400 kV για την πλήρη κατασκευή της παραλλαγής της Γ.Μ. 400 kV «Λάρυμνας-Αλιβερίου» πλησίον του ποταμού Λήλαντα.

    Το δεύτερο έργο αφορά στη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση υπογείων καλωδιακών συστημάτων 150 kV για τις υπογειοποιήσεις των εναέριων Γ.Μ. 150 kV «Λάδωνας-Πάτρα» και «Πάτρα-Πύργος» στην περιοχή της Μεσσάτιδας.

    Τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2024, ενώ τα καλώδια θα κατασκευαστούν στο εργοστάσιο της Hellenic Cables στη Θήβα.

    Končar

    Η Hellenic Cables υπέγραψε νέο έργο υποβρύχιας διασύνδεσης στην Αδριατική Θάλασσα και ειδικότερα, την προμήθεια περίπου 30 χλμ. 110kV υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης, εξαρτημάτων και συναφών υπηρεσιών.

    Η σύμβαση με τον ανάδοχο Όμιλο Končar αφορά την προμήθεια περίπου 30 χλμ. 110kV υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης, εξαρτημάτων και συναφών υπηρεσιών.

    Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση ακόμη μιας σύμβασης 110 kV υποβρυχίων καλωδίων υψηλής τάσης το 2022, υπέγραψε δεύτερη σύμβαση με τον ανάδοχο Όμιλο Končar για την προμήθεια περίπου 30 χλμ. 110kV υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης, εξαρτημάτων και συναφών υπηρεσιών στο πλαίσιο έργου του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς (ΔΣΜ /HOPS) της Κροατίας για την αντικατάσταση παλαιών καλωδιακών γραμμών στην Αδριατική Θάλασσα, υπέγραψε η Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της Cenergy Holdings, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση ακόμη μιας σύμβασης 110 kV υποβρυχίων καλωδίων υψηλής τάσης το 2022.

    Ørsted-Eversource

    Δύο  συμβάσεις για την προμήθεια καλωδίων σε δύο υπεράκτια αιολικά έργα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής υπέγραψε η Hellenic Cables με την Ørsted και την Eversource, στις αρχές του έτους.

    Στο πλαίσιο αυτών των συμβάσεων, η Hellenic Cables αναλαμβάνει τη μελέτη, την παραγωγή, τους δοκιμαστικούς ελέγχους και την προμήθεια, περίπου 260 χλμ. inter-array καλωδίων 66 kV και όλων τα σχετικών εξαρτημάτων για τα έργα South Fork Wind και Revolution Wind στις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ.

    Η παραγωγή θα ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στο 2024, σύμφωνα με το πρόγραμμα παράδοσης κάθε έργου.

    Διαβάστε επίσης:

    Cenergy: Η Hellenic Cables προμηθευτής στη μεγαλύτερη υπεράκτια αιολική ζώνη στον κόσμο

    ΟΤΕ: Ομόλογο 80 εκατ. ευρώ από τη θυγατρική OTE plc – Στο 3,701% η απόδοση

    REDS: Αύξηση 19,4% στον κύκλο εργασιών στο α’ τρίμηνο – Στα 1,79 εκατ. ευρώ τα EBITDA

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ