• Business

    Υπεράκτια αιολικά: Ποιες είναι οι πρώτες δέκα περιοχές- Μεγάλο σχέδιο για 12,4 GW

    Αριστοφάνης Στεφάτος, Πρόεδρος της ΕΔΕΥΕΠ


    Ένα εντυπωσιακό σχέδιο ανάπτυξης υπεράκτιων πλωτών και σταθερής βάσης υπεράκτιων αιολικών σε  25 περιοχές, συνολικής ισχύος 12,4 GW μέχρι το 2040, παρουσίασε σήμερα η ΕΔΕΥΕΠ, παρουσία του υπουργού Ενέργειας κ. Σκυλακάκη και της υφυπουργού Αλεξάνδρας Σδούκου.

    Ειδικότερα, το Εθνικό Σχέδιο για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών, περιλαμβάνει 19  πλωτά υπεράκτια αιολικά ισχύος 10,4 GW και 6 υπεράκτια αιολικά σταθερής βάσης ισχύος 2 GW.

    Τα πρώτα δύο πιλοτικά πλωτά αιολικά θα γίνουν στον Έβρο και μετά οι περιοχές που θα περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο συνολικής ισχύος 5,5 GW είναι:  για σταθερής έδρασης τα Διαπόντια Νησιά (Ιόνιο), ο Πατραϊκός,η Δυτική Κρήτη και η Ανατολική Κρήτη, και για πλωτά η Ανατολική Κρήτη, η Ρόδος, η Δονούσα, η Γυάρος, οι Αγιοι Απόστολοι Εύβοιας και η  Χίος.

    Για την υλοποίηση του συνόλου των 25 έργων, υπολογίζεται ότι θα μοχλευθούν επενδύσεις άνω των 30 δις. ευρώ, ενώ στόχος είναι μέχρι το 2030 να έχει λειτουργήσει έστω το πρώτο. Οι πρώτες περιοχές που θα αναπτυχθούν είναι τα τρία έργα στην Κρήτη και η Ρόδος που προγραμματίζονται μέχρι το 2032.

    «Η επιτυχία των έργων αυτών είναι συνηφασμένη με τη δημιουργία εφοδιαστικής αλυσίδας στη χώρα» τόνισε ο Αριστοφάνης Στεφάτος, Πρόεδρος της ΕΔΕΥΕΠ.

    Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΥΕΠ έχει υποβληθεί το Εθνικό Σχέδιο για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών αλλά και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο Υπουργείο Ενέργειας με στόχο η διαβούλευση να ολοκληρωθεί το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο να υπογραφεί η σχετική απόφαση και τον Ιανουάριο του 2024 να ξεκινήσουν οι μελέτες ώστε στα τέλη του χρόνου να έχουν υπογραφεί τα σχετικά Προεδρικά διατάγματα και σε ένα χρόνο από σήμερα να προσδιοριστούν οι πρώτες περιοχές.

    Στόχος του προγράμματος, όπως είπε είναι να γίνει καλή προετοιμασία και  να ελαχιστοποιηθούν οι συγκρούσεις με άλλες θαλάσσιες  χρήσεις. Το Εθνικό Σχέδιο, βασίστηκε στον ευρύτερο σχεδιασμό της χώρας για τη βιοποικιλότητα, το ΕΣΕΚ, και σε γνωμοδοτήσεις υπουργείων και αρμόδιων φορέων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έχει συμπεριληφθεί.

    Όπως τόνισε ο υπουργός Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης στο χαιρετισμό του, «ανοίγει η πόρτα για την αξιοποίηση ενός πάρα πολύ σημαντικού πόρου που είναι το ελληνικό δυναμικό των ελληνικών θαλασσών, που πρέπει να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό για την ενεργειακή μετάβαση. Η Ελλάδα έχει το καλύτερο αιολικό δυναμικό σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και καλύπτεται από ένα ευρύ δίκτυο διασυνδέσεων, από τις επενδύσεις που κάνουμε.

    Έχουμε, καλύτερο δυναμικό από τη Βόρειο Θάλασσα που αν το δούμε στην προβολή των τιμών ενέργειας που θα έχει αυτή η τεχνολογία σε 5ή 10 χρόνια, μπορεί να αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα και για την ποσότητα και την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος, αφού θα μπορούν να λειτουργούν πολύ περισσότερες ώρες και μπορεί να εντάξει πολύ περισσότερες πηγές ενέργειας.

    Οι δυνατότητες που μας δίνει το αιολικό δυναμικό του Αιγαίου είναι μεγάλες και αυτή η προσπάθεια για να πετύχει χρονικά απαιτεί μια νέα προσέγγιση που αφορά τη μελετητική και αδειοδοτική διαδικασία και αφορά στην παράλληλη προώθηση των βημάτων που πρέπει να γίνουν. Η κλασσική προσπάθεια είναι πρώτα οι μελέτες και μετά η αδειοδοτική διαδικασία και μετά οι διαγωνισμοί. Τώρα όμως θα προσπαθήσουμε να τα συμπτήξουμε ώστε παράλληλα να γίνουν οι μελέτες από το Κράτος και παράλληλα θα τρέξει η αδειοδοτική διαδικασία από το Κράτος. Ο διαγωνισμός με ολοκληρωμένη την αδειοδότησή του έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας και τη δυνατότητα για υψηλότερα τιήματα», τόνισε.

    Όπως είπε, στην πρόσκληση ενδιαφέροντος οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία των μελετών που θα γίνουν. Στόχος είναι να έχουμε τα πρώτα αιολικά πριν το 2030. Παρόμοια διαδικασία, τόνισε ο υπουργός, είχε ακολουθηθεί στους υδρογονάνθρακες με μεγάλη επιτυχία και μπορούμε να έχουμε και εδώ ανάλογο αποτέλεσμα.

    Η δυνατότητα για  12,4 GW μπορεί να αναπτυχθεί μέχρι το 2040, τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι έτσι θα γίνουμε χώρα εξαγωγική σε ενέργεια, θα αυξηθούν οι δυνατότητες ανταλλαγής ενέργειας και εξαγωγών και η ενέργεια που θα παράγουμε θα είναι όλο και φθηνότερη. Όπως σημείωσε  η τεχνολογία των πλωτών αιολικών δεν έχει εξαντλήσει ούτε την καμπύλη καινοτομίας ούτε την καμπύλη οικονομιών κλίμακας.



    ΣΧΟΛΙΑ