• Ενέργεια

    OPEC: Βελτίωση της παγκόσμιας ζήτησης αργού βλέπει το καρτέλ

    • NewsRoom
    γεώτρηση για πετρέλαιο


    Αύξηση στα 2,32 εκατ. βαρέλια την ημέρα προβλέπει  για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου ο OPEC στην πρώτη επί τα βελτίω αναθεώρησή των προβλέψεών του για το τρέχον έτος.

    Η πρόβλεψη του OPEC είναι βελτιωμένη κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα, σε σχέση με την εκτίμηση του περασμένου Ιανουαρίου.

    Η βελτιωμένη εκτίμηση του Οργανισμού βασίζεται στην χαλάρωση των περιορισμών της Κίνας για την αντιμετώπιση της Covid-19 αλλά και στις ελαφρώς βελτιωμένες προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία.

    Αντίθετα, ανησυχία υπάρχει σχετικά με το βάθος και τον ρυθμό οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας και των επακόλουθων επιπτώσεων στη ζήτηση πετρελαίου, αλλά και ο ισχυρός πληθωρισμός σε παγκόσμιο επίπεδο που οδηγεί τις κεντρικές τράπεζες σε αυξήσεις επιτοκίων.

    Σύμφωνα με τον OPEC η παραγωγή αργού πετρελαίου στις χώρες του καρτέλ μειώθηκε τον Ιανουάριο, ακολουθώντας τις αποφάσεις του OPEC+ (στον οποίο συμμετέχει και η Ρωσία). Σαουδική Αραβία, Ιράκ και Ιράν μείωσαν την παραγωγή τους αντισταθμίζοντας τις αυξήσεις που κατέγραψαν άλλες χώρες.

    Ειδικότερα, η παραγωγή του αργού πετρελαίου τον Ιανουάριο μειώθηκε κατά 49.000 βαρέλια την ημέρα, στα 28,88 εκατομμύρια βαρέλια ημερήσιας παραγωγής.

    Διαβάστε επίσης

    Απογοήτευση στις αγορές για το πληθωρισμό-Πιέσεις στη Wall Street

    Αυξημένος κατά 35,5% ο συνολικός τζίρος των ελληνικών επιχειρήσεων το 2022

    Στουρνάρας: Μεγαλύτερη απειλή για τη βιωσιμότητα των κοινωνιών η κλιματική αλλαγή



    ΣΧΟΛΙΑ